Håper Trump og May kan kopiere «romansen» til Reagan og Thatcher

Theresa May blir fredag den første statslederen som møter president Donald Trump. Det får britene til å drømme om det tette forholdet mellom Ronald Reagan og Margaret Thatcher på 80-tallet.

Theresa May talte til dundrende applaus i Philadelphia torsdag kveld.

Det går rykter om at han kaller henne «My Maggie».

Når president Donald Trump tar imot statsminister Theresa May i Det hvite hus fredag, er det mange på begge sider som har store forventninger til forholdet.

Skal de to gjenopplive den angloamerikanske storhetstiden fra åttitallet, da Margaret «Maggie» Thatcher og Ronald Reagan banket gjennom en konservativ revolusjon av privatisering, skattereform og frislipp på markedene?

Theresa May brukte i hvert fall store ord da hun talte til republikanske kongressmedlemmer i Philadelphia torsdag kveld.

– Lederskapet som våre to land har vist, har gjort mer enn å vinne kriger og overkomme motstand. Det har skapt den moderne verden, sa May, som talte til dundrende applaus og sa at USA og Storbritannia sammen hadde «vunnet over ondskap» og «åpnet opp verden».

Her fra da den amerikanske presidenten Ronald Reagan besøkte britenes statsminister Margaret Thatcher i Downing Street nummer 10 i 1988.

May: Verden trenger USA

May trakk frem det spesielle forholdet mellom USA og Storbritannia i talen sin torsdag, og sa at de sammen hadde et ansvar for å lede.

– Vi kan enten stå og se passivt på det som skjer, eller vi kan benytte sjansen til å ta ledelsen nok en gang, sa May.

Under møtet med den amerikanske presidenten vil den britiske statsministeren også understreke viktigheten av NATO. May trakk USAs lederposisjon i alliansen frem i sin tale i Philadelphia.

– Dette må være et sentralt element som alliansen er bygget opp rundt, sa hun.

En vanskelig balansegang

Trump sa torsdag at britene «vil snakke om handel» i møtet i Washington. En mulig handelsavtale mellom de to landene har vært tema for diskusjoner i mange uker før innsettelsen. Med en såkalt «hard» Brexit på trappene, vil en slik avtale være spesielt verdifull for britene.

– Theresa May trenger noen tidlige seire for å skape tillit til at hennes Brexit-politikk kommer til å fungere, sier Tony Travers, professor ved London School of Economics, til The Wall Street Journal.

Men det er flere skjær i sjøen for May, som fremstilles som den svake part i forhandlinger med Trump.

USA er en mye viktigere eksportdestinasjon for Storbritannia enn motsatt, påpeker The Wall Street Journal. Det styrker USAs forhandlingsposisjon. Dessuten svekkes den britiske forhandlingsmakten også av selve kjøttvekten, med et USA som med sine rundt 325 millioner innbyggere er fem ganger så stort som Storbritannia målt i folketall.

Handelsavtaler er heller ikke gjort på et blunk – de fleste tar årevis å forhandle frem, påpeker Politico.

En råtass ved forhandlingsbordet

I spørretimen i underhuset onsdag uttrykte flere britiske parlamentsmedlemmer bekymring for at en mulig handelsavtale vil tvinge britene til å gå på akkord med viktige prinsipper – for eksempel når det gjelder matsikkerhet og genmodifisering. USA har lenge forsøkt å presse europeiske land til å fjerne forbud mot genmodifisert mat.

May svarte med en Trump-inspirert formulering:

– Vi skal alltid sette britiske interesser og britiske forbrukere først, sa May.

Med en Trump som har sverget å ha «Amerika først» som rådende prinsipp, kan det dermed bli harde tak over forhandlingsbordet. Det hjelper heller ikke at den amerikanske presidenten er kjent som en råtass i forhandlinger, som vet å utnytte sine fordeler, ifølge The Economist.

«Men mer enn noe er han en «Amerika først»-kranglefant av en forhandler som vet at han har den beste hånden», skriver magasinet.

EU står i veien – enn så lenge

Noe som ytterligere kompliserer Mays forhandlingsposisjon, er at EU-regler forbyr medlemmene å føre formelle forhandlinger eller ratifisere handelsavtaler så lenge de er medlemmer. Dette er noe Storbritannia må respektere helt til de forlater EU, noe de har satt seg mål å gjøre i mars 2019.

Storbritannia har allerede fått EU-representanter på nakken. Så sent som mandag bemerket en EU-talsmann at EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker hadde påpekt regelverket.

For en ukes tid siden ble May spurt i et intervju med Financial Times om hun og Trump muligens kan gjenskape det tette forhold til Reagan og Thatcher på 80-tallet.

– Som du vet er jeg ikke en som går rundt med en modell jeg ønsker å etterligne fra fortiden. Når han sier han ønsker et veldig spesielt forhold, føler jeg meg trygg på at vi kan gjøre det slik, svarte May.

«Reaganomics» og «Thatcherismen» la grunnlaget for en gryende globalisering som slo ut i full blomst på 90- og 2000-tallet. Paradoksalt nok er det dette May og Trump nå har fått i oppdrag av sine velgere å reversere

I parlamentet på onsdag gjorde Theresa May det klart at hun "ikke er redd for å snakke åpenhjertig en amerikansk president".

Et spesielt forhold

USA og Storbritannia er begge opptatt av «det spesielle forholdet» som er mellom dem. Under Barack Obama har imidlertid den tradisjonelt tette relasjonen mellom de to landene blitt satt i skyggen av hans nære forhold til Tyskland og Angela Merkel, ifølge blant annet Financial Times.

Med Donald Trump i Det hvite hus ser britene, som sårt trenger en god handelsavtale med USA etter Brexit, nå mulighetene til å vekke nytt liv i det såkalte «spesielle forholdet».

Trump har markert seg som en kritiker av Merkel og uttalte nylig at EU er et «verktøy for Tyskland». Selv om forholdet også var spesielt tett mellom USA og Storbritannia under ledelsen til George W. Bush og Tony Blair, er forbildet for mange briter Ronald Reagan og Margaret Thatcher på 80-tallet.

Trump og May har allerede begynt å bygge et tett forholdet på telefon, ifølge Washington-ambassadør Kim Darroch.

«De vil jobbe sammen tett og bygge på arven til tidligere ledere som president Reagan og statsminister Margaret Thatcher», skrev Darroch i et innlegg i The Washington Post.