Verden

Dette må du vite om ebola-viruset

Minst 3431 er døde etter å ha blitt smittet av ebola-viruset. Av mer enn 7400 smittede, er det kun 13 kjente smittetilfeller utenfor Vest-Afrika.

Slik ser viruset ut. Ap

 • Ishaan Tharoor - The Washington Post

LES OGSÅ:

Les også

Eksperter: Ebola-viruset kan true hele verden

— Hva er ebola?

Ebola-viruset er en svært smittsom sykdom med en dødelighetsrate på opp til 90 prosent, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Gjennomsnittlig dødsrate er rundt 50 prosent. Symptomene inkluderer opprinnelig feber og smerter i ledd og muskler før de vanligvis utvikler seg til oppkast, diaré, og i noen tilfeller, indre og ytre blødninger.

I motsetning til influensa eller forkjølelse smittes man ikke via luft. For å smittes av ebola-viruset må man komme i direkte kontakt med kroppsvæsker fra en ebola-smittet person.

Rapporter om smittede mennesker oppstår som regel i avsidesliggende områder nær tropiske regnskoger hvor mennesker kan komme i kontakt med dyr som sjimpanser, gorillaer og skogsantiloper. Inntak av vilt kjøtt fra skogen er ofte en forløper til utbrudd.

- Hvorfor kalles det ebola?

Ebola har fått navnet sitt etter en sideelv i det nordlige Kongo. I 1976 var en landsby nær elven et av to steder hvor sykdommen brøt ut samtidig (det andre stedet var Sudan). Av de seks kjente stammene av ebola, er de fem som er overførbare til mennesker funnet i Afrika.

- Kan ebola bli kurert?

Det finnes ingen kjent vaksine for sykdommen, men hvis den blir oppdaget tidlig kan den bli behandlet som andre virus som influensa. Amerikanske myndigheter anbefaler støttende behandling som tilførsel av væske og elektrolytter og opprettholdelse av pasientens oksygenstatus og blodtrykk.

Ebola er svært smittsomt; det er rapportert om hendelser hvor sykdommen har spredd seg i ofrenes begravelser. Offentlige helsemyndigheter anser utbruddet som over først etter at det har gått 42 dager uten nye bekreftede tilfeller, noe som fører til at enkelte spår at dette utbruddet kan vare langt inn i høsten.

- Hvor ille er det nåværende utbruddet?

Ille – veldig, veldig ille. Det har i hovedsak vært konsentrert i tre små vestafrikanske stater: Sierra Leone, Liberia og Guinea, hvor rapportene om Ebola-infeksjoner først dukket opp i februar. Utbruddet har krevd mer enn 3400 liv så langt og har også smittet medisinsk personell som forsøker å stoppe spredningen. Sist den norske Leger uten grenser-hjelpearbeideren.

Det er 13 kjente tilfeller av ebola-smittede utenfor Vest-Afrika, åtte i Europa og fem i USA.

- Hva kan gjøres nå?

De som er blitt smittet av viruset, og det medisinske personellet som behandler dem, må holdes under en streng karantene. Liberia stengte tidlig flesteparten av sine grenseoverganger (landet har holdt sin hovedflyplass åpen). Nigeria satte i sommer alle innreisepunkter til landet på «rød alarm».

En av de pågående utfordringene er å få den lokale befolkningen til å følge myndighetenes og utenlandske helsearbeideres formaninger. WHO har gjentatte ganger advart mot risikoen sørgende som henter ut de døde til tradisjonelle begravelsesseremonier løper, men i noen tilfeller under det nåværende utbruddet har familier nektet å gi fra seg de døde til myndighetene. Noen lokalsamfunn har satt opp veisperringer for å stoppe ambulanser og arrangert protester utenfor sykehus og klinikker.

Oversatt av Steffen Pedersen Øberg.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Ebola

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kirkens Nødhjelp i Kongo: – Ebolasituasjonen er en tikkende bombe

 2. VERDEN

  Ny ebola-medisin viser seg svært effektiv i testforsøk: – Over 90 prosent kan overleve

 3. VERDEN

  Ebola-viruset har nådd storbyen Goma i Kongo

 4. VERDEN

  WHO erklærer ebolaepidemi i Kongo

 5. VERDEN

  Helseorganisasjon advarer: Ebola sprer seg i rekordhøyt tempo. Nå nærmer det dødelige viruset seg millionby.

 6. KRONIKK

  Vrangforestillingene om ebola smitter, og konspirasjonsteorier spres