Verden

Rand Paul fester blikket på Det hvite hus

Rand Paul takket kona Kelley for å ha introdusert ham før kunngjøringen i Louisville, Kentucky i dag.

Øyelegen håper å bygge på farens suksess i det som blir en knallhard kamp om å få være republikanernes kandidat i 2016.

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Det begynte med at han fjernet tre bokstaver fra Twitter-profilen sin.

Mandag la mange merke til at 52-åringen hadde gått fra å kalle seg @SenRandPaul til å hete @RandPaul på Twitter.

I månedene fremover er det nemlig ikke jobben som Kentucky-senator som blir det viktigste. I stedet er det jobben som presidentkandidat. Og med mottoet "bekjemp Washington-maskineriet" som mantra er det sannsynligvis klokt å unngå å minne velgerne på at han har vært en del av det samme maskineriet siden han ble innvalgt i Senatet i 2010.

– Jeg har et budskap: Vi er kommet for å ta landet vårt tilbake, sa han da han kunngjorde kampanjen sin i Louisville, Kentucky i går.

Publikum svarte ved å rope: "President Paul, president Paul!"

Tea Party-favoritt

Som annenmann i det som trolig blir et svært topptungt og intenst oppgjør for å vinne nominasjonskampen i det republikanske partiet, håper Rand Paul å vise at han både kan vinne tillit hos partiets Tea Party-fløy samtidig som han kan appellere til velgere som vipper mellom partiene i november 2016.

Rand Pauls valgkampplakat minner leserne på at han er utdannet som øyelege.

Han er godt forankret på høyresiden. Rand Paul er motstander av abort og ekteskap mellom homofile. Han er sterkt imot president Obamas helsereform og ønsker å styrke vaktholdet ved Mexico-grensen for å forhindre ulovlig immigrasjon. Lenge har han vært en favoritt blant Tea Party-fløyen i partiet. I likhet med faren sin, Ron Paul, er 52-åringen en liberalist som ønsker at staten i liten grad skal blande seg inn i folks hverdag.

På den konservative CPAC-samlingen i februar, der alle de potensielle republikanske presidentkandidatene stilte opp, vant Rand Paul en uoffisiell avstemming blant deltagerne – for tredje år på rad.

I nominasjonskampen vil han også kunne dra god nytte av tilhengerbasen faren hans har bygget opp gjennom sine tre presidentkampanjer i 1988, 2008 og 2016.

Angripes for å støtte Iran-diplomati

Likevel møter han motstand allerede på dag én. I en reklamekampanje som skal sendes i Iowa, New Hampshire, Nevada og South Carolina – delstater som er sentrale i nominasjonskampen – stemples Paul som "farlig" fordi han tidligere har sagt at han støtter en diplomatiske forhandlinger om Irans atomprogram.

Reklamekampanjen er betalt av organisasjonen Foundation for a Secure and Prosperous America, men det er uklart hvem som virkelig står bak angrepet.

Foreløpig er Texas-senator Ted Cruz den eneste andre republikaneren som har kunngjort at han stiller som presidentkandidat. Men allerede i neste uke vil trolig senator Marco Rubio fra Florida melde seg på i kappløpet.

I løpet av våren forventes også Jeb Bush, Scott Walker, Rick Perry, Mike Huckabee, Chris Christie og en rekke andre republikanere å kunngjøre at de stiller som kandidater.

Les også

  1. Texas-senator Ted Cruz førstemann i presidentkampen

  2. Hillary Clinton kan vente til sommeren

  3. – Rand Paul er for republikanerne i 2014 det Barack Obama var for demokratene i 2006