Verden

Paul Ryan trekker seg fra politikken. En lang rekke republikanere forlater nå Trumps Washington.

Speaker Paul Ryan vil trekke seg fra politikken etter mellomvalget til høsten.

NEW YORK (Aftenposten): Lederen for Representantenes hus, Paul Ryan, tar ikke gjenvalg.

  • Frøydis Braathen
    Journalist

En av republikanernes toppledere melder seg ut av politikken etter valget i høst. Speaker Paul Ryan vil ikke stille til gjenvalg.

– Vi vet alle at jeg ikke ville ha denne jobben, og jeg tok den under tvil, sa Ryan til pressen onsdag formiddag.

Ryan sier at han nå vil fokusere på rollen som far. Han trakk frem at han selv mistet sin far som sekstenåring.

– Jeg innser at hvis jeg er her for enda en periode, vil barna mine bare ha kjent meg som helgepappa hele livet sitt.

Ryan leder Representantenes hus, der medlemmene må søke gjenvalg annethvert år. Stillingen som Speaker er en av de mektigste i Washington, og er nummer tre i rekkefølgen dersom noe skulle skje med presidenten og visepresidenten.

– Jeg er stolt over det vi har oppnådd, sa Ryan.

– De to største seirene for meg er skattereformen og å gjenoppbygge militæret vårt.

Speaker Paul Ryan is a truly good man, and while he will not be seeking re-election, he will leave a legacy of achi… https://t.co/ijIKo4oSgl

Trekker seg fra Trump

Dermed blir Ryan den siste i en lang rekke republikanere som trekker seg fra politikken siden Trump ble valgt. Så langt har minst 42 republikanske kongressmedlemmer trukket seg fra politikken eller bestemt seg for å ikke søke gjenvalg, ifølge CNN.

Det er et langt flere enn hos demokratene.

Ryan lot seg noe motvillig velge til leder i Representantenes hus etter at ingen andre fikk nok støtte i 2015. Han var visepresidentkandidaten til Mitt Romney i 2012.

Ryan, som representerer Wisconsin, har markert seg som en politiker fokusert på økonomi og budsjett. Han var svært involvert i å få den store skattereformen gjennom Kongressen.

Ryan har flere ganger vært i konflikt med presidenten, og har ved en del anledninger tatt avstand fra Trumps uttalelser og handlinger. Han har imidlertid i stor grad unngått de direkte konfrontasjonene som hans kollega i Senatet, Mitch McConnell, har vært engasjert i.

«Paul Ryan er en virkelig god mann, og selv om han ikke søker omvalg, så vil han få et ettermæle som ingen kan stille spørsmål ved,» skrev Trump på Twitter.

Kan få betydning for valget

Det republikanske mannefallet kan få alvorlige konsekvenser for mellomvalget. Demokratene må plukke opp 24 seter for å ta over makten i det nedre kammeret. De fleste analyser konkluderer nå med at partiet har en god sjanse til å oppnå dette.

– Jeg tror ikke at utfallet av valget står eller faller med meg, sa Ryan.

Det kan får stor betydning for president Trump. Det vil gjøre det nesten umulig for ham å gjennomføre sin agenda, blant annet å få penger til å bygge muren mot Mexico. Det er også Representantenes hus som stemmer frem en eventuell riksrett.

Ryan sa at han vurderte å vente til etter valget med å trekke seg, men at han ikke hadde samvittighet til det.

– Jeg tror fremtiden er lys, sa Ryan.

– Jeg vil gi denne klubben videre til en ny republikansk speaker neste år.

Les mer om

  1. Paul Ryan
  2. Donald Trump
  3. Amerikansk politikk