Verden

Nye protester planlagt på Gazastripen

Palestinske myndigheter kalte mandagens blodige sammenstøt på Gazastripen for en massakre. Tirsdag fryktes nye dødsfall under markeringen av «nakba».

Fra mandagens protester under Israels 70-årsdag og flyttingen av USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.
  • og NTB

Betegnelsen nakba betyr katastrofen – da over 700.000 palestinere ble drevet på flukt fra sine hjem i 1948. Nakba kommer dagen etter 70-årsdagen for Israels opprettelse, som endte opp med å bli den blodigste dagen på Gazastripen siden 2014-krigen med Israel.

58 palestinere ble drept og over 2700 ble skadet i demonstrasjonene, ifølge helsedepartementet på Gazastripen.

Ifølge avisen Haaretz har Hamas-ledere på Gazastripen signalisert vilje om en våpenhvile, men Israel har ikke vært villig til å forhandle.

– Uten forhandlinger om å løsne grepet om Gazastripen, vil det være vanskelig å forhindre flere dødsfall 15. mai, skrev avisen for en drøy uke siden.

Den israelske hæren (IDF) har anslått at rundt 40.000 palestinere deltok i mandagens demonstrasjoner. Under tirsdagens markering er det også planlagt protester, skriver nyhetsbyrået AFP.

  • LES OGSÅ: Israels Eurovision-seier skaper reaksjoner: – Underholdningsbransjen er ikke hevet over politikken

– Intervensjon

Palestinske myndigheter ba verdenssamfunnet sette en stopper for Israels voldsbruk mandag.

– Det trengs en øyeblikkelig internasjonal intervensjon for å få en slutt på den forferdelige massakren de israelske okkupasjonsstyrkene begår mot vårt heroiske folk på Gazastripen, sa regjeringstalsmannen Yusuf al-Mahmoud.

Samme dag ble også den amerikanske ambassaden åpnet under en seremoni i Jerusalem, som Norge i likhet med de fleste andre land i verden avsto fra å delta på.

Hverken USAs president Donald Trump eller Israels statsminister Benjamin Netanyahu kommenterte drapene på palestinere under åpningen.

Fastlåst

Øst-Jerusalem er i dag hjem for 320.000 palestinere og rundt 210.000 israelske bosettere og regnes som hjertet i konflikten mellom Israel og palestinerne.

Fredsprosessen mellom Israel og palestinerne, som i 1993 resulterte i Oslo-avtalen og ga håp om fredelig sameksistens, har ligget død i flere år.

President Donald Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og flytting av landets ambassade dit, har gjort situasjonen enda mer fastlåst.

Hastemøte

Tirsdag skal Sikkerhetsrådet diskutere sammenstøtene i et hastemøte. Det var Kuwait som ba om møtet mandag.

– Vi fordømmer det som har skjedd, sa Kuwaits FN-ambassadør Mansour al-Otaibi. Kuwait er for tiden medlem av Sikkerhetsrådet.

Palestinernes FN-utsending ønsker at Sikkerhetsrådet skal fordømme handlingene. Samtidig ønsker Israels ambassadør at Sikkerhetsrådet skal fordømme Hamas, den islamistiske bevegelsen som styrer Gazastripen.

Det er uklart hva som vil komme ut av møtet. Etter et hastemøte etter lignende protester i mars ba rådets medlemmer begge sider om å holde tilbake, men kom ikke frem til noen tiltak eller en felles uttalelse.

Les mer om

  1. Konflikt
  2. Jerusalem