Verden

USA og Russland diskuterte Syria-krigen

Forsvarsministrene i USA og Russland diskuterte krigen i Syria da de snakket sammen for første gang på over et år.

Den amerikanske utenriksministeren John Kerry og den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov bekrefter at de skal ha direkte samtaler om situasjonen i Syria. På dette bildet fra i fjor er det Kerry som gir to Idaho-poteter i gave til Lavrov. også den gangen forsøkte man å få i gang samtaler om Syria.
 • Ntb
 • Tor Arne Andreassen
  Journalist

Forsvarsministrene i USA og Russland diskuterte krigen i Syria da de snakket sammen for første gang på over et år.

Telefonsamtalen mellom USAs Ash Carter og Russlands Sergej Sjoigu fredag varte i rundt 50 minutter.

– De ble enige om å diskutere videre mekanismer for å få ned spenningsnivået i Syria og militæroperasjonen mot ISIL, sier en talsperson for det amerikanske forsvarsdepartementet, som bruker en annen forkortelse for opprørsgruppen Den islamske staten (IS).

— Et viktig steg

Sist gang landenes forsvarsministre snakket sammen var i august i fjor da Sjoigu og USAs daværende forsvarsminister Chuck Hagel diskuterte krisen i Øst-Ukraina.

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet viste samtalene at de to landene er enige om de fleste forholdene som ble diskutert.

Tidligere fredag uttalte USAs utenriksminister John Kerry at amerikanske myndigheter ser på samtaler på militært nivå som et viktig neste steg.

– Vårt fokus skal være på å ødelegge ISIL, men også på å finne en politisk løsning i Syria. Vi tror ikke det er mulig på lang sikt så lenge president Bashar al-Assad har makten. Vi vil se på muligheter for å bli enige, sa Kerry.

Uenige om Assads fremtid

Om Bashar al-Assad skal være en del av Syrias fremtid er et springende punkt i forholdet mellom USA og Russland. Russerne har til nå vært en av Assads viktigste støttespillere. De har stanset resolusjoner i FNs sikkerhetsråd som kunne true Assads regime og de har levert store mengder våpen.

— Vi støtter myndighetene i Syria i kampen mot terroristenes aggresjon, sa Russlands president Vladimir Putin tidligere i uken. – Vi har levert og vil fortsette å levere nødvendig militær og teknisk støtte og oppfordrer andre nasjoner til å gjøre det samme.

Putin kommer til New York

Nyheten om de direkte samtalene om Syria mellom USA og Russland kommer i kjølvannet av spekulasjoner den siste uken om at Russlands president planlegger en diplomatisk storoffensiv omkring Syria. Putin vil gjerne gjenta suksessen fra 2013, da han fikk anerkjennelse for å ha løst problemet med Syrias kjemiske våpen.

Når Putin for første gang siden 2005 personlig holder Russlands innlegg under åpningen av FNs generalforsamlingen i New York den 28. september, så er det ventet at Syria blir et hovedtema.

Økt russisk militær støtte

Det har de siste ukene kommet flere rapporter om økt russisk militær støtte til Assads Syria. De har blant annet fløyet inn utstyr med digre transportfly og russerne skal ha bidratt til å bygge ut en flybase i Latakia, der Assad står sterkt.

Parallelle diplomatiske samtaler

Den amerikanske forsvarsministeren Ash Carter har sagt til sin russiske kollega Sergej Sjoigu at fremtidige samtaler vil skjer parallelt med "diplomatiske samtaler som vil sikre en politisk overgang i Syria, opplyser Pentagon ifølge Reuters.

Les også

 1. Skal eneste botemiddel mot IS liksom være Bashar al-Assad? | Yassin al-Haj Saleh, syrisk forfatter

 2. Putin vil ha tiårets hestehandel

 3. Putins sjakkspill om Syria

 4. Må man støtte Assad for å kunne slå IS?

Les mer om

 1. USA
 2. Russland
 3. Den islamske staten (IS)
 4. Syriakrigen