Erdogan: Drapet på Jamal Khashoggi var ikke en tilfeldig handling

ISTANBUL (Aftenposten): Mennene som er mistenkt for drapet på Jamal Khashoggi bør utleveres til Tyrkia, mener Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

 Recep Tayyip Erdogan under talen i parlamentet i dag.

18 saudiarabere kan knyttes til drapet på journalisten Jamal Khashoggi, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i en tale til parlamentsmedlemmene i det tyrkiske regjeringspartiet AKP tirsdag. Talen ble holdt i parlamentet i Ankara.

Erdogan sa han ville ringe den saudiarabiske kongen og be om at de 18 ble sendt til Istanbul for å bli dømt der.

Jamal Khashoggi ble drept i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul den 2. oktober. Men var drapet planlagt på forhånd?

– Dette var en planlagt affære

Den tyrkiske presidenten beskrev hvordan saudiarabiske agenter hadde gjort forberedende handlinger flere dager i forkant av Jamal Khashoggi ble drept i Saudi-Arabias konsulat den 2. oktober.

Han mer enn antydet at noen høyt oppe i systemet i den saudiarabiske hovedstaden Riyadh hadde stått bak.

– Det er klart at dette barbariske drapet ikke skjedde uten forvarsel, men var en planlagt affære, sa presidenten.

Han utfordret dermed Saudi-Arabias fremstilling av hvordan den kritiske skribenten i Washington Post hadde blitt drept.

De har hevdet at de mistenkte saudiarabiske mennene reiste til Istanbul uten klarsignal fra den øverste ledelsen i landet og at dødsfallet nærmest var et uhell i forbindelse med at Khashoggi gjorde motstand.

Forsøk på å skylde på enkelte etterretningstjenestemenn «vil ikke være tilfredsstillende for oss», sa Erdogan.

Noen av de saudiarabiske agentene skal ha rekognosert i Beogradskogen utenfor Istanbul, ifølge president Erdogan.

– Agentene rekognoserte i skogen utenfor Istanbul

Erdogan sa at 15 saudiarabiske agenter kom til Istanbul i forkant av at Khashoggi skulle komme til landets konsulat i Istanbul.

– De første tre agentene kom til Tyrkia allerede dagen før, sa Recep Tayyip Erdogan til det tyrkiske parlamentet.

Presidenten sa også at noen av mennene gjennomførte en rekognosering i Beogradskogen utenfor byen og at de var i byen Yalova 90 kilometer unna.

Et overvåkingsbilde viser Jamal Khashoggi i det han går forbi sikkerhetssperringene ved konsulatet den 2. oktober.
Les også

Reuters: Saudi-topp skal ha styrt Khashoggi-drap gjennom Skype

Overvåkingssystemet ble satt ut av funksjon

Erdogan opplyste også at harddisken ble fjernet fra overvåkingssystemet før Khashoggi kom inn i konsulatet.

Det var TV-kameraer flere steder på konsulatet. At overvåkingssystemet var satt ut av funksjon, kan indikere at man hadde planlagt å gjøre noe alvorlig med Khashoggi.

Den tyrkiske presidenten viste også til at en saudiarabisk tjenestemann har opplyst at liket ble overlevert til en lokal medsammensvoren i Istanbul.

– Hvem er denne personen? Dette må vi få vite, sa Erdogan.

Jamal Khashoggi og forloveden Hatice Cengiz ble fanget opp av et overvåkingskamera i en boligblokk bare timer før han forsvant.

– Hvem beordret drapet?

Den tyrkiske presidenten ramset opp flere ting som må bli klarlagt før man kan anse at drapet på Jamal Khashoggi er blitt oppklart.

  • Hvorfor kom de 15 mennene til Istanbul?
  • Hvem var det som ga ordrene?
  • Hvorfor tok det mange dager før politiets etterforskere fikk lov til å komme inn i konsulatet for å gjøre undersøkelser?
  • Hvor er det blitt av liket?

– Dette er spørsmål vi må få svar på før vi kan slå oss til ro med at det ikke foregår en dekkoperasjon, sa Erdogan.

President Recep Tayyip Erdogan klaget på at det hadde tatt mange dager før tyrkisk politi fikk komme inn i det saudiarabiske konsulatet.

Erdogan krevde en felles etterforskning

Recep Tayyip Erdogan ba i talen sin også om at saudiarabiske myndigheter skulle tillate at internasjonale etterforskere får ta del i etterforskningen.

– Jeg tviler ikke på kong Salmans oppriktighet, men etterforskningen må foregå på en transparent måte, sa presidenten. – Dette var et politisk drap.

President Erdogan sa han ville ringe kong Salman og be om at mennene som er mistenkt for drapet ble sendt til Istanbul.

Generalkonsulen var inkompetent

Den tyrkiske presidenten kom også med et hardt angrep på den saudiarabiske generalkonsulen i Istanbul, Mohammad al-Otaibi.

– Jeg ringte kong Salman og informerte ham om at konsulen var inkompetent. Konsulen ble kalt hjem og reiste tilbake til Saudi-Arabia, sa Erdogan til partifellene.

Jamal Khashoggi hadde det siste året skrevet for den amerikanske avisen Washington Post. I flere artikler kritiserte han kronprins Mohammed bin Salman, mannen som anses som Saudi-Arabias sterke mann.

Saudi-Arabia innrømmet til slutt drapet

Saudi-Arabia innrømmet den 19. oktober at journalisten Jamal Khashoggi ble drept inne i landets konsulat i Istanbul den 2. oktober. Men mange har uttrykt skepsis over to ting, at Khashoggi døde etter at det oppsto en nevekamp og at Saudi-Arabias konge og kronprins ikke visste noe om det som skjedde.

Saudiarabernes forklaring, som har endret seg flere ganger, stemmer på flere områder dårlig overens med det tyrkiske myndigheter har lekket til pressen.

Tyrkiske talsmenn har vært nådeløse

I forkant av Erdogans tale har flere sentrale talsmenn vært lite nådige mot Saudi-Arabia.

Omer Celik, talsmann for Erdogans regjeringsparti, fastslo mandag at drapet var «planlagt på ekstremt barbarisk vis».

Erdogan-rådgiver Yasin Aktay, som var en venn av Khashoggi, skrev i avisen Yeni Safak at Riyadhs versjon av hendelsene «føles som en hån mot vår etterretning».

CIA-direktør Gina Haspel skal være på vei til Tyrkia tirsdag, men detaljene om besøket er ikke offentliggjort.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan snakket for første gang offentlig om drapet på Jamal Khashoggi.

Nye opplysninger kan ramme kronprinsen

Andre nye detaljer kan gjøre det vanskeligere å hevde at drapet ikke var planlagt og at det ikke kan knyttes til kongefamilien, og særlig kronprins Mohammed bin Salman.

En saudiarabisk tjenestemann har erkjent at et medlem av det saudiarabiske teamet som var i Istanbul tok på seg Khashoggis klær for å få det til å se ut som om han forlot konsulatet.

Lørdag meldte saudiarabisk statlig medier at kong Salman hadde sparket fem høyere tjenestemenn på grunn av saken. Blant dem var Saud al-Qahtani, som har ledet arbeidet med å koordinere hvordan prins Mohammed bin Salmans har fremstått i sosiale medier. Ifølge to etterretningskilder var det Qahtani som ledet operasjonen i Istanbul via Skype, og som beordret drapet på ham, melder Reuters.

Qahtani tvitret i fjor at han «gjør ingenting dersom han ikke er blitt beordret til å gjøre det».