Verden

Nynazister skal delta i svenske skolevalgdebatter

Statlig etat tvinger svenske rektorer til å åpne dørene for nynazister. Dette vil ikke skje i Norge, fastslår Kunnskapsdepartementet.

Svenskarnas parti demonstrerte i Jönköping 1. mai. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL, TT/SCANPIX

 • Mona W. Claussen
  Mona W. Claussen
  Journalist

Folk som ikke har vestlige gener, skal nektes statsborgerskap i Sverige. Det mener nynazistiske Svenskarnas parti, som nå slipper til i skolevalgkampen.

Det har allerede vært bråk om de innvandringskritiske Sverigedemokraternas deltagelse i møtene. Svenskarnas parti befinner seg enda lenger ut på høyrefløyen.

Kan ikke nekte

Ved forrige kommunevalg fikk mikropartiet inn én representant i ett kommunestyre. Men stolen står ubesatt, for det viste seg snart at kandidaten var bosatt i feil kommune.

Nå stiller partiet liste i minst 35 kommuner, og det svenske Utdanningsdirektoratet, Skolverket, har bestemt at nynazistene må få være med i skoledebattene.

— Skolen har ikke rett til å forby meningsytringer bare fordi de er i strid med grunnleggende demokratiske verdier, står det i Skolverkets direktiv.

Om partiets folk bryter loven ved å ytre seg krenkende, skal skolene la det skje. Eventuelle reaksjoner må overlates til politi og påtalemyndighet, understreker etaten.

Dette har fått mange til å tenne.

— Den svenske staten kommer, ved hjelp av skoleplikten, til å tvinge blant annet jødiske barn og barn av romfolket til å møte nazister, skriver avisen Aftonbladet på lederplass.

- Ligner militant gruppe

Svenskarnas parti er antidemokratisk og vil avvikle det parlamentariske systemet som de selv benytter i jakten på makt og posisjoner, mener kritikere.

– Jeg kan ikke se at partiets program kan gjennomføres innenfor rammen av et liberalt demokrati, sier statsviteren Marie Demker til Aftenposten. Professoren har nylig utgitt boken «Sverige åt svenskarna», en studie av svenske holdninger til innvandring.

– Partiet bygger sin virksomhet på nynazistisk ideologi. Det er også et klart rasistisk parti som ligner mer på en militant gruppe enn på et parti i vanlig forstand, mener Demker.

Hun ble ekstremt overrasket, sier hun, da hun fikk høre at skolene tvinges til å åpne sine dører.

Skolverkets pressetalsmann Per Andersson opplyser til Aftenposten at regelverket er basert på grunnloven og neppe vil bli endret med det første.

Norske skoler står friere

I Norge er det ingen overordnet etat som forteller skolene hvilke partier som skal slippes til.

— Det er opp til hver enkelt skoleeier å bestemme hvem som skal delta i skoledebatter, sier avdelingsdirektør Erik Saglie i Kunnskapsdepartementet.

- Et nynazistisk parti vil utfordre straffelovens rammer om hatefulle ytringer. Det vil derfor være uklokt av en skole å slippe disse til i en skoledebatt, sier han til Aftenposten.

 1. Les også

  Bues ut, tagges ned og boikottes

 2. Les også

  - Veldig kraftfullt å snu ryggen til en taler

 3. Les også

  Palme driver valgkamp igjen

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Svenskarnas parti: Brenner for de ulmende ideene om rase og rasehygiene | Ingeborg Senneset

 2. VERDEN
  Publisert:

  Svensk minister reagerer på Erna Solbergs uttalelser om samarbeid mot høyreekstremisme

 3. VERDEN
  Publisert:

  – Det viktigste er å vise at vi normale mennesker og ikke gale nazister

 4. VERDEN
  Publisert:

  Stefan Löfven: – En skam at historiens avskum viser sitt stygge tryne

 5. VERDEN
  Publisert:

  Muslimsk par nektet å håndhilse, ble nektet statsborgerskap

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  Nazister banker igjen på jødiske dører. Hvorfor lar vi oss ikke skremme?