Verden

Sivile lidelser i restene av IS-kalifatet

Harde kamper pågår om siste rest av det såkalte IS-kalifatet ved Eufratdalen øst i Syria, hvor utsultede barn av IS-krigere strømmer ut av området.

Sivile strømmer ut av den siste rest av islamistgruppa IS' såkalte kalifat i Eufratdalen i Syria, mange av dem krigsenker og barn.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

De siste to månedene har 37.000 personer, de fleste av dem koner og barn av IS-krigere, forlatt området ved Eufratdalen. Enkelte av barna er så små som tre måneder gamle.

Mat og rent drikkevann har vært mangelvare i flere uker.

Barna og deres mødre fraktes på stappfulle lastebiler til kurdiske flyktningleirer nord i landet. Flere tusener er allerede samlet i disse leirene.

Døde eller uønskede

Flertallet av barnas fedre er døde og mødrene er uønskede i sine hjemland. Kvinnene kommer fra blant annet Syria, Irak, Tyrkia, Russland, Ukraina og Frankrike.

Journalister på stedet beskriver en ustanselig gråt av sult fra spedbarna. De litt eldre barna er tause. Felles for dem alle er at de synes å være innpakket i alt av klær som har fått plass på de små kroppene – både ullgensere, luer, boblejakker og pledd.

Minst 35 barn har til nå dødd på vei til flyktningleirene eller like etter ankomst hit, ifølge FN. De fleste av dem frøs i hjel. Reisen til leirene er lang – flere hundre kilometer gjennom ørkenlandskap bakpå åpne lasteplan.

  • Les også: Sufian ble hjernevasket til å slåss for IS. Nå bruker han deres egne knep mot dem.
Hundrevis av sivile har de siste dagene flyktet fra Baghouz-området i Syria, et av de siste områdene der den ytterliggående islamistgruppa IS fortsatt har et nærvær.

Harde kamper

USA-støttede opprørere kjemper nå for å innta siste rest av det såkalte IS-kalifatet i Eufratdalen øst i Syria.

Etter en ukes pause for å la sivile forlate området, kunngjorde den kurdisk-støttede SDF-militsen lørdag en offensiv for å renske de siste IS-kontrollerte lommene ved landsbyen Baghouz.

Tirsdag var det harde kamper i området. Flere hundre personer hadde flyktet i løpet av natten.

– Rundt 600 sivile kom seg ut fra Baghouz i natt, sier talsperson Mostefa Bali i SDF. Ifølge observatørgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er flere kvinner og barn fra Frankrike og Tyskland blant dem som har rømt.

– De fleste av dem som har kommet seg ut, er utlendinger, sier leder Rami Abdelrahman i SOHR.

Sakte framgang

Talsperson Sean Ryan for den USA-ledede koalisjonen sier SDF-styrkene møter hard motstand fra IS-krigere.

– Framgangen går sakte, men systematisk. Fienden har forskanset seg, og IS-krigerne fortsetter å komme med motangrep, sier han.

Mandag ble 16 sivile drept, ifølge SOHR. En italiensk journalist som dekket kampene, ble skadd.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Krig
  3. Syriakrigen