Verden

Russland øker støtten til Assad-regimet

Samtidig svekkes opprørerne i Syria av interne kamper.

Soldater for Den frie syriske armé forbereder et rakettangrep i Aleppo nyttårsagten 2013. Interne kamper mellom islamistgrupper svekker opprørerne i kampen mot regjeringsstyrkene.
  • David Bach

De siste ukene har Russland trappet opp forsyningene av militært utstyr til Bashar al-Assads styrker i Syria, melder nyhetsbyrået Reuters.

Forsyningene omfatter pansrede kjøretøyer, droner og guidede bomber, ifølge kilder med kjennskap til leveransene.

Opptrappingen skjer samtidig sominterne stridigheter mellom forskjellige islamistgrupper i Syria svekker dem i kampen mot deres felles fiende.

Les også: Verden håper på et mirakel i Damaskus

Russland har vært en betydelig bidragsyter til Syria gjennom den tre år lange borgerkrigen i landet, og har også blokkert vestlige forsøk på å sanskjonere Assad for hans maktbruk mot sivile, som da de stanset FN-resolusjonen som fordømte regjeringsstyrkenes flyangrep mot Aleppo.

Mulige våpenhviler

Opplysningene om den nylige opptrappingen av forsyninger kommer i en tid hvor Moskva forsøker å øke sin diplomatiske og økonomiske innflytelse i Midtøsten.

Samtidig venter fredsforhandlinger i Sveits, Genève II-konferansen, den 22. januar. USA og Russlands utenriksministere har allerede forberedt samtaler om mulige våpenhviler i forkant av forhandlingene.

Les også: Foreslår lokale våpenhviler i Syria

I et stadig mer komplisert konfliktbilde kommer innblandingen fra militante grupper fra nærliggende nasjoner, samtidig som Syria selv hevder at flere nasjoner som formelt er i mot Assad har begynt å diskutere sikkerhets-samarbeid med regjeringen.

Hjelper Assad med droner

Flere kilder har ifølge Reuters sagt at Bashar al-Assads styrker siden desember har mottatt leveranser av våpen og militært utstyr, inkludert spiondroner, fra Russland, enten direkte eller via hemmelige representanter.

— Dusinvis av Antonov 124-fly har fraktet pansrede kjøretøy, overvåkingsutstyr, radarer, elektroniske systemer, reservedeler til helikoptere og et utvalg våpen inkludert guidede bomber til fly, sier en ekspert på sikkerhetspolitikk i Midtøsten til Reuters.

Kilden ønsker ifølge nyhetsbyrået ikke å bli identifisert, men forteller videre at russiske rådgivere og etterretningseksperter har holdt spiondroner i løpende drift over Syria for å hjelpe regjeringsstyrkene i jakten på opprørerne.

En talsmann for Russlands monopol på våpeneksport, Vyacheslav Davidenko, sier de ikke ønsker å kommentere leveranser av våpen til Syria.

Russiske talspersoner har tidligere uttalt at de ikke bryter folkeretten ved å forsyne Syria militært utstyr, og fremholder at de ikke selger «offensive våpen» til Damaskus, skriver Reuters.

Nyhetsbyrået har ikke lyktes å komme i kontakt med syriske myndigheter.

- Ingen fremtid med Assad

Fredag uttalte USAs utenriksminister John Kerry at Syrias president Bashar al-Assad ikke har en plass i landets fremtid, og fortalte videre at USA har alternativer klare til å øke presset mot ham, ifølge Reuters.

Kerry leder USAs delegasjon til Sveits neste uke, der fredsforhandlinger mellom Syrias regjering og opprørsstyrkene vil finne sted med sikte på å avslutte borgerkrigen.

De syriske opprørsgruppene møtes ifølge nyhetsbyrået i Istanbul på forhånd, for å stemme over hvorvidt de skal møte ved de FN-støttede forhandlingene i Montreux.

— Når vi nå beveger oss inn i denne prosessen, vil det bli klart at det ikke finnes noen politisk løsning så lenge Assad ikke vurderer en overgang, og han tror han er en del av den fremtiden. Det kommer ikke til å skje, sa Kerry ved en pressekonferanse etter å ha møtt sine canadiske og meksikanske motstykker, ifølge Reuters.

- Ingen militær løsning

Til tross for at allierte i Midtøsten, blant annet Saudi-Arabia, har drevet lobbyvirksomhet for å få USA til å ta en mer aktiv rolle i Syria-konflikten, har Washington lenge fremholdt at det ikke finnes noen militær løsning på krisen.

Syria endte i borgerkrig etter en fredelig gateprotest i mars 2011 mot fire tiår under Assad-familiens styre. Opprøret eskalerte til en væpnet konflikt etter at hæren svarte med dødelig makt for å bringe demonstrantene til taushet.

Les også

  1. Norge gir 460 millioner til Syria-ofre

  2. Hva skal vi bekymre oss for i år?