Amerikansk etterretning: – Nord-Korea utvikler nye missiler

I forrige måned proklamerte Donald Trump at atomtrusselen fra Nord-Korea var over. Nye satellittbilder publisert i The Washington Post viser fersk aktivitet ved et missil-anlegg.

Dette satellittbildet viser Nord-Koreas missil-anlegg i Sanumdong i utkanten av hovedstaden Pyongyang. Bildet er tatt 29. juli 2018 og er ikke det samme som gjør at amerikansk etterretning nå tror Nord-Korea jobber med nye missiler.

– Nord-Korea utgjør ikke lenger noen atomtrussel.

Det skrev USAs president Donald Trump på Twitter etter hjemkomsten fra toppmøtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Singapore for halvannen måned siden.

Etter det historiske møtet signerte de to lederne en erklæring om at Nord-Korea skal arbeide for full nedrustning av atomvåpen.

Korea-eksperter var raske til å påpeke at dette var løfter de hadde hørt fra Kim tidligere. Senere har Trump måttet medgi at Nord-Korea fremdeles utgjør en trussel.

Nå tror amerikansk etterretning at det lukkede landet er i ferd med å utvikle nye missiler, skriver The Washington Post. Avisen har publisert satellittbilder, angivelig tatt 7. juli, som viser at det er aktivitet ved et anlegg i Sanumdong i utkanten av hovedstaden Pyongyang.

– Minst ett nytt missil i produksjon

Det var ved dette anlegget Nord-Koreas første interkontinentale missil med en rekkevidde til å nå USA ble produsert, det ene av dem en Hwasong-15.

Etterretningskilder The Washington Post har snakket med, mener satellittbildene kan tyde på et ett eller to missiler av samme type nå er i produksjon. Kildene har krevd å få være anonyme ettersom de uttaler seg om klassifisert etterretningsinformasjon.

Bildene viser blant annet rød trailer på et lasteområde. Traileren skal ifølge avisen være helt lik de Nord-Korea tidligere har brukt til å transportere interkontinentale ballistiske missiler.

Avisen presiserer at dette ikke nødvendigvis innebærer at landet utvider sin militære kapasitet. Men bildene er dokumentasjon på at landet fortsetter arbeidet med langtrekkende missiler også etter toppmøtet mellom Trump og Kim, ifølge avisen.

– Vi ser at de fortsatt jobber på stedet, akkurat som før, sier en myndighetskilde til The Washington Post.

Nord-Koreas leder Kim Jong Un og USAs president Donald Trump møttes i Singapore 12. juni.

Det hvite hus vil ikke kommentere

Også Reuters får bekreftet fra en anonym kilde i amerikanske myndigheter at satellittfoto og bilder tatt med infrarødt kamera viser aktivitet ved anlegget i Sanumdong.

Det hvite hus sier til nyhetsbyrået at de ikke kommenterer på etterretning. En kilde hos Sør-Koreas presidentkontor bekrefter at de følger svært nøye med på aktiviteten i Nord-Korea, men ønsket ikke å kommentere på materialet The Washington Post nå har publisert.

For en måned siden meldte NBC News at amerikansk etterretning mener Nord-Korea også har fortsatt å øke produksjonen av brensel til atombomber.

I en rapport som ble lagt frem fredag 29. juni skal det ha kommet frem at det flere steder i Nord-Korea produseres anriket uran, og at nordkoreanerne har forsøkt å holde dette skjult for amerikanerne.

Utenriksministeren til Senatet: – De produserer fortsatt

Så sent som i forrige uke bekreftet USAs utenriksminister Mike Pompeo at Nord-Korea fremdeles produserer kjernefysisk materiale som kan benyttes i atomvåpen i landet.

– Ja, de produserer fortsatt spaltbart materiale, svarte Pompeo på direkte spørsmål fra Sentatets utenrikskomité.

Trump har tidligere gjort det klart at USAs sanksjoner mot Nord-Korea vil bli opprettholdt inntil landet kvitter seg med sine atomvåpen.