Verden

Amerikaner skal ha drept en av Afrikas mest populære løver

En tannlege fra USA skjøt og drepte den populære løven Cecil. Det fører til sterke reaksjoner.

 • Steffen Pedersen Øberg

Nyheten om at den populære løven Cecil hadde blitt drept og deretter halshugget og flådd skapte tidligere denne måneden sterke reaksjoner.

Løven, som holdt til i nasjonalparken Hwange i Zimbabwe, var særdeles populær blant besøkende i parken på grunn av sin ro rundt mennesker, skriver National Geographic.

Nå hevder naturvernere i Zimbabwe Conservation Taskforce (ZCTF) at det er den amerikanske tannlegen Walt Palmer som drepte hannløven, skriver The Guardian.

Amerikaneren skal ha betalt 50.000 dollar (ca. 408.000 kroner) for å få mulighet til å skyte en løve, ifølge organisasjonen.

— Jeg angrer dypt

Nå beklager han gjerningen ifølge Sky News som gjengir et intervju Palmer har gjort med sin lokale avis, The Star Tribune.

Her sier han at han trodde jakten var fullstendig lovlig.

— Jeg leide inn flere profesjonelle guider, og de skaffet alle nødvendige tillatelser. Så vidt jeg visste var hele denne turen lovlig og riktig utført.

Han forteller videre at han ikke visste at løven var en kjent lokal favoritt, ei heller at den var en del av en studie før etter at løven var skutt.

— Jeg angrer dypt på at en aktivitet jeg elsker og utfører ansvarlig og lovlig førte til drapet på denne løven.

- Et av de nydeligste dyrene du kommer til å se

— Han var nydelig. Et av de nydeligste dyrene du noensinne kommer til å se, sier ZCTFs Johnny Rodriguez til The Washington Post.

— 9 av 10 ganger under en safaritur ville du møte han på tur med familien sin. Han var ett av dyrene du var garantert å få se. Tusener av mennesker har sett ham.

Nasjonalparken som huset Cecil står i fare for å tape store penger på den populære løven, ifølge National Geographic. En av parkens guider, Bryan Orford, forteller at løven var parkens største attraksjon og en viktig inntektskilde.

Lurte Cecil ut av parken

Palmer skal sammen med profesjonelle jegere ha oppdaget Cecil med lommelykt en natt i starten av juli, ifølge ZCTFs Johnny Rodriguez, skriver den britiske avisen. De skal så ha bundet et dødt dyr til bilen sin for å lure løven ut av nasjonalparken.

Deretter skal Palmer ha skutt Cecil med pil og bue uten at løven ble drept. Etter 40 timer med jakt på den skadeskutte løven, drepte jegerne til slutt Cecil med gevær. Deretter hogde de hodet av løven, flådde den, og lot restene ligge igjen i utkanten av parken.

Hadde de nødvendige tillatelsene

En talsmann for Palmer forteller The Guardian at jegeren åpenbart er ganske opprørt.

- Etter hva jeg forstår tror Walter at det kan være han som har skutt løven som kalles Cecil, sier talsmannen.

— Det jeg kan fortelle er at han hadde de nødvendige tillatelsene og hadde leid inn flere profesjonelle guider, så han benekter ikke at han kan ha skutt løven.

Arrangøren siktet for ulovlig jakt

Den profesjonelle jegeren som arrangerte jakten, Theo Bronkhorst, og eieren av tomten som Cecil ble lurt ut på er begge siktet for ulovlig jakt, ifølge ZCTF, skriver The Telegraph.

Det er ifølge BBC uklart om Palmer har returnert til USA, men politiet i Zimbabwe bekrefter at også han kan bli siktet for ulovlig jakt.

— Vi har arrestert to personer og leter nå etter Palmer i forbindelse med samme sak, sier talsperson for politiet Charity Charamba.

Walter Palmer er en ivrig jeger med pil og bue, og på hjemmesidene til Trophy Hunt America er han avbildet med andre døde løver og flere utrydningstruede dyrearter, blant annet et nesehorn.

Reiser debatt om jakt

Løvedrapet blir møtt med kraftige reaksjoner og har reist debatt om etikken rundt troféjakt på løver, spesielt i nærheten av beskyttede områder, skriver National Geographic.

Naturvernsmyndighetene i Zimbabwe har satt igang etterforskning av hendelsen og har kalt sammen safariindustrien til et møte for å diskutere hendelsen og finne en løsning, skriver magasinet.

Hadde på seg GPS-halsbånd

Løven Cecil var også, foruten å være en publikumsfavoritt, deltaker i et forskningsprosjekt i regi av Oxford University. Som følge av dette hadde han på seg et GPS-halsbånd da han ble drept.

Forskningsgruppen har fulgt løver i Hwange-parken siden 1999 for å forske på hvordan jakt utenfor parken påvirker løvebestanden i parken.

24 av prosjektets 62 merkede løver har så langt blitt drept av sportsjegere, ifølgeNational Geographic.

Frykter for Cecils flokk

En av forskningsprosjektets ledere, Andrew Loveridge, forteller magasinet at de nå frykter for Cecils løveunger. Sammen med en annen hannløve, Jericho, kontrollerte han to løveflokker med seks løvinner og omtrent et dusin løveunger.

— Jericho som ensom hann vil ikke være istand til å beskytte flokkene mot nye løvehanner som invaderer territoriet. Det er det vi som regel ser i disse tilfellene. Barnedrap er det mest sannsynlige utfallet.

Vil forby import

Flere politikere mener nå det er på tide å forby import av såkalte løvetrofeer. Catherine Bearder, medlem av Det europeiske parlamentet, har i kjølvannet av drapet på Cecil bedt Den europeiske kommisjonen om å forby all import av løfetrofeer.

— Til tross for at antallet løver i Afrika har stupt de siste årene får jegere fortsatt lov til å importere trofeer til EU, sier ifølge The Independent.

De nåværende reglene tillater import av trofeer så lenge jakten skjer i land der jakten beviselig er lovlig og bærekraftig. I land som Zimbabwe er dette lovlig til tross for manglende vitenskapelige tall på løvebestanden.

Dreper tamme løver

Den australske miljøministeren Greg Hunt har forbydd all import av løvetrofeer, skriver El Pais. Bakgrunnen er praksisen med lukket jakt som er en særdeles innbringende forretning, ifølge avisen. I Sør-Afrika blir mellom 6000 og 8000 løver fostret opp hvert år til dette formålet.

Løvene temmes i oppveksten og blir når de er voksne sluppet ut i inngjærede områder hvor de ikke har mulighet til å rømme. Kombinasjonen av tamme løver og et inngjerdet område gjør at man i løpet av en tre dager lang jakt har 99 prosent sjanse til å drepe en løve, skriver El Pais.

Det fører også til at løvene er langt billigere å drepe. Kostnaden for å drepe en slik temmet løve er en tredjedel av det jegere må ut med for å drepe en vill løve.

 1. Les også

  - Om hundre år kan elefanten være utryddet

 2. Les også

  Nepal gjør fremskritt i kampen mot ulovlig neshorn-jakt

 3. Les også

  Neshorn truet av krypskytter-bølge

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  For første gang siden 1890-tallet er en bjørnebinne med unger skutt under lovlig jakt

 2. VERDEN
  Publisert:

  800 ulver skaper politisk strid i Tyskland

 3. VERDEN
  Publisert:

  Mann ettersøkt etter Facebook-drap i USA

 4. VERDEN
  Publisert:

  «Mange sa at det måtte bli ham. De sa at han ville bli den som kom til å skyte på skolen. Alle mente det.»

 5. VERDEN
  Publisert:

  Naboene sa pensjonisten var en hyggelig fyr som alltid mekket på veteranbilen. Det var inntil nazi-jegerne dukket opp.

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  De anmeldte ulovlig hugst. Da ble ekteparet tatt av dage med jaktrifle.