Verden

Det argentinske senatet stemte nei til å legalisere abort

Etter diskusjoner som varte i mer enn 15 timer, stemte flertallet av senatorene i Argentina nei til lovforslaget om å legalisere selvbestemt abort.

Abortmotstandere feiret da flertallet i det argentinske senatet stemte nei til lovforslaget.
  • Caroline Enge
  • og NTB

Avstemningen skulle egentlig avholdes onsdag, men den svært polariserte debatten trakk ut. Torsdag morgen ble det klart at lovforslaget ikke fikk flertall i senatet, melder nyhetsbyrået AP.

  • Bakgrunn: En oppheving av Argentinas abortforbud kan påvirke livene til 345 millioner latinamerikanske kvinner

Det var knyttet store forventninger til lovforslaget fordi pavens hjemland da kunne bli ett av de første store landene i Latin-Amerika som tillater selvbestemt abort.

Kvinner demonstrerte for retten til selvbestemt abort utenfor kongressbygningen i Buenos Aires onsdag kveld.

Ventet motstand

Lovforslaget om selvbestemt abort innen 14. uke ble vedtatt med et knapt flertall på fire stemmer i underhuset i kongressen i juni.

Men det var ventet at forslaget kunne møte enda sterkere motstand i senatet.

38 av de 72 senatorene stemte mot forlaget. 31 stemte for, mens to valgte å avstå fra å stemme, ifølge BBC. Dermed er det ett år til neste gang det er mulig å foreslå en lovendring.

– Dette er ikke over

Likevel håpet demonstrantene at et masseoppmøte av folk utenfor senatet ville kunne svinge stemmen til de som fortsatt var usikre. Mange ventet i spenning gjennom natten på at avstemningen skulle bli klar.

På forhånd var det satt opp sperringer for å holde abortforkjempere med grønne skjerf og motstanderne i babyblått adskilt.

– Jeg er fortsatt optimistisk. Det ble ikke vedtatt i dag, men det vil vedtas i morgen, det vil vedtas en dag. Dette er ikke over, sier Natalia Carol, en av abortforkjemperne Reuters har snakket med.

Abortforkjemperne stilte i grønne skjerf utenfor kongressen i Buenos Aires.

Presidenten ville godkjenne

I dag er abort kun tillatt i Argentina i voldtektstilfeller eller hvis morens helse står i fare.

En lovendring i de folkerike landet kunne fått store ringvirkninger. For mer enn 97 prosent av de 345 millioner kvinnene som bor i Sør- og Mellom-Amerika, er det nesten alltid ulovlig å ta abort.

Uruguay, Cuba og Guyana er de eneste landene i regionen som tillater selvbestemt abort inntil henholdsvis tolvte, tiende og åttende uke av svangerskapet. I tillegg er abort tillatt i delstaten Mexico City i Mexico.

Argentinas president Mauricio Macri har varslet at han ville godkjenne lovendringen hvis den også fikk flertall i senatet.

Les mer om

  1. Argentina
  2. Abort