Verden

Fem resultater verdt å merke seg fra nattens primærvalg i USA

USA kan få sin første kongresskvinne som er medlem av en indianerstamme: Debra Haaland fra New Mexico.

Debra Haaland ligger godt an til å bli den første urfolkskvinnen i USAs kongress. Haaland, som er medlem av indianerstammen Laguna Pueblo, stiller til valg i New Mexico.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

I åtte delstater deltok velgerne natt til onsdag i primærvalg foran det viktige mellomvalget til høsten. Da står hele Representantenes hus på valg og en tredjedel av Senatet. I dag har president Donald Trumps parti, republikanerne, flertall i begge disse kamrene av USAs kongress. Demokratene håper derfor å vinne nok mandater i november til at rivalene mister dette flertallet.

Klarer de dét, vil det bli langt vanskeligere for presidenten å få gjennomført sin politikk. Med et demokratisk flertall i Senatet vil det også bli vrient for Trump å få utnevnt sine foretrukne kandidater til dommerstillinger og andre jobber i statsapparatet. Med et demokratisk flertall i Representantenes hus kan dessuten spørsmålet om en riksrettssak bli mer aktuelt.

Tirsdagens primærvalg regnes som den største og viktigste valgdagen før mellomvalget. De endelige valgresultatene er i hovedsak ikke klare ennå, men noen trekk og interessante enkeltresultater er likevel er klare:

1. Slapp med skrekken i California

Det var knyttet aller størst interesse til primærvalgene i California, særlig på grunn av et spesielt valgsystem. De to kandidatene som får flest stemmer i et valgdistrikt, får stille opp – uansett hvilket parti de tilhører. Hvis mange kandidater fra samme parti deler stemmene seg imellom, risikerer de at det andre partiet får begge kandidatene i selve valget.

Fintellingen fortsetter, men dette så onsdag formiddag ikke ut til å ha skjedd. Demokrater får trolig stille i alle valgkretsene.

John Cox (t.h.) blir gratulert og fotografert av en tilhenger. Han blir republikansk kandidat som California-guvernør.

Republikanerne slapp også med skrekken. De risikerte å bli stående uten kandidat i guvernørvalget her. Forretningsmannen Jon Cox blir imidlertid partiets mann mot demokraten Gavin Newsom. Dette var viktig for republikanerne. Svært mange velgere rangerer nemlig guvernørvalg som det viktigste etter presidentvalg. Uten noen guvernør å stemme på kunne republikanerne risikert mye hjemmesitting med nedslående følger for de andre av partiets kandidater.

Cox gjorde et byks på målingene etter at Trump tvitret sin støtte til ham.

California has a rare opportunity to turn things around and solve its high crime, high tax, problems - along with s… https://t.co/iZMPvzrVRN
Dianne Feinstein, demokratisk partitopp, ser ut til å få en liberal partifelle som motstander, men er klar favoritt til å vinne.

2. Demokrat mot demokrat?

Republikanerne ser imidlertid ut til å ha gått på en annen smell i California. Den demokratiske veteranen Dianne Feinsteins motkandidat til vervet i USAs senat blir partifellen Kevin de Leon. De Leon angriper 84-åringen Feinstein fra venstresiden. Hvis det etter fintellingen faktisk blir han som får stille i valget, er han på ingen måte favoritt etter Feinsteins soleklare seier natt til onsdag.

Deb Haaland er en engasjert anti-Trump-politiker som gikk kraftig i rette med presidenten da han kalte Haalands partifelle Elizabeth Warren for Pocahontas.

3. Urfolkskvinne for første gang

I New Mexico vant Debra Haaland den demokratiske nominasjonen til Representantenes hus fra et distrikt. Dermed kan en urfolkskvinne, et kvinnelig medlem av en indianerstamme, for første gang bli representert i USAs kongress. Haaland er en engasjert anti-Trump-politiker som gikk kraftig i rette med presidenten da han kalte Haalands partifelle Elizabeth Warren for Pocahontas.

Hun er medlem av indianerstammen Laguna Pueblo, også kalt kawaika, gjennom sin mor. Haalands far, en hedret Vietnam-veteran begravet på æreskirkegården Arlington, var fra Minnesota, og foreldrene hans het Conrad og Gunhild.

– Donald Trump og milliardærklassen bør anse dette som et varselskudd: Den blå bølgen kommer, sa hun til TV-kanalen ABC.

Det demokratiske partiets farge er blå, republikanernes er rød.

Bob Menendez fra New Jersey avla stemme i Harrison fylke tirsdag. Republikanerne sikler på mandatet hans.

4. Skandalehåp for republikanere

I New Jersey har det demokratiske primærvalget gitt republikanerne håp om å kunne kapre ett mandat. Dagens senator Bob Menendez har vært under tiltale for bestikkelser og korrupsjon. Anklagene gikk på at han skal ha forsøkt å skaffe en velstående kjenning offentlige kontrakter og skaffe visum til hans kjærester. For dette skal han ha fått valgkampstøtte og en rekke frynsegoder.

Juryen i saken ble ikke enige, og tiltalen er frafalt. Likevel ser det ut som det har påvirket velgerne. Den andre demokratiske kandidaten, en liberal og pengeløs aktivist, stakk av med 40 prosent av stemmene etter en valgkamp på sparebluss.

Dermed håper republikanerne at deres mann, Bob Hugin, skal kapre setet. Slike tap har demokratene ikke råd til om de skal realisere sitt håp om å vinne flertall i Senatet. Valgkampen her kan bli utrivelig. Hugins farmasøytiske selskap måtte fjor ut med en bot på over 2 milliarder kroner for tvilsom markedsføring av kreftmedisin.

Martha Roby er republikansk kongresskvinne fra Alabama, men må tåle omvalg for å avgjøre om hun er partiets kandidat til høsten.

5. Fikk svi for Trump-kritikk?

I Alabama må den republikanske kongresskvinnen Martha Roby finne seg i omkamp mot partifellen Bobby Bright. Roby, som har fire perioder bak seg, var blant de første partifellene som 2016 refset Donald Trump etter de lekkede lydopptakene der Trump snakker om å beføle kvinner. Under valgkampen er hun blitt beskyldt for illojalitet.

Robys problemer kan være et tegn på at Trump mobiliserer egne velgere, og er et skremmeskudd for demokrater som tror at motstand mot Trump skal være nok til å vinne valget i høst.

Robys motstander er en avhopper fra Det demokratiske partiet. Bobby Bright sier han meldte overgang fordi hans gamle parti ikke lenger har plass til konservative. Mens Roby nå minner velgerne på at Bright har stemt på det republikanske avskyobjektet Nancy Pelosi, sier han til lokal presse at han «nekter å la seg sverte som en venstrevridd liberaler».

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Donald Trump
  3. USA