Verden

De har kriget i flere tiår, nå går de i skole hos norske 22-åringer.

NORD-IRAK (Aftenposten): Norge har satt seg fore å trene den kurdiske Peshmergaen slik at de skal bidra til å knuse IS. Men det er ikke trening kurderne har øverst på ønskelisten.

Her går de kamptrente mennene et fem uker langt kurs i «krig for infanterister» hvor de undervises av norske soldater.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

25. november 2014:

Det er tåke. Soldater fra den kurdiske Peshmerga-styrken forsøker å speide over på den andre siden av fronten, like ved Tal al-Ward sørvest for den viktige oljebyen Kirkuk. De ser ingenting.

De vet likevel at bare 200-300 meter unna befinner deres fiender fra Den islamske staten (IS) seg. De vet også at IS, eller Daesh, som de konsekvent kaller dem, pleier å utnytte dårlig vær.

Soldatene fra 2. bataljon i 6. brigade har ligget ved fronten i fem måneder allerede og begynner å bli slitne. De tilhører den eneste enheten som har krysset elven for å etablere et brohode. Det betyr også at de er omringet av IS på tre sider, og utsettes for konstant beskytning.

Denne dagen skal bataljonen oppleve det alle, fra bataljonssjefen til de menige soldatene, skal betegne som deres verste dag.

— Daesh hadde skuddsikre biler (opprinnelig amerikanske Hummere) fylt med sprengstoff som ble kjørt mot oss av selvmordsbombere. De sprengte seg i luften og drepte tre av oss. Daesh klarte å bryte gjennom, forteller bataljonssjefen, oberstløytnant Ahmed Omer. IS tok kontroll over posisjonen de hadde holdt i nesten et døgn, før koalisjonens fly kom med sine bomber. Da angrep Peshmergaen igjen og tok tilbake det de hadde tapt.

Læres opp av norske soldater

Aftenpostens fotograf Ingar Storfjell og journalist Tor Arne Andreassen i Nord-Irak.

I høst har de vært tilbake ved fronten, men den bærer nå mer preg av stillstand, nesten som skyttergravskrigen fra første verdenskrig. Men selv om krigen ikke herjer på samme måte som for ett år siden, er det et velkomment avbrekk å få komme til en avsidesliggende militærleir i den kurdiskkontrollerte delen av Nord-Irak, et godt stykke fra fronten.

Her går de kamptrente mennene et fem uker langt kurs i «krig for infanterister». Blant instruktørene fra den internasjonale koalisjonen som støtter krigen mot IS, finner vi cirka 40 nordmenn. Mange av dem er 22-23 år gamle grenaderer, altså vervede menige. Har de noe å lære bort til de kurdiske veteranene? Mange av dem er i 30— og 40-årene og har i et par tiår vært i en væpnet organisasjon som til stadighet har vært i krig.

— Ja, er det enkle svaret fra både kurderne og nordmennene.

Nestkommanderende for det norske treningselementet, løytnant Petter (30), sier han føler at de norske og de kurdiske soldatene er på bølgelengde.

— Det er enklere å nå frem til de som er minst mottagelige hvis du kan referere til at du selv har vært i strid. Jeg gir dem noen eksempler på hva jeg selv har opplevd, og da lytter de mer.

På spørsmål om han har vært i trefninger, svarer han «ja, 50+ ganger». På det nærmeste har han kjempet tilbake fienden i Afghanistan på bare 90 meters hold.

Saken fortsetter under bildet

Skytetrening er en viktig del av opplæringen.

Miner og bomber

Under Aftenpostens besøk i leiren får vi flere ganger høre fra de kurdiske soldatene at de er veldig takknemlig for den opplæringen de får. Hvis de stiller opp til trening da. Det kan være væravhengig. Dagen før Aftenposten kommer på besøk er det et ufyselig vær og det snør. Da trener ikke Peshmergaen. At de bare har én uniform og ikke noe å skifte til hvis den blir våt og møkkete, er visstnok forklaringen.

Obama: Det ble sluppet flere bomber over IS i november enn noen annen måned.

Les også

President Barack Obama vil trappe opp krigføringen mot IS

Særlig er mange av dem begeistret over alt de norske soldatene kan fortelle dem om miner og improviserte bomber, noe IS legger igjen på slagmarken i stort antall.

Nesten alle vi snakker med nevner også sanitetskunnskapen som noe som kan redde liv i fremtiden.

2K1A1729_doc6nhaz5mopo71ffqur9g0-ROIOCloXb1.jpg

Men, som troppsnestleder Kadir Ahmed (35) forteller, i deres avdeling har de aldri sett noe til det førstehjelpsutstyret de norske soldatene har med seg.

— Vi har ingenting, sier han. - Resultatet er at folk dør unødvendig.

Hvordan kan IS stanses med militærmakt?

Les også

Dette er de militære alternativene i kampen mot IS' terrorregime

Dårlige våpen

Han opplyser også at mange av soldatene har dårligere våpen enn fienden. Kalasjnikov-riflene er ofte meget gamle. Hos noen er magasinene rustne. Det er ikke rart de ofte opplever klikk, altså at våpenet ikke fungerer.

Troppsnestleder Kadir Ahmed opplyser at de mangler sanitetsutstyr.

Soldatene viser oss propagandavideoene som IS har laget fra slaget om Kirkuk, der de selv sto på den andre siden. Vi ser at IS fyrer løs med tunge mitraljøser, våpen som bataljonen som nå er til trening hos nordmennene, ikke har og som de savner.Etter det Aftenposten erfarer har kurdiske ledere gitt klar beskjed om at selv om det er vel og bra med trening, så er det flere og tyngre våpen de virkelig trenger.

— Det er viktig med begge deler, men våpen er viktig for oss, sier soldatene i et geværlag som har gjort seg ferdig med å trene på å håndtere skjulte bombefeller og det å bli skutt på samtidig.

Saken fortsetter under bildet

I løpet av fem uker trenes de kurdiske soldatene blant annet i stridsteknikk.

På spørsmål fra Aftenposten om hva slags våpen de trenger, har geværlaget ønskelisten klar.

M4-rifle (et våpen som ligner på håndvåpenet de norske soldatene bruker), et skikkelig skarpskyttergevær og tunge og lette mitraljøser.

— Jeg pleier å si til dem at det ikke er mange årene siden jeg bruke samme våpen som noen av dem har, nemlig en AG3, og at det er hvordan du bruker våpenet som er det viktigste, kommenterer Petter treningskameratenes ønske.

De kurdiske soldatene er ikke uenige. De er svært ivrige på skytebanen. I samtaler med de norske instruktørene pusher de på for at de skal få mye ammunisjon å trene med under neste treningsrunde på skytefeltet.

Hjemme i sin egen avdeling er de vant til at det er så lite ammunisjon, selv til krigføringen, at de går på våpenmarkedet for å kjøpe den ammunisjonen de kan få tak i.

IS sitter så godt i det at til og med fienden kjøper olje av dem:

Les også

Fire fakta om oljen som smører IS-maskineriet

Våpnene som ikke kommer

Under skytetreningen med de internasjonale soldatene er det flere av dem som har pene samlinger med skudd på blinken. Andre treffer ikke blinken engang. Grunnen kan like godt skyldes feil på våpenet som dårlige skyteferdigheter.

Kurderne er blitt lovet en stor forsendelse med våpen fra amerikanerne, men våpnene er ikke kommet frem ennå.

At våpnene ikke kommer frem skyldes ikke bare byråkratisk sendrektighet, men også bekymring i Bagdad over at kurderne kan benytte våpnene til å sørge for enda større selvstyre for kurderne så snart IS er slått.

— Det er frustrasjon hos alle over at det tar tid, sier major Otto Løvland, sjef for det norske styrkebidraget i Nord-Irak. Inneforstått også hos koalisjonen som er kommet hit for å trene irakerne.

Kommer det militære materiellet som amerikanerne har lovet, mener Løvland at det «garantert vil ha en effekt».

Saken fortsetter under bildet

De kurdiske soldatene i Peshmergaen setter pris på hjelpen de får fra major Otto Løvland og resten av den norske treningsstyrken som er i Nord-Irak. Skytetrening er populært.

Kurderne skal få håndvåpen, middels tunge mitraljøser, bombekastere og kjøretøy. Men hvor stor effekt har treningen de nå driver med, uten de nye våpnene?

— Det er garantert at man har en positiv effekt, men hvor stor er den? spør Løvland nærmest seg selv, uten å tilby noe svar.

Og når kommer våpnene som kurderne så sårt etterspør?

Målsetningen er at i løpet av første halvår av 2016 så skal det ha begynt å komme.

I denne saken kan du finne ut hvor IS har fått deler av ideologien sin fra:

Les også

Korsfester, pisker og halshugger – og er Vestens allierte

Må ha støtte fra lokale sunnier

Og selv om kurdernes Peshmerga skulle få våpnene de ber om, og aldri så mye trening, og den sjia-dominerte hæren i sør og deres støttespillere får det samme, så er det trolig ikke tilstrekkelig til å kunne slå IS.

For å erobre byene som ligger i det som anses som sunnimuslimsk område, så trengs det sunnimuslimske styrker som er motstandere av IS.

— Det er sunnier som støtter den irakske regjeringen som blir trent i Irak, men foreløpig er det i liten skala, sier Løvland.

Selve kjernen i problemet er at det må være sunnimuslimske styrker som kan ivareta sikkerheten til sunniene etter at slaget er vunnet. Det betyr imidlertid ikke at det ikke finnes oppgaver for Peshmergaen ved en kommende offensiv mot for eksempel Mosul.

— Kurderne vil kunne bli med på offensiven, men det blir ikke nødvendigvis dem som går inn i byen og som ivaretar sikkerheten etterpå, sier Løvland.

IS-sjefen er «en uvanlig kompetent person», mener ekspert:

Les også

Historien om IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi

Saken fortsetter under bildet

Lag 1 i 2. tropp i 2. kompani i 1. bataljon i 6. brigade ville veldig gjerne stille opp på et lagbilde.

Soldatene i Nord-Irak er sikre i sin sak. Daesh er blitt svakere, de er bare i defensiv modus nå, sier en lagfører. Alle kurderne er stolte over at de har klart å tvinge IS tilbake fra deres land.Men så kommer altså det neste vanskelige skrittet. Hva skal skje når kurderne har erobret alle «kurdiske» områder? Bataljonssjefen Ahmed Omer vet ikke, og slår ganske enkelt fast:

— Vi tar med oss det vi har lært her og vender tilbake til fronten. Der vil vi vente på neste ordre.

Innvandringskritiske partiers vekst i Europa etter flyktningkrisen er tema for ukens utenrikspodkast. Lytte til den i spilleren under, påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.