Irans president har flere grunner til å avvise et møte med Donald Trump. Snart kan de to likevel befinne seg i samme rom.
– Å snakke med Trump gir like lite mening som å melke en geitebukk, sier en iransk diplomat.
Taktikken har fungert før: Først truer Donald Trump med krig. Deretter åpner han for samtaler – og stiller opp på et høyprofilert toppmøte der symbolikken virker viktigere enn det faktiske innholdet.
Men myndighetene i Teheran gjør det klart at de ikke ønsker å følge i Nord-Koreas fotspor.
– Med dagens amerikanske politikk vil det absolutt ikke finnes noen muligheter til dialog og forpliktelser. USA har vist seg å være fullstendig upålitelige, fastslo Bahram Qassemi, en talsmann for iransk UD, ifølge statlige iranske medier.
Kim Jong-un hadde mye å tjene på et møte med USAs president – toppmøtet i Singapore 12. juni ga Nord-Korea internasjonal legitimitet og et utvidet handlingsrom uten at Kim måtte gi fra seg noe av substans.
Irans ledere er i en annen situasjon enn Kim Jong-un. Landet deres er ikke isolert på samme måte som Nord-Korea, og lederne i Teheran vet at sannsynligheten er liten for en stor amerikansk militæraksjon mot Iran.
- Trumps siste Iran-tirade minner om truslene mot Nord-Korea. Denne gangen møter han en sterkere motstander.
Skal ha bedt om Rouhani-møte åtte ganger
Det er ikke første gang Trump foreslår et møte med Irans ledere. Da han trakk USA fra atomavtalen med Iran i mai, fastslo han at han var klar til å starte forhandlinger om en ny avtale.
Og under åpningen av FNs hovedforsamling i september i fjor skal Trump ha forsøkt hele åtte ganger å sette i stand et møte med Rouhani, skriver The New York Times med henvisning til kilder i det iranske myndighetsapparatet. Iranerne avviste forslagene også den gang, ifølge avisen.
Et toppmøte mellom Rouhani og Trump kunne bidratt til å lette på noe av trykket for Irans ledere. Sanksjonene mot landet har bidratt til å skape en alvorlig økonomisk krise i landet. Valutaen, rial, har gått ned 80 prosent i verdi det siste året, noe som gjør at vanlige folks handlekraft er blitt betydelig svekket. I flere byer har frustrerte innbyggere tatt til gatene for å protestere – et tegn på at tålmodigheten med regimet blir satt på en alvorlig prøve.
Fire grunner til å nøle
Men Rouhani har likevel flere grunner til å fortsette å gi Trump en kald skulder i møte med invitasjonene til et toppmøte:
- Ved å trekke seg fra atomavtalen, som Obama-administrasjonen brukte to år på å fremforhandle, har Trump sendt et signal om at en avtale med USA ikke nødvendigvis har lenger holdbarhetstid enn frem til neste valg. Det er også uklart hvem man skal lytte til når Trump og hans utenriksminister, Mike Pompeo, ofte sender motstridende meldinger.
- Iranerne har liten personlig tiltro til Trump, som ofte forvirrer sine internasjonale samtalepartnere ved stadig å endre mening, slik han blant annet gjorde da han slaktet avtaletesten etter G7-møtet dagen etter at han var med på å undertegne det samme dokumentet. «Å snakke med Trump er like meningsløst som å melke en geitebukk,» sier en iransk diplomat til Iran-eksperten Ali Vaez i The Atlantic.
- Flere iranere påpeker overfor The New York Times onsdag at de er positive til et møte med Trump. Men USA-kritikk har vært en sentral bærebjelke i prestestyrets politikk de siste 40 årene, og iranere brenner ofte amerikanske flagg i demonstrasjoner som hyller den islamistiske revolusjonen i 1979. Et møte med USAs president kan skape sinne i betydelige deler av befolkningen.
- Trumps toppmøter med Kim Jong-un og Vladimir Putin fikk mye medieoppmerksomhet, men det er fortsatt uklart om de førte til noen konkrete endringer. Dersom Rouhani skal stille opp foran kameraene sammen med Trump, må det være for å oppnå noe konkret. Foreløpig har ikke Trump indikert at USA er villige til å gi noe i retur for at iranerne skal inngå i nye forhandlinger om en oppdatert atomavtale.
Kan møtes uformelt i New York i september
Trump og Rouhani kan likevel ende opp i samme rom relativt snart. Også i år skal begge etter planen holde taler under åpningen av FNs hovedforsamling.
På åpningsdagen 25. september skal Trump etter planen tale som nummer to, mens Rouhani er nummer 13 på listen.
Åpningen av FNs hovedforsamling er en yndet plass for uformelle møter mellom statsledere. Dersom Trump og Rouhani ønsker å snakke sammen uten brask og bram, vil dette være en god anledning.
Ali Vaez, som leder Iran-programmet ved International Crisis Group, mener at Trump-administrasjonen må vise Iran respekt før det kan bli noe møte.
– Nøkkelen til et historisk gjennombrudd er respekt og gjensidighet. President Trump har revet ned alle kommunikasjonskanaler mellom Iran og USA og ødelagt den eneste diplomatiske bragden de to landene har fått til på mange år. Dersom han nå ønsker å snakke, bør han først gjøre noe for å reparere skaden han har forårsaket, skriver Vaez i The Atlantic.