Terroristene brukte spiker og metallbiter for å skade og drepe flest mulig

Bomben som drepte 37 mennesker i Ankara søndag, var full av spiker og metallbiter. Hensikten var å spre mest mulig død og fordervelse.

Bomben som gikk av i Ankara søndag skal ha vært plassert i en bil.

En mann og en kvinne antas å ha stått bak bilbomben som søndag kveld eksploderte i Ankara. Kvinnens avkappede hånd ble funnet 300 meter fra åstedet, opplyser en politikilde til nyhetsbyrået Reuters.

Eksplosivene var av samme type som ble brukt den 17. februar i år, da en bombe drepte 29 mennesker i Ankara, de aller fleste av dem tyrkiske soldater. Bomben som gikk av søndag var full av spiker og metallbiter, slik at bomben skulle forårsake mest mulig skade, opplyser politikilden til Reuters.

37 mennesker ble drept da en bombe som var plassert i en bil gikk av like ved en bussholdeplass i sentrum av Ankara. 125 mennesker ble skadet. For 19 av dem ble tilstanden beskrevet som alvorlig i timene etter angrepet.

Kvinnelig PKK-medlem utpekt

En kilde i den tyrkiske sikkerhetstjenesten opplyser til Reuters at de har samlet bevis for at kvinnen som skal ha vært med på bombeattentatet er medlem av den kurdiske gruppen PKK. De opplyser at kvinnen er født i 1992 i den østlige byen Kars. Hun skal ha sluttet seg til PKK i 2013.

PKK har tidligere konsentrert sine angrep mot tyrkiske sikkerhetsstyrker, så et angrep mot sivile vil være uvanlig for den kurdiske opprørsgruppen.

Tredje angrep i Ankara på fem måneder

Angrepet, som er det tredje i sitt slag i Ankara på bare fem måneder, skjedde i et område som huser både statsministerens kontor, parlamentet og flere utenlandske ambassader. Australias ambassadør til Tyrkia, James Larsen, satt i en bil bare 20 meter unna der hvor bomben gikk av, opplyser australske myndigheter.

OPT_taef12f2_doc6ouft9bg61xkv2r9n48_doc6oufv2vkcew1lmv531v9-dJkgxYVkpf.jpg

Minst 28 mennesker ble drept da en bilbombe eksploderte ved siden av en buss med militært personell i Ankara den 17. februar 2016. En gruppe som kaller seg De kurdiske frihetshaukene (TAK) påtok seg ansvaret for dette angrepet. Gruppen hevder de er en utbrytergruppe fra PKK, men ifølge Reuters mener eksperter som studerer kurdiske opprørsgrupper at de to gruppene har tilknytning til hverandre.

Tyrkiske myndigheter la skylden på feil gruppe

Da hadde tyrkiske sikkerhetskilder hevdet at det var en syrisk borger som var medlem av YPG-militsen som sto bak. YPG er en kurdisk milits som kontrollerer store deler av det nordlige Syria og som hevdes å ha forbindelser til PKK. Så tok altså TAK på seg skylden.

Gruppen står på terrorlisten i Tyrkia og USA, akkurat som PKK.TAK var en sterk motstander av fredsprosessen mellom PKK og tyrkiske myndigheter, og blir av mange omtalt som mye mer ekstreme.

Den 10. oktober i fjor ble 102 drept og over 500 såret da to selvmordsbombere slo til mot en fredsmarkering utenfor togstasjonen i Ankara. Det terrorangrepet mener imidlertid tyrkisk myndigheter at det var IS som sto bak.

Grufulle scener

Øyevitner forteller om grufulle scener i Ankara søndag. Dogan Asik satt i en buss sammen med rundt 40 andre og ble selv såret av bomben, melder AP.

– Bussen senket farten. En bil kjørte forbi oss og pang, så eksploderte den, forteller 28-åringen til nyhetsbyrået.

En dommer i Ankara var snar med å legge ned forbud mot å spre noe informasjon på internett om blodbadet, og innbyggernes tilgang til Twitter og Facebook ble begrenset. Det har blitt regelen etter slike hendelser i Tyrkia, der myndighetene slår stadig hardere ned på regjeringskritiske medier.

Tyrkia-ekspert: Passer med fiendebildet av PKK:

Les også

34 drept og 125 skadet i blodig bombeangrep i Tyrkia

Hør Aftenpostens reportere fortelle om det hemmelige spillet bak den foreslåtte flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.