Putin og Kreml jubler over Trumps valgseier. - Men han vet jo ikke hvor Krim er, ler russerne.

Et av de første gratulasjonstelegrammene til Trump fra utlandet kom fra Kreml.

Putin og Kreml håper på bedre samarbeid med USA etter Trumps seier. Det amerikanske valget har vært en enorm seier for Putin - nesten uansett utfall. Årsaken er at russerne tror den skitne valgkampen har svekket både USAs og vestlig demokratis omdømme i verdenen betydelig.
  • Per Anders Johansen

– Tror virkelig noen at Russland kan påvirke valget til det amerikanske folket som om USA bare var en bananrepublikk, spurte Russlands president Vladimir Putin retorisk før valget.

Nå viser det seg at svaret kan være ja.

Putins statskontrollerte fjernsynskanaler har i månedsvis boltret seg i ville Trump-uttalelser, Clinton-e-poster og en skitten valgkamp med Russland som et hovedtema.

Da Trump skremte amerikanske velgere ved å si at Clinton kan starte en verdenskrig med Russland, skvatt også russere i TV-stolene.

Onsdag morgen pustet Putins og hans rådgivere lettet ut – i første omgang.

Det finnes ingen bilder av Putin og Trump sammen. Derfor er denne tegningen på veggen til en bar i gamlebyen i Vilnius i Litauen blitt et av de meste brukte pressebildene i den amerikanske valgkampen.

Lynrask Putin-gratulasjon

Russlands president Vladimir Putin var en av de første til å sende seiersgratulasjon til Trump tidlig onsdag.

Her skrev Putin at han håper å samarbeide med Trump for å løse «krisen i forholdet mellom Russland og USA, samt løse andre vitale spørsmål».

Putin la til at han håpet dialogen med Trump ville basere seg på «like rettigheter, gjensidig respekt og ekte forståelse for hverandres posisjoner».

– Det er bare pluss-sider med Trump, sier nasjonalistlederen Vladimir Zjirinovskij til kanalen Russia 24, og håper sanksjonene mot Russland nå vil oppheves.

Samtidig driver han gjøn med USAs nye president, og dro en spøk som har vært en gjenganger i russiske medier:

– Han vet jo ikke hvor Krim er, sa en smilende Zjirinovskij.

Etterpå inviterte nasjonalistlederen på champagne, pølser og James Oliver-salat i Dumaen.

Den russiske avisen RBK regnet raskt ut at festen kostet nasjonalistpartiet og skattebetalerne om lag 100.000 rubler.

Russland dominerte USA-valget

Russiske medier har regnet ut at Clinton og Trump nevnte Putin og Russland hele 178 ganger i løpet av TV-debattene – mye mer enn noe annet enkelttema.

17 amerikanske etterretningsbyråer har dessuten hevdet at det er Kreml som står bak hackingen av demokratenes e-poster, som har spilt en viktig rolle i valgkampen.

– La oss håpe at hans retorikk materialiserer seg i samarbeidet med Russland, Europa og Eurasia, sa lederen for utenrikskomiteen i det russiske parlamentet Leonid Slutskij til Interfax.

– Demokrati. R. I. P, skrev kvinnen som leder Putins største propagandamaskin Russia Today Margarita Simonijan.

Trump hadde fire ganger mer støtte blant russere enn Clinton. Men det store flertallet i Russland er i tvil om hva Trump egentlig vil gjøre nå som han blir president.

Så stor støtte har Trump blant russere

Den siste målingen før valget av det uavhengige senteret Levada, viste at russernes frykt økte for Clinton i løpet av valgkampen.

38 prosent svarte at Trump var best for Russland.

Bare ni prosent mener det vil bli bedre for Russland med Clinton som president, en nedgang på fem prosentpoeng.

52 prosent av russerne mente det var vanskelig å svare på hva Russland er mest tjent med.

Trump i Nevada i 2013, hvor han erklærte at neste Miss Universe-konkurranse skulle gå i Moskva. Trump har gjort forretninger med en rekke russiske oligarker.

– Putin er vinneren uansett

Både russiske og vestlige kommentatorer har påpekt at den amerikanske valgkampen har vært så skadelig for USAs internasjonale omdømme at Putin er den egentlig vinneren.

Trump har sagt at Putin gjør en bedre jobb for Russland enn Obama har gjort for USA.

– Clintons korrupte dealer har gitt Putin en massiv propagandaseier, skriver Forbes-kommentator Paul Roderick Gregory.

– Putin er vinneren uansett.

Putin og Clinton under APEC-møte i Vladivostok i Russland i september 2012. Forholdet mellom de to ble betegnet som meget dårlig. Derfor håper russere på bedre tider med Trump som president.

Derfor er Putin en glad mann i dag

Det er flere grunner til at Putin i utgangspunktet ser lyst på at Trump nå skal styre USA.

  1. Putin husker godt Clintons uttalelser i 2008 om at «som tidligere KGB-mann har Putin åpenbart ingen sjel», noe som er en meget fornærmede uttalelse for russere. Trump derimot har gitt Putin ros.
  2. I desember 2011 satt Putin bekymret bak murene i Kreml mens store demonstrasjoner pågikk i Moskvas gater mot valgjuks. Clinton gikk ut med støtte til demonstrantene og oppfordret russere til ikke å godta valgjuks. Siden den gang har Putin vært overbevist om at Clintons mål å styrte ham.
  3. Clinton har i løpet av valgkampen varslet «en tøffere linje mot Russland» og anklaget Putin for å stå bak hackerangrep. Trump har avvist dette, og lovet samarbeid.

Flere rådgivere og støttespillere til Trump har tette bånd til Russland, både økonomisk og familiært.

Carter Page er en av flere Trump-rådgivere med svært tette bånd til Russland etter flere år som finansmann i Moskva. Her taler han på en skole i Moskva i sommer. Page trakk seg senere fra kampanjen, men er en av de Trump lytter til i forhold til Russland.

Russisk tvil om Trumps uforutsigbarhet

Til tross for den generelle begeistringen, advarer mange russiske medier og kommentatorer mot at Trump kan vise seg å være et langt mindre hyggelig bekjentskap enn Kreml tror.

En av Russlands største aviser – Moskovskij Komsomolets – har gått så langt som å si at Trump ikke egner seg som president.

– Trump er emosjonell og psykologisk ustabil. Ganske upassende som president, mente den russiske kommentatoren Stanislav Belkovskij.

– Trump har lovet mange ting ja, han sympatiserer med Putin og snakker til ham med det samme pragmatiske språket. Men Trump kan ikke styre USAs utenrikspolitikk akkurat som han vil, sier professor i statsvitenskap Gevorg Mirzajan i Moskva til Komsomolskaja Pravda.

Håper på en ny «start»

– Jeg ønsker å tro at den nye amerikanske presidenten vil gjøre det mulig å ha en mer konstruktiv dialog mellom våre land, sier Dumaens leder Vjatsjeslav Volodin.

– Vi vil støtte ethvert skritt i den retning.

– Jeg lover dere, ingenting alvorlig vil skje. Epoker, teknologier og vær har forandret seg, mens amerikanernes strategi er den samme. De vil ekspandere, være først og føre en global politikk for å få kontroll over strategiske ressurser, sier kommunistpartiets leder Gennadij Ziuganov til Interfax.

Fortvilelse og frykt i Kiev for fremtiden

I Kiev fortviler den ukrainske regjeringen over utfallet, og frykter mindre støtte fra USA i konflikten med Russland.

Trump har lovet bedre forbindelser med Putin, og antyder at han ser på Ukraina som et område Russland har legitime sikkerhetsinteresser i.

– Hele den delen av verden ble et eneste rot under Obama, sa Trump.

Da Ukrainas president Petro Porosjenko besøkte USA i september, ville ikke Trump hilse på ham.

– Trump som president åpner Pandoras boks med større ustablitetet i verden, sa Ukrainas USA-ambassadør til Foreign Policy.

– Hans uttalelser bryter alle moralske og siviliserte prinsipper, mente Ukrainas tidligere statsminister, som er en viktig del av Porosjenkos regjering.

– Ukraina tapte mest

– Dette største taperen i verden i natt er Ukraina, skrev USAs tidligere ambassadør i Moskva Michael McFaul på Twitter.

I tillegg twitret McFaul, som regnes som en av Clintons fremste Russland-rådgivere, følgende:

"Putin intervenerte i våre valg og lykkes. God gjort."

Denne meldingen valgte han etterpå å fjerne.

Talskvinnen for det russiske utenriksdepartementet Maria Zakharova reagerte kraftig på uttalelsen.

– Obama-administrasojnen utpekte slike «McFaul-typer» til ansvarlige posisjoner med ansvar ikke bare for sitt land, men også for mange vassalstater, skrev Zakharova på Facebook.

– Senere når situasjonen har låst seg, begynner de å skrike og skylle på Moskva.