Verden

Minst 100 døde etter rekordregn i Japan

Minst 100 personer er døde og 68 er meldt savnet som følge av det kraftige regnværet i Japan, opplyser myndighetene i landet.

Byen Kurashiki i Japan er oversvømmet etter det kraftige regnværet.
  • og NTB
  • Caroline Enge

Mandag morgen har regnværet endelig gitt seg, men gjørme og store vannmasser skaper voldsomme problemer for redningsarbeiderne. Likevel fortsetter redningsmannskaper arbeidet med uforminsket styrke.

Talsperson Yoshihide Suga i den japanske regjeringen opplyser mandag at 100 personer er bekreftet omkommet.

Flest personer er savnet i Hiroshima-området, som har hatt de største materielle skadene. I byen Kurashiki vest i landet er mer enn 1.000 personer omringet av vannet, ifølge Kyodo.

Konsekvensene er også alvorlige i Ehime, som har vært rammet av flere kraftige flommer.

Et redningshelikopter evakuerer personer i Kurashiki, sørvest i Japan lørdag.
Minst 100 mennesker har mistet livet i det kraftige regnværet. Her evakueres folk i Kurashiki i Okayama-prefekturet.

– En kamp mot klokken

– Vi har aldri opplevd så mye regn før. Dette er en ekstremt farlig situasjon, sa en ansatt i Japans meteorologiske institutt på en pressekonferanse søndag.

Hovedsakelig er det vestlige og sørvestlige deler Japan som er rammet. Uværet har minsket i styrke gjennom helgen. På det verste hadde Japans meteorologiske institutt utstedt farevarsler for 11 av Japans 47 prefekturer.

– Redningsinnsatsen i de delene av landet som er rammet av det kraftige regnværet, er en kamp mot klokken. Det er fortsatt mange hvis sikkerhet ikke kan garanteres, sa Japans statsminister Shinzo Abe etter et møte i krisegruppen i regjeringen.

Folk venter på å bli reddet på et hustak i Kurashiki, sørvest i Japan lørdag.

Millioner evakuert

Tilsammen har 3.6 millioner mennesker i 18 prefekturer i Japan fått beskjed om å forlate hjemmene sine.

Mer enn 50.000 redningsarbeidere, politifolk og militære er mobilisert for å avhjelpe situasjonen. Hele småbyer er oversvømmet og kun få ytre tegn, som trafikklys over vannflaten, vitner om at det er et lokalsamfunn under vannet.

Noen av flomofrene sender desperate meldinger over sosiale medier for å få hjelp fra nødetatene.

I landsbyer sentralt og vest i Japan har innbyggere blitt nødt til å krype opp på hustak, de eneste stedene de kan komme unna leirskred og vannmasser som omgir dem på alle kanter.

Noen av flomofrene sender desperate meldinger over sosiale medier for å få hjelp fra nødetatene.

Flere hus i Hiroshima-prefekturet i Japan er ødelagt som følge av jordskred.
Redningshelikoptre henter ut personer som er strandet på grunn av vannmassene.

Rekordstore mengder med nedbør

Japan gjennomgår tunge regnsesonger tidlig om sommeren hvert år, men i år har det kommet rekordstore mengder. Enkelte steder har det falt over en meter regn på kort tid.

Japans meteorologiske institutt har utstedt ekstremvarsel med høyeste faregrad, noe de kun gjør når regnværet ventes å bli på sitt verste på flere tiår, for de neste dagene i deler av vestlige Japan.

Selv om Japan er blant de mest moderniserte landene i Asia, fører monsunsesongen ofte til dødsfall og omfattende materielle skader i landlige områder.

Vannstanden er svært høy i byen Kure i Hiroshima i Japan.

Les mer om

  1. Japan
  2. Vær