Slik forklarte anonyme Trump-topper innreiseforbudet i lukket pressebriefing

Søndag kveld holdt Det hvite hus en presseorientering om innreiseforbudet. To høytstående medarbeidere gikk med på å forklare presidentordren mot løfte om anonymitet.

Daggry over Det hvite hus fredag. Senere på dagen undertegnet president Donald Trump presidentordren som skjerpet innreisereglene til USA.

En høytstående medarbeider forklarte spillereglene for pressen som var samlet i Det hvite hus og noen som lyttet på telefonkonferanse og sa:

– Og med dette gir jeg ordet til en høytstående medarbeider i administrasjonen.

– Takk, sa den andre høytstående medarbeideren og begynte på et 45 minutter langt forsvar av de nye innreisereglene.

Budskapet var i hovedtrekk slik: Alt går akkurat som planlagt, ingen ting er forandret siden presidentordren ble underskrevet, og mediene må roe ned sin «feilaktige, villedende, unøyaktige og hyperventilerende» dekning av en «ubetydelig, marginal, minimal prosentandel» utenlandsreisende som er «tatt til side for ytterlige utspørring» i noen timer på sin vei inn i verdens beste land.

– Massiv suksesshistorie

– Dette er en massiv suksesshistorie i gjennomføring på hvert eneste nivå, sa medarbeideren på et tidspunkt.

President Donald Trump skrev fredag under ordren om innskjerpede innreiseregler til USA omkranset av visepresident Mike Pence og forsvarsminister James Mattis.

Administrasjonens mann sa at ordren ble utformet med hjelp fra flere eksperter på innvandring knyttet til Kongressen og deretter godkjent hos Justisdepartementets loveksperter og dessuten sett over av enkelte offentlige etater.

Det hvite hus iverksatte forbudet uten noe forhåndsvarsel for «alle her kan bruke sin fantasi til å tenke ut 25 grunner til at det ville være meningsløst fra en sikkerhetssynsvinkel, en ledelsessynsvinkel, fra bare en flyplassikkerhetssynsvinkel, alt du kan tenke deg», sa medarbeideren.

Den andre medarbeideren innskjøt på et tidspunkt at ordren ikke er gitt på «lykke og fromme».

Forvirring om permanent bosatte

Det har vært noe forvirring om hvordan personer med permanent lovlig opphold – populært kjent som grønt kort – skulle håndteres etter ordren.

Lørdag sa den samme medarbeideren til reportere at om en person med grønt kort fra et av de syv landene befinner seg et annet sted i verden, ville de måtte søke individuelt om et unntak før de kunne vende tilbake til USA.

Søndag morgen gikk imidlertid presidentens stabssjef ut på TV og sa at forbudet «ikke ville berøre disse».

Sa noe annet enn dagen før?

– Intet er forandret, forklarte medarbeideren søndag og hevdet at Det hvite hus fra første stund hadde klargjort hvordan de med grønt kort skulle forholde seg. De er «unntatt» fra de nye restriksjonene, sa medarbeideren.

– Det er noe annet enn det du sa da vi var her i går, ikke sant, sa en reporter.

– Nei, sa medarbeideren.

– Skal jeg finne frem sitatet, spurte reporteren.

– Du kan gjøre hva enn du vil, sa medarbeideren.

170 søkte og fikk unntak

Han forklarte deretter at de med grønt kort er unntatt siden de kan søke om og få en unntakserklæring. Søndag ettermiddag hadde 170 fastboende søkt om unntak, og alle hadde fått det.

I en rekke byer demonstrerte amerikanere mot de nye innreisereglene. Deanna Culley deltok på flyplassen i Indianapolis.

Skyldte på språklig forvirring

– Noe av forvirringen fra spørsmålet om grønne kort er etter sin natur semantisk. Jeg tror noe av forvirringen stammer fra den semantiske debatten om betydningen av ordet «unntak». Internt har vi vært klare om dette fra begynnelsen og sluppet folk gjennom, sa han.

Dessuten fremholdt medarbeideren at antallet folk som blir omfattet av de nye restriksjonene, er en «ubetydelig, marginal, minimal prosentandel» av de omtrent 325.000 utlendingene som daglig ankommer USA.

I løpet av de første 24 timene etter presidentordren ble 109 personer «tatt til side for ytterligere utspørring», en situasjon mange vil beskrive som å være anholdt av myndighetene.

– Iverksatt sømløst og profesjonelt

– Gjennomføringen av presidentordren er blitt iverksatt sømløst og med ekstraordinær profesjonalitet, sa den høytstående medarbeideren og la til at endringene er iverksatt med «minimale forstyrrelser for andre reisende».

– Villedet av CNN?

En reporter spurte den høytstående medarbeideren om et svar på det republikansk senator Bob Corker fra Tennessee hadde sagt søndag:

«Vi deler alle ønsket om å beskytte det amerikansk folk, men denne presidentordren er blitt dårlig gjennomført, spesielt overfor dem med grønt kort.»

Den høytstående medarbeideren sa at senatoren trolig hadde misforstått ordren.

– Han kan ha lest en av artiklene hos CNN. Og den eneste skyldige part ville da være CNN, sa han.

I en rekke byer demonstrerte amerikanere mot de nye innreisereglene. I Los Angeles fylte de opp en av innkjøringene ved terminalen.

80 millioner i året

Medarbeideren sa at prosedyrene for reisende alltid er i utvikling, og at reisevirksomheten fortsetter som den skal, for dem som burde reise.

– Det er viktig å huske at USA driver det største innreisesystemet i verden. Det er ca. 80 millioner mennesker som år om annet reiser inn USA via luft, land og sjø. Kompleksiteten og rekkevidden av innreisesystemet er ufattelig. Det er en slags merkelig ironi, eller jeg vet ikke om ironi er rette ordet, men det er noe svært uforholdsmessig med at folk protesterer på at 79.999.900 eller noe slikt vil bli sluppet inn i stedet for 80 millioner. Vi snakker her om å slippe inn flere mennesker hvert år enn de fleste land i verden har innbyggere, sa han.

– Innenlands terrortrussel

Det nåværende innreise- og innvandringssystemet er «sørgelig utilstrekkelig» og hvis det ikke endres, advarte medarbeideren, kan det føre til «en stor og permanent innenlandsk terrortrussel som er flerdimensjonal og går over flere generasjoner og blir et varig trekk i amerikansk dagligliv».

– Vi vil ikke ha en situasjon hvor det er blitt vanlig med innenlandske terrorangrep, at butikker er stengt eller bomber blir satt på flyplasser eller folk blir meid ned i gatene av biler og slikt, sa medarbeideren.

– Dette er realiteter vi lever med, sa han.

I en rekke byer demonstrerte amerikanere mot de nye innreisereglene. Madison Gray deltok ved flyplassen i Philadelphia.

Ønsker noen velkommen

Den høytstående medarbeideren sa at administrasjonen fortsatt vil ønske velkommen nye mennesker «som virkelig tror på amerikanske verdier som vi alle holder høyt», men at den er den føderale statens rett til å ekskludere dem som «ikke ville være i stand til å være lojal mot vår tolerante levemåte».

– Atmosfære for radikalisering

– Jeg ønsker ikke å gå inn i en større debatt som trekker oppmerksomheten bort fra det vi alle drøfter, men jeg tror det vil være rimelig å si at vi må ta en helhetlig titt på søkerne og at man kan argumentere med at hvis du slipper inn for eksempel 50 personer og de ikke selv er terrorister, men de har kanskje sympati for terrorister eller mener det finnes akseptable grunner for terrorisme, så skaper det en slags atmosfære der det er rett å radikalisere folk og spre radikale synspunkter og ideologier og til slutt innprente terrorisme ... Du fjerner mange av nettverkene der radikalisering kan slå rot og slik arves i generasjoner, sa han.

– Hva ville du velge?

På et tidspunkt skjøt den andre høytstående medarbeideren inn for å forklare innreiseforbudet på en annen måte:

– Noen blir forsinket noen minutter fordi vi tar passende forholdsregler eller et familiemedlem blir drept i et terrorangrep. Hva ville du velge, spurte han.

– Ikke noen stor urett

Den andre høytstående medarbeideren la til følgende:

– Hvis jeg ble ønsket velkommen til et nytt land og ble bedt om å vente noen timer for en undersøkelse, ville jeg ikke betraktet det som noen stor urett, sa han.

I en rekke byer demonstrerte amerikanere mot de nye innreisereglene. I Seattle gikk demonstranter i protesttog i sentrum.

– Den største fordel man kan tenke seg

Noen minutter senere, mens spørsmålene fortsatte, kom den høytstående medarbeideren tilbake til det samme poenget.

– Du har noen hundre personer som blir gitt den største fordel man kan tenke seg, å få tilbringe tid eller bo permanent i USA, men må tåle en liten forsinkelse. Jeg ønsker å få frem poenget med – og dette mener jeg oppriktig – at USA valgte ikke å ha strenge innvandringsregler før 11. september og 3000 mennesker ble drept. USA valgte ikke å være strenge med innvandringslover da San Bernardino-bruden kom inn på et forlovelsesvisum og 14 mennesker ble skutt og drept. Og slik fortsetter eksemplene, sa han.

– Må gjerne foreslå flere land

En reporter påpekte at ingen av hjemlandene til de nevnte terroristene er med på listen over syv land som administrasjonen har utpekt.

– Hvis pressefolk vil foreslå å legge til flere land, kan dere sende forslag til oss, sa medarbeideren og fortsatte:

– Poenget mitt er at vi i de neste 90 dagene får på plass prosedyrer som kan forhindre slik fra å skje. Jeg mene det er viktig å huske at presidentens oppgave er å beskytte amerikanske borgeres liv, og medienes jobb er å rapportere uhildet, sa han før den andre medarbeideren brøt inn og avsluttet orienteringen.

Norsk enerett: Aftenposten

  • Hva har vi gått glipp av, mens alle har vært opptatt av Trump? Det handler denne ukens podkast Aftenposten verden om.
  • Hør sendingen i spilleren under eller SoundCloud, i iTunes eller fra vår RSS-strøm.