Verden

Trumps mange tunger skaper forvirring og krigsfrykt

NEW YORK (Aftenposten): USA og resten av verden har de siste to dagene forsøkt å tolke hva som egentlig er budskapet til president Donald Trump om situasjonen i Syria.

Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN

  • Christina Pletten
    Christina Pletten
    Kommentator

– Vi må bli en uforutsigbar nasjon, sa presidentkandidat Donald Trump i sin første tale om utenrikspolitikk i mai 2016.

De siste dagene har presidenten, Det hvite hus og hans andre talerør skapt forvirring om hvorvidt USA vil reagere på gassangrepet i byen Douma i Syria, og når og hvordan det eventuelt vil skje.

Her er syv forskjellige versjoner av presidentens sikkerhetspolitiske budskap:

1. President Trump

– Angrepet vil bli svart på, og det vil bli svart med stor kraft, sa president Donald Trump til pressen ved starten av et regjeringsmøte om Syria.

– Vi kan ikke la slike massakrer skje.

Han sa også at regjeringen fortsatt diskuterte forskjellige responsmuligheter, og kalte gassangrepet «grusomt».

Russia vows to shoot down any and all missiles fired at Syria. Get ready Russia, because they will be coming, nice … https://t.co/tFXJAYDnOhNever said when an attack on Syria would take place. Could be very soon or not so soon at all! In any event, the UN … https://t.co/drplEtWxNu

2. TwitterTrump

TwitterTrump advarte russerne onsdag om at raketter er på vei, men foreslo senere på dagen at Russland og USA skulle «stoppe våpenkappløper». Dagen etter skrev han at et angrep på Syria «kan komme raskt eller ikke så raskt i det hele tatt».

Et sentralt spørsmål gjennom hele Trumps tid i Det hvite hus har vært om man skal oppfatte twittermeldingene hans som offisielle uttrykk for amerikansk politikk, eller bare som kvasiprivate følelsesutbrudd fra presidenten.

Foto: Andrew Harnik / TT / NTB scanpix

3. Commander-in-Chief-Trump

Trump sa i forrige uke at han ønsket å trekke amerikanske soldater ut av Syria så snart som mulig, men det ble senere moderert av forsvarsministeren.

Presidenten har presentert en strategi for Afghanistan, men har ikke artikulert noe tydelig mål for aktiviteten i Syria, bortsett fra å utrydde IS i regionen.

Foto: John Locher / TT NYHETSBYRÅN

4. Presidentkandidat Trump

Trump gikk til valg med et tydelig budskap om at USA skulle slutte å blande seg inn i militære konflikter i Midtøsten og andre steder.

«I Midtøsten må våre mål være å slå tilbake terrorister og fremme regional stabilitet, ikke radikale endringer,» sa Trump da han presenterte sin utenrikspolitikk i mai 2016.

Foto: Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN

5. Trumps offisielle talskvinne

Trumps pressetalskvinne i Det hvite hus, Sarah Huckabee Sanders, tolket presidentens twittermeldinger slik:

– Du kan lese mange forskjellige ting ut av dette, men samtidig har presidenten en rekke alternativer tilgjengelig, og alle disse er fortsatt på bordet.

Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN

6. Trumps forsvarsminister

Forsvarsminister Jim Mattis sa onsdag at Pentagon og USAs allierte fortsatt vurderer bevisene fra Syria, og at de ikke har konkludert med at responsen vil være militær.

– Vi er klare til å bistå med militære løsninger hvis det er aktuelt, alt ettersom hva presidenten bestemmer seg for, sa Mattis, ifølge Associated Press.

Under en høring i Kongressen torsdag insisterte han på at Trump ikke har tatt noen endelig beslutning når det gjelder Syria.

Foto: Julie Jacobson / TT NYHETSBYRÅN

7. FN-Trump

Trumps FN-ambassadør Nikki Haley sa at USA vil handle uavhengig av hva FN måtte bestemme. Dette er øyeblikket da Sikkerhetsrådet «enten gjør sin plikt eller viser at de er komplett ute av stand til å beskytte folk i Syria» sa Hayley.

– Uansett så vil USA svare, sa FN-ambassadøren.

Foto: Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN

8. FoxTrump

Trump snakker jevnlig med Fox News´ programledere, og hadde med seg favoritten Sean Hannity til Mar-a-Lago nylig. Hannity, som ofte har svært skarpe meninger, har ikke ivret for luftangrep. Hans kollega Tucker Carlson har uttrykt sterk motvilje mot luftangrep i Syria.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Donald Trump
  3. USA
  4. Syria
  5. Utenrikspolitikk