Giftig britisk krangel om Churchills ettermæle: Gammel debatt om rasisme blusser opp.

TV-verten Piers Morgan klarte ikke å besinne seg da en ung politiker utfordret heltedyrkelsen av den tidligere britiske statsministeren. – Du er en dum, rødhåret lort, tordnet han.

Den skotske politikeren Ross Greer ble skjelt ut på TV-programmet «Good Morning Britain» denne uken etter å ha omtalt Winston Churchill som en massemorder.

«Historien vil behandle meg pent,» sa Winston Churchill, «fordi jeg akter å skrive den selv».

Han fikk rett. Statsministeren som ledet Storbritannia gjennom andre verdenskrig kåres stadig til det 20. århundrets – og til og med tidenes –fremste britiske leder. Myten om Churchill løftes stadig frem i populærkulturen – sist i filmen Darkest Hour og i TV-serien The Crown.

Og historieboken skrev han jo faktisk selv, inkludert et seksbindsverk om andre verdenskrig som bidro til at han vant Nobels litteraturpris i 1953.

Winston Churchill var britenes statsminister under andre verdenskrig. Her besøker han soldater i det nordøstlige England i august 1940.
Les også

«Darkest Hour» er mytelaging på høyt nivå

Kranglet på TV

Men slett ikke alle er enige i heltedyrkelsen av Churchill. De siste tiårene har flere historikere løftet frem en langt mørkere side av den britiske giganten.

Denne uken blusset debatten opp på nytt i Storbritannia. En Twitter-melding fra en ung, skotsk politiker har skapt et voldsomt rabalder på de britiske øyer.

«Churchill var en hvit nasjonalistisk massemorder,» skrev 26-årige Ross Greer som et svar på en tweet om årsdagen for Churchills død.

Blant dem som reagerte aller sterkest, var den tidligere redaktøren, rikssynseren og TV-verten Piers Morgan.

På TV-programmet Good Morning Britain på stasjonen ITV langet han ut mot den skotske politikeren i et intervju.

– Vet du hvem jeg synes er avskyelig? Du! Du rakker ned på dette store nasjonale ikonet, sa Morgan.

Morgan sparte de verste ukvemsordene mot Greer til en Twitter-melding.

– Du er en dum, rødhåret lort som ville ha spydd ut denne smussen på tysk hvis det ikke var for Churchill, skriver han.

«Indere formerer seg som kaniner»

Hvorfor omtalte Greer Churchill som en rasistisk massemorder? I TV-intervjuet med Piers Morgan pekte han blant annet på den britiske statsministerens angivelige rolle i sultkatastrofen i Bengal i India i 1943, der opp mot tre millioner mennesker døde.

Churchill, som var en innbitt motstander av indisk selvstendighet, skal ha nektet å sende nødhjelp i form av hvete til Bengal da regionen ble rammet av matmangel, skriver historikeren Madhusree Mukerjee i boken Churchill’s Secret War, som ble utgitt i 2010.

Sultkatastrofen i Bengal kostet opp mot tre millioner menneskeliv i 1943.

Statsministeren mente at «nødhjelp ikke vil være til nytte. Indere formerer seg som kaniner og vil bruke opp all mat som er tilgjengelig, sa Churchill, ifølge dagboknotatene til den daværende britiske India-ministeren Leopold Amery.

Churchills ansvar for Bengal-katastrofen blir kategorisk avvist av the International Churchill Society.

Les også

Winston Churchill: Blir vi aldri ferdig med ham?

Obama-bestefar satt i konsentrasjonsleir

Sultkatastrofen i Bengal er slett ikke den eneste episoden der Churchill blir anklaget for å anse ikke-vestlige liv som mindreverdige.

I Kenya ble 150.000 mennesker plassert i konsentrasjonsleirer etter at lokalbefolkningen gikk til opprør fordi Churchill ville tilsidesette store landområder for hvite nybyggere.

Blant dem som ble torturert i leirene: Hussein Onyango Obama, bestefaren til den fremtidige amerikanske presidenten.

Mente at den ariske rase ville vinne i Kina

Flere ganger tok Churchill til orde for å drepe folk som motstilte seg britiske kolonimakter – til tider med svært kontroversielle midler.

– Jeg er en sterk tilhenger av å bruke giftgass mot usiviliserte stammer, sa han allerede i 1919 i en diskusjon om hva britene burde gjøre i Afghanistan.

En statue av Winston Churchill står utenfor det britiske parlamentet. Churchill regnes av mange briter som den fremste lederen landet har hatt.

Han refererte også til arabere som «barbariske horder som spiser lite annet enn kameldritt» og mente at urfolk i USA og Australia var blitt beseiret av «en sterkere rase, en rase av høyere grad, en mer verdensvant og vis rase».

Indere hadde han lite til overs for: «Jeg hater indere. De er et skrekkelig folk med en skrekkelig religion», sa han som en reaksjon på Gandhis uavhengighetsbevegelse.

Og hva mente Churchill om britenes håp om å få herredømme over Kina? «Den ariske rase er forutbestemt å triumfere» sa han som 27-åring i 1901.

«La England forbli hvitt»

Flere av Churchills kolleger reagerte på menneskesynet hans, spesielt når det gjaldt innbyggerne i de britiske koloniene. «Winston tenker bare på hudfargen deres», sa legen hans, Lord Moran.

India-minister Amery, på sin side, sammenlignet i en opphetet diskusjon statsministerens rasesyn med Adolf Hitlers.

Etter andre verdenskrig tapte Winston Churchill valget i 1945, men han kjempet seg tilbake i 1951. Fire år senere fremmet han, uten hell, et innvandringskritisk slagord for regjeringen.

Forslaget hans?

«La England forbli hvitt.»