Verden

Russland. Nord-Korea. IS. Klimaendringer. Iran. Mexico-grensen. USAs etterretningssjefer motsier Trump på alle punkter.

FBI-sjef Christopher Wray, CIA-sjef Gina Haspel og etterretningssjef Dan Coats var blant dem som presenterte årets rapport om globale trusler mot USA, i Senatet tirsdag.

Presidentens politikk bidrar til å skyve vekk USAs fremste allierte, advarer sjefene med ansvar for amerikanernes sikkerhet.

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Journalist

President Donald Trump har hevdet at Nord-Korea ruster ned atomvåpenprogrammet sitt, at Russland ikke utgjør en trussel mot USA, at klimaendringene er en bløff, at Iran bryter atomavtalen, og at den såkalte islamske staten (IS) er beseiret.

Tirsdag gjorde USAs etterretningssjefer det klart at de er uenige med Trump på alle punkter.

I rapporten «Worldwide Threat Assessment» – en global trusselvurdering – beskriver en samlet etterretningstjeneste hvordan Russland og Kina i stadig større grad står sammen i kampen for å svekke Vestens globale innflytelse og å øke sin egen.

«Denne konkurransen berører alle området og innebærer et kappløp for teknologisk og militær overmakt. Den handler i stadig større grad om verdier. Russland og Kina ønsker å forme det internasjonale systemet», skriver Dan Coats, USAs øverste etterretningssjef, i forordet.

Les også

Trump får støtte for sin plan om å fire det amerikanske flagget her og forlate Syria

– Skyver vekk allierte

Trump-administrasjonens utenrikspolitikk bidrar også til å skyve vekk USAs viktigste allierte, ifølge rapporten.

«Enkelte amerikanske allierte og partnere ønsker større uavhengighet fra Washington fordi de merker en endring i USAs holdning til sikkerhet og handel, noe som gjør dem mer åpne for nye bilaterale og multilaterale partnerskap», heter det i rapporten.

Donald Trump motsier ofte sine egne etterretningssjefer.

Dokumentet, som ble lagt frem av etterretningssjefene i en høring i Senatet tirsdag, er en kraftig nesestyver for president Trump. Ikke minst fordi situasjonen ved grensen til Mexico – som Trump mener utgjør en nasjonal krise – ikke er nevnt med ett ord av etterretningssjefene.

Her er hovedpunktene der presidenten og etterretningssjefene er uenige:

Les også

Pelosi lot Trump male seg inn i et hjørne. Så satte hun inn nådestøtet.

1. Russland

Ved flere anledninger har Trump stilt seg skeptisk til opplysningene om at Russland blandet seg inn i presidentvalgkampen i 2016 ved å hacke e-postservere og spre feilinformasjon til amerikanske velgere.

Etterretningstjenestene i USA har lenge sagt at Russland aktivt prøver å påvirke amerikanske valg. Tirsdag sa Coats at russerne trolig vil gjøre dette også i presidentvalget i 2020.

– Moskva har flere verktøy de kan bruke på en målrettet måte for å påvirke USAs politikk, handlinger og valg, sa Coats på høringen i Senatet.

Han nevnte som eksempler å spre feilinformasjon, hacke og lekke eller å manipulere data.

2. Iran

President Trump trakk USA fra atomavtalen med Iran i mai i fjor fordi han mente at avtalen ville gjøre det mulig for Iran å bygge atomvåpen.

Etterretningssjefene er uenige. I rapporten skriver de at de «fortsatt anser det slik at Iran ikke gjennomfører tiltak innen atomvåpenutvikling som vi anser som nødvendige for å produsere et atomvåpen.»

3. Nord-Korea

Trump møtte Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, i Singapore i juni i fjor. Siden den gang har han flere ganger sagt at han tror Nord-Korea kommer til å gi fra seg landets atomvåpen.

Donald Trump og Kim Jong-un møttes i Singapore i juni i fjor.

Det tror ikke etterretningssjefene noe på.

– Vår vurdering er at Nord-Korea kommer til å beholde sitt atomvåpenprogram, og at det ikke er sannsynlig at de kommer til å fullstendig gi opp sine atomvåpen eller produksjonsmuligheter. Nord-Koreas ledere anser atomvåpen som helt nødvendige for at regimet skal overleve, sa Coats i høringen i Senatet.

4. Den islamske staten (IS)

På tampen av fjoråret kunngjorde president Trump at USA vil trekke sine soldater fra Syria fordi «USA har vunnet over IS» og «vi har slått dem grundig.»

En kvinne går med barna sine foran ødelagte hus i Manbij i det nordlige Syria i mars 2018 etter harde kamper mellom USA-støttede opprørsstyrker og IS. Den islamske staten har mistet nesten hele landområdet organisasjonen en gang kontrollerte, men det er fortsatt tusenvis av krigere som ikke har gitt opp kampen.

Dan Coats fortalte senatorene tirsdag at dette slett ikke stemmer.

– IS er innstilt på å komme tilbake, og de har fortsatt tusenvis av krigere i Irak og Syria, sa han og la til:

– De kommer med all sannsynlighet til å fortsette å fremme eksterne angrep fra Irak og Syria mot regionale og vestlige motstandere, inkludert USA.

5. Klimaendringer

Trump, som har avvist klimaendringene som en bløff («a hoax»), gikk så sent som denne uken ut på Twitter for å latterliggjøre alle som advarer mot det mange anser som jordklodens største trussel.

«Hva skjer med den globale oppvarmingen? Kom tilbake raskt, vi trenger deg!» skrev han med henvisning til kulden som rammer store deler av USA.

In the beautiful Midwest, windchill temperatures are reaching minus 60 degrees, the coldest ever recorded. In comin… https://t.co/FnaCaBA5Nz

Etterretningssjefene, derimot, advarer mot klimaendringene:

«Klimafarer som ekstremvær, høyere temperaturer, tørke, flom, skogbrann, stormer, økte havnivåer, dårligere jordkvalitet og surere hav blir stadig mer intense, noe som truer infrastruktur, helse samt vann- og matsikkerhet,» skriver de.

6. Mexico-grensen

Donald Trump har flere ganger hevdet at en av de største truslene mot USAs sikkerhet er å finne ved grensen til Mexico, der han ønsker å bygge en mur for å forhindre ulovlig innvandring og narkotikasmugling.

Flere ganger har han truet med å erklære nasjonal unntakstilstand for å få bygget denne muren. Kongressen nekter å gi ham pengene, og et klart flertall av befolkningen stiller seg også kritisk til en slik mur.

Deler av Mexico-grensen er allerede beskyttet med høye murer og andre sikkerhetstiltak, som her ved San Diego i California.

Heller ikke etterretningssjefene ser ut til å være enige med ham.

Først på side 18, etter at en lang rekke andre trusler er listet opp, blir narkotikasmuglingen fra Mexico nevnt som en utfordring. Heller ikke innvandring vies betydelig oppmerksomhet.

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Trump: Etterretningssjefene tar feil

Etterretningssjefenes rapport og den påfølgende høringen i Senatet fikk betydelig oppmerksomhet i amerikanske medier tirsdag.

President Trump fikk også med seg rapporten. Han reagerte spesielt på hvordan situasjonen i Iran ble beskrevet.

– Etterretningsfolkene ser ut til å være ekstremt passive og naive når det kommer til farene fra Iran. De tar feil! Da jeg ble president, laget Iran bråk over hele Midtøsten og utenfor. Etter at jeg avsluttet den forferdelige Iran-avtalen oppfører de seg SVÆRT annerledes, skriver Trump på Twitter.

The Intelligence people seem to be extremely passive and naive when it comes to the dangers of Iran. They are wrong… https://t.co/PEJcIG3Gde

Han fulgte opp med å antyde at etterretningsledelsen ikke var godt nok utdannet.

– Vær forsiktige overfor Iran. Kanskje Etterretningen bør vende tilbake til skolen! tvitret presidenten.

....a source of potential danger and conflict. They are testing Rockets (last week) and more, and are coming very c… https://t.co/mRkmWRRcKi

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Amerikansk politikk
 3. Nord-Korea
 4. Iran
 5. Russland
 6. Klimaendringer