Verden

Majdooleen al-Ateeq (23) stanser for å fylle bensin underveis til jobb i Riyadh. Foto: FAISAL AL NASSER/REUTERS/NTB scanpix

Nå kjører de første kvinnene bil i Saudi-Arabia

– Det føles rart. Jeg er så lykkelig, sier Majdooleen al-Ateeq. Hun satte seg bak rattet med en gang det ble lov for kvinner å kjøre bil.

Majdooleen al-Ateeq (23) cruiser av gårde i sin svarte Lexus. For først gang kan hun kjøre til jobben i Saudi Arabias hovedstad Riyadh selv.

– Det føles rart. Jeg er så lykkelig, jeg er bare så stolt over å kunne gjøre dette akkurat nå, sier hun til nyhetsbyrået Reuters.

Psykologen Samira al-Ghamdi kjører for første gang bil gjennom sitt nabolag i Jeddah. Foto: ZOHRA BENSEMRA/REUTERS/NTB scanpix

– Vi er klare. Dette vil forandre livet vårt totalt, sier Samira al-Ghamdi (47). Hun er psykolog og kjører til jobb for første gang.

Flere kvinner kjører opp og ned gatene i byen Al Khobar og jubler mens politiet ser på.

Kvinner jublet i gatene i Al Khobar. Foto: HAMAD I MOHAMMED/REUTERS/NTB scanpix

– Endelig kan jeg besøke familien min uten å be mannen min kjøre meg, sier 30 år gamle Wala Abu Negm i det hun setter seg i førersetet i ektemannens Ford og suser av gårde gjennom Riyadhs gater.

 • Regimet får massiv kritikk: Norges utenriksminister tviler på reformviljen i Saudi-Arabia

Zuhoor Assiri er blant de første kvinnene som setter seg bak rattet i byen Dhahran. Foto: HAMAD I MOHAMMED/REUTERS/NTB scanpix

Det var et historisk øyeblikk for saudiarabiske kvinner som hittil har måttet lene seg på ektemenn, fedre, brødre og privatsjåfører for å gjøre ærender, dra på jobb, besøke venner eller frakte barna til skolen.

En saudiarabisk kvinner viser frem sitt nye førerkort. Fra søndag kan hun for første gang kjøre bil i det konservative kongedømmet. Foto: Nariman El-Mofty/AP/ NTB scanpix

I nesten tre tiår har saudiarabiske kvinner og menn som støtter dem, krevd at kvinner skal få kjøre bil slik som i alle andre land i verden, inkludert alle andre muslimske land. Mange som kjemper for likestilling, sitter nå i fengsel.

Ultrakonservative religiøse mener det er en synd mot Gud om kvinner fikk kjøre og advarte også mot at det kunne åpne for trakassering. Men kritikken har vært dempet etter at kong Salman i fjor kunngjorde at han ville oppheve forbudet.

Amira kjører til jobben sin i Dammam for første gang. Foto: HAMAD I MOHAMMED/REUTERS/NTB scanpix

Mange saudiarabiske kvinner som har bodd i utlandet, har hatt førerkort og kjørt bil i andre land de har bodd, men de få som våget seg til å utfordre forbudet hjemme, risikerte å bli arrestert.

Det overveldende flertallet av saudiarabiske kvinner har fortsatt ikke førerkort, og det er lange køer for å ta kjørekursene som har vært tilgjengelig for kvinner inne på avlukkede områder de siste tre månedene.

Les mer om

 1. Riyadh
 2. Saudi-Arabia
 3. Førerkort
 4. Islam

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Nå kan kvinner i Saudi-Arabia kjøre bil. Flere av dem som kjempet for det, er fengslet.

 2. KRONIKK

  Mannlig verge. Sexisme. Total undertrykkelse. Hvordan er det egentlig å være saudiarabisk kvinne i dag?

 3. LEDER

  Aftenposten mener: På krabbegir mot frihet i Saudi-Arabia

 4. VERDEN

  Rømt 18-åring utløser debatt om systemet med mannlige verger for alle saudiske kvinner

 5. VERDEN

  Canada ber Saudi-Arabia om å løslate fengslede kvinneaktivister. Norge stiller seg ikke bak kravet.

 6. VERDEN

  Norges manglende støtte til Canada skuffer SV-leder: – Pinlig taushet fra Norge