Trump kommer til NATO-toppmøte i mai

I en telefonsamtale med NATOs generalsekretær søndag har USAs president Donald Trump bekreftet at han kommer på NATOs toppmøte i mai.

USAs president Donald Trump.
  • Alf Ole Ask

President Donald Trump har skapt betydelig bekymring innad i NATO med sine uttalelser om alliansen. Søndag kveld europeisk tid hadde han en telefonsamtale med Jens Stoltenberg. Samtalen dreide seg blant annet om hvordan man skal få de europeiske NATO-landene til å øke sine forsvarsbudsjetter. NATO-landene har besluttet at de skal bruke 2 prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvar. En rekke land oppfyller ikke dette målet.

I tillegg til dette diskuterte de to også situasjonen i Ukraina. I følge det referatet som NATO har lagt ut på sine hjemmesider, understreket Stoltenberg NATOs konsistente politikk overfor Russland som bygger på et sterkt forsvar og en dialog.

Har skapt usikkerhet

Internt i NATO har det siden valgkampen vært usikkerhet rundt hva den nyvalgte presidenten egentlig vil med NATO og hva han mener om alliansen.

Ifølge referater fra samtalene som Det hvite hus pressekontor har sluppet, ga Trump uttrykk for en sterk støtte til NATO. Han ga også et klart signal om at han vil komme til Brussel og delta på et toppmøte i mai, melder NBC.

Her vil Trump møte stats- og regjeringssjefer fra de andre landene. Statsminister Erna Solberg vil møte fra Norge. De vil ha nok å snakke om.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg skal i mai være vertskap for toppmøte i NATO.

Det er vanlig at NATO har et ekstra toppmøte like etter at det velges en ny president i USA. Meningen var at dette skulle skje i forbindelse med innvielsen av NATOs nye hovedkvarter, men dette er blitt forsinket.

Det har vært en betydelig diplomatisk aktivitet i NATOs hovedkvarter med sikte på å få dette toppmøte på plass så raskt som mulig, fordi det hersker tvil om hva Trump vil med NATO. I et intervju bare dager før han tiltrådte, karakteriserte han alliansen som gammeldags.

Skaper strid om Putin

NATO har de siste årene styrket sitt nærvær i Øst-Europa. Etter annekteringen av Krim-halvøya er forholdet til Russland blitt betydelig dårligere. De østlige NATO-landene er engstelig for hva president Vladimir Putin kan finne på.

Derfor skaper også uttalelser fra Trump om Putin reaksjoner både i og utenfor USA.

Trump får mandag kritikk fra både republikanere og demokrater etter et intervju med Fox News søndag. Presidenten viste ingen tegn til å følge krav fra eget parti om å tone ned støtten til den russiske presidenten, Vladimir Putin:

– Jeg respekterer ham. Vel, jeg respekterer mange personer, men det betyr ikke at jeg kommer til å gå overens med dem, sa Trump til reporter Bill O’Reilly, ifølge NTB

Da O’Reilly presset ham videre og påpekte at Putin er anklaget for å stå bak drap på meningsmotstandere og journalister, så ikke Trump synlig plaget ut.

– Vi har mange drapsmenn. Tror du ditt land er så uskyldig? Se på hva vi har gjort også. Vi har gjort mange feil.