Verden
Majdooleen al-Ateeq (23) stanser for å fylle bensin underveis til jobb i Riyadh.

Nå kjører de første kvinnene bil i Saudi-Arabia

– Det føles rart. Jeg er så lykkelig, sier Majdooleen al-Ateeq. Hun satte seg bak rattet med en gang det ble lov for kvinner å kjøre bil.

Majdooleen al-Ateeq (23) cruiser av gårde i sin svarte Lexus. For først gang kan hun kjøre til jobben i Saudi Arabias hovedstad Riyadh selv.

– Det føles rart. Jeg er så lykkelig, jeg er bare så stolt over å kunne gjøre dette akkurat nå, sier hun til nyhetsbyrået Reuters.

Psykologen Samira al-Ghamdi kjører for første gang bil gjennom sitt nabolag i Jeddah.

– Vi er klare. Dette vil forandre livet vårt totalt, sier Samira al-Ghamdi (47). Hun er psykolog og kjører til jobb for første gang.

Flere kvinner kjører opp og ned gatene i byen Al Khobar og jubler mens politiet ser på.

Kvinner jublet i gatene i Al Khobar.

– Endelig kan jeg besøke familien min uten å be mannen min kjøre meg, sier 30 år gamle Wala Abu Negm i det hun setter seg i førersetet i ektemannens Ford og suser av gårde gjennom Riyadhs gater.

  • Regimet får massiv kritikk: Norges utenriksminister tviler på reformviljen i Saudi-Arabia
Zuhoor Assiri er blant de første kvinnene som setter seg bak rattet i byen Dhahran.

Det var et historisk øyeblikk for saudiarabiske kvinner som hittil har måttet lene seg på ektemenn, fedre, brødre og privatsjåfører for å gjøre ærender, dra på jobb, besøke venner eller frakte barna til skolen.

En saudiarabisk kvinner viser frem sitt nye førerkort. Fra søndag kan hun for første gang kjøre bil i det konservative kongedømmet.

I nesten tre tiår har saudiarabiske kvinner og menn som støtter dem, krevd at kvinner skal få kjøre bil slik som i alle andre land i verden, inkludert alle andre muslimske land. Mange som kjemper for likestilling, sitter nå i fengsel.

Ultrakonservative religiøse mener det er en synd mot Gud om kvinner fikk kjøre og advarte også mot at det kunne åpne for trakassering. Men kritikken har vært dempet etter at kong Salman i fjor kunngjorde at han ville oppheve forbudet.

Amira kjører til jobben sin i Dammam for første gang.

Mange saudiarabiske kvinner som har bodd i utlandet, har hatt førerkort og kjørt bil i andre land de har bodd, men de få som våget seg til å utfordre forbudet hjemme, risikerte å bli arrestert.

Det overveldende flertallet av saudiarabiske kvinner har fortsatt ikke førerkort, og det er lange køer for å ta kjørekursene som har vært tilgjengelig for kvinner inne på avlukkede områder de siste tre månedene.

Les mer om

  1. Riyadh
  2. Saudi-Arabia
  3. Førerkort
  4. Islam