Afghanere kjøper falske trusselbrev for å få asyl i Europa

Afghanere kjøper seg falske trusselbrev som de hevder å ha fått fra Taliban, i håp om at det skal sikre dem asyl i europeiske land.

innfelstrusseklbs-8AZR6bKYdA.jpg
Afghanere venter på å bli registrert ved et mottakssenter for migranter på Lesbos i Hellas tidligere i høst.

Taliban sendte tidligere slike brev til mange afghanere som jobbet for vestlige styrker eller den afghanske sikkerhetstjenesten og truet med at de ville bli stilt til rette for sine «forbrytelser».

De siste årene har Taliban så å si sluttet med praksisen, men det er et stort marked for forfalskede trusselbrev av denne typen.

Med et slikt forfalsket trusselbrev i lomma håper mange afghanere at det skal bli lettere å få innvilget asyl i Europa.

Dette er et eksempel på et falskt trusselbrev, slik det er gjengitt av nyhetsbyrået APs fotograf.

99 prosent falske

— Jeg vil anslå at bare 1 prosent av trusselbrevene som afghanere nå legger fram for europeiske immigrasjonsmyndigheter er ekte, mens 99 prosent er falske, sier Mukhamil, som selv har forfalsket og solgt 20 slike håndskrevne brev.

De falske trusselbrevene blir solgt for opptil 1.000 dollar stykk, drøyt 8.600 kroner, forteller han.

— Jeg har bare møtt én eneste mann som faktisk har mottatt et slikt ekte trusselbrev fra Taliban, alle de andre er forfalsket, sier Mukhamil.

Myndighetene i Kabul anslår at 160.000 afghanere kommer til å forlate landet i år, og det er fire ganger så mange som i 2013.

Les også:

Les også

Over 5685 afghanere har søkt asyl i Norge – 68 er blitt returnert til Afghanistan

Uakseptabelt

Tyske myndigheter klaget i forrige måned over en «uakseptabelt» stor tilstrømming av afghanske asylsøkere og viste til at mange av dem kommer fra relativt fredelige deler av Afghanistan.

En talskvinne for immigrasjonsmyndighetene i Tyskland, Susanne Eikemeier, sier at de er kjent med de falske Taliban-brevene som er i omløp, men at det ikke foreligger statistikk på hvor mange av asylsøkerne som er utstyrt med slike.

— Slike dokumenter blir undersøkt i forbindelse med at vi vurderer den generelle troverdigheten til asylsøkeren. De kan bli sett på som bevis for at vedkommende er truet av Taliban, men hele historien må henge samen, være logisk og troverdig, sier hun.

Les også:

Les også

For 100.000 kroner kunne defått «look-alike-pass» og flybillett

Taliban avviser

En talsmann for Taliban, Zabiullah Mujahid, bekrefter at opprørsgruppen kontakter afghanere som arbeider for vestlige styrker eller den afghanske sikkerhetstjenesten, men sier at dette ikke lenger skjer i form av brev.

— Vi sender ikke trusselbrev, det er ikke vår stil lenger. Kun i svært få tilfeller bruker vi telefon, og det er i tilfeller der vi mener at vedkommende utgjør et alvorlig problem, sier han.

— Alle disse såkalte Taliban-brevene er falske. Vi forsøker å skape et godt miljø for ungdommen slik at de kan bli værende i landet, legger han til.