Verden

Ny islamistgruppe kan være tilknyttet Al-Qaida

Aftenpostens bilde fra Nord-Mali kan vise at Al-Qaida kontrollerer en ny islamistgruppe i Nord-Afrika.

Denne propagandaplakaten kan tyde på at Al-Qaida har opprettet bånd til en ny islamistisk gruppe i Nord-Afrika. Foto: Aftenposten

  • Lars Inge Staveland

Den islamistiske gruppen Ansaru har tatt på seg ansvaret for kidnappingen av syv personer i Nord-Nigeria sist helg. De kidnappede var fra Storbritannia, Italia, Hellas og Libanon, og jobbet for entrepenørselskapet Setraco.

En nigeriansk sikkerhetsvakt ble drept. 30 kidnappere utstyrt med eksplosiver og skytevåpen skal ha stått bak. Angrepet var det siste av flere angrep rettet mot utlendinger, som Ansaru står bak.

Ideologisk ligger den islamistiske gruppen nær Al-Qaida, med et erklært mål om å angripe vestlige mål. Storbritannia førte Ansaru opp på terrorlisten i desember i fjor. Det har vært spekulert om Al-Qaida kontrollerer gruppen, men så langt er det ikke funnet bevis for dette.

Les også

Slik er Al-Qaidas nye nettverk

— Betydningsfult funn

Et dokument fotografert av Aftenposten i Gao, Nord-Mali, kan vise et bånd mellom terrorgruppene. Bildet er tatt i huset der Mokhtar Belmokhtar oppholdt seg før han utførte angrepet mot gassanlegget i In Aménas. 38 gisler, blant dem fem nordmenn, ble drept i angrepet.

På bildet fra huset der angrepene ble planlagt, kan man se en propagandaplakat som bærer logoen til Ansaru og teksten «Fortroppen for beskyttelse av muslimer i det svarte Afrika».

— Funnet av denne logoen i Belmokhtars hus er svært betydningsfullt, skriver Jean Paul Rouiller's Geneva Centre for Terrorism and Analysis Training (GCTAT) i Genève i en e-post til Aftenposten.

Det kan bety at Al-Qaida kontrollerer en ny islamistisk gruppe i Nord-Afrika.

Belmokhtar er en tidligere sjef for Aqim, og dannet gruppen «De som skriver i blod», før angrepet mot gassanlegget. Han er også grunnleggeren av Bevegelsen for enhet og jihad i Afrika (forkortet Mujao, eller Mujwa, journ.anm ), og skal ha opprettholdt forbindelser til terrornettverket Al-Qaida.

Mer fokus på vestlige mål

Ansaru er en ny organisasjon som publiserte sin første video på internett i fjor. Den var tidligere knyttet til den fryktede nigerianske islamistbevegelsen Boko Haram, men brøt ut og anklaget Boko Haram for «inhumane» angrep mot muslimer.

— Ansaru har i større grad enn Boko Haram angrepet vestlige mål. De har knyttet seg til en internasjonal jihadistisk agenda, i motsetning til Boko Haram. Deres agenda er begrunnet med Frankrikes krigføring i Mali og hvordan muslimer behandles i Europa, sier Emilie Oftedal, masterstudent tilknyttet Forsvarets forskningsinstitutt.

Hun sier det er uklart hvilke bånd som eksisterer mellom gruppene.

— Dette kan være en indikasjon på at det finnes et bånd, men beviser det ikke. Det kan ikke utelukkes at det har vært kontakt mellom gruppene. Men det er stor forskjell på at det har vært kontakt, og at Ansaru utfører angrep på ordre fra Aqim, sier hun.

Les også

Kidnappingsbølge i Nord-Afrika