Verden

Trolig første gang nordmann har vært med på terror i Øst-Afrika

PST etterforsker norsk-somalier for å ha vært med på kjøpesenterangrepet i Kenya.

Her er terroristene på kjøpesenteret i Nairobi. Bildet er fra et av overvåkningskameraene på senteret.
  • Vibeke Buan

PST sendte tidligere torsdag ut en pressemelding om at de har startet etterforskning av en norsk statsborger for angrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi i Kenya i september. Over 70 mennesker ble drept i angrepet som terroristorganisasjonen al-Shabaab har påtatt seg ansvaret for.

— Så vidt jeg vet er det første gang en norsk statsborger kan være involvert i terrorangrep i Øst-Afrika og Jemen, sier førsteamanuensis Stig Jarle Hansen. Han er en av verdens fremste eksperter på Al - Shabaab.

Han synes likevel ikke dette, dersom det stemmer, er overraskende.

- I det øyeblikk al-Shabaab begynner å sirkulere sine operativer opp til al-Qaida på den arabiske halvøy, da vet vi at disse har en prominent stilling.

Den somaliske islamistgruppen Al-Shabaab har påtatt seg ansvaret for terrorangrepet. Og etterforskere fra PST er allerede i, eller på vei til Nairobi for å samarbeide med kenyanske myndigheter.

— Men det er ikke der støtet må settes inn i forhold til dette. I hvilken grad har kenyanerne oversikt over terrornettverk i dette området? De må snakke med somaliske og jemenittiske myndigheter, de vil også sikkert ha opplysninger som kan være aktuelle i denne sammenhengen, sier Hansen.

Men lett er det ikke, mener han.

Les også

PST: Norsk statsborger kan være involvert i terrorangrep i Kenya

— Det er en gjennomkorrupt sikkerhetstjeneste i Somalia. Her er det viktig å snakke bredt, og dette er aktører som man ikke er vant til i forhold til sikkerhetstjenesten, sier Hansen.

Jemen-ekspert Stig Jarle Hansen i Sanaa i januar i år.

Mellom 20 og 30 nordmenn har reist nedIfølge Hansen, har flere nordmenn reist til Somalia for å slutte seg til Al-Shabaab de siste årene.

— Ja, mellom 20 og 30 personer har reist fra 2007 og frem til i dag. Men det er veldig varierende hva de har drevet med. Noen har jobbet som instruktører, noen har militssoldater og andre har drevet med logistikk.

Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp ved Försvarshögskolan er litt mer overrasket enn Hansen over at en norsk-somalier kan ha vært med på kjøpesenterangrepet.

— Det var heller ikke så mange som var med på det angrepet.

Magnus Ranstorp

Ranstorp sier det er en svensk-somalier i ledelsen til al-Shabaab. — Men jeg kjenner ikke til at det har vært nordmenn som har deltatt i terrorangrep i det området før.

Hvorfor det kan være medlemmer av den somaliske diasporaen i Norge eller Sverige som reiser ned til Øst-Afrika for å være med i terrororganisasjoner forklarer Ranstorp slik.

— Jeg vil ikke generalisere, men når de ikke har nærkontakt med virkeligheten der nede, kan det være at de har et romantisert bilde av kampen om landet.