Økte inntekter kan gjøre Boko Haram til et nytt IS

Økte skatteinntekter og beskyttelsespenger kan gi Boko Haram muligheter til å skape en hær på mellom 15.000 og 35.000 soldater. Da vil terrorgruppen nærme seg Den islamske stat i størrelse og militær kraft.

Byen Baga har i flere år vært under angrep fra Boko Haram. Her et bilde fra 2013. Nå har terrorgruppen overtatt kontrollen i denne viktige byen og dermed store inntekter.
  • Alf Ole Ask

Analytiker Dr. Christian Nellemann, som leder FNs utrykningsenhet ved GRID Arendal som fôrer FN med analyser, forteller at han i årets første måned har sett en vekst i pengeflom og rekruttering til Boko Haram.

Første varsel fikk man da Boko Haram mottok store våpenleveranser fra Den sentralafrikanske republikk like før den store offensiven tok til for ett år siden.

Han er en av dem som tettest har fulgt denne gruppens økonomi og rekrutteringer.

Mer økonomisk makt

— Boko Harams angrep på byen Baga nå i januar har gitt gruppen kontroll over store handelsruter og økt deres muligheter til å kreve inn både skatt fra folk flest og veiskatt, forklarer Nellemann til Aftenposten.

Han viser til at tallene er usikre, men det er store penger som nå kan tilflyte denne brutale terrorgruppen som ønsker å danne en islamsk stat i dette området.

Store inntektsmuligheter

Delstaten Borno som Boko Haram nå mer eller mindre kontrollerer, har en befolkning på 5 millioner mennesker. Nellemann anslår at terrorgruppen kan kreve inn skatt fra mellom 25 og 70 prosent av husholdningene. Dersom de også kan skattlegge omsetningen av trekull med 20 prosent, noe som er en vanlig skattesats i området ifølge FN og Interpol, vil dette tilsammen kunne øke inntektene til Boko Haram med mellom 14,9 og 43.3 millioner dollar i året. Boko Haram opptrer fra fjellene mellom Kamerun og Nigeria, men nå ser en at de etablerer seg i et større område.

Mange soldater

Denne type militære styrker er billigere i drift i Afrika enn i golfstatene eller i Midtøsten. En IS-kriger koster tre til fire ganger mer enn Boko Haram-kriger.

Nellemann sier at en Boko Haram-soldat vil koste omkring 1500 dollar i året, ifølge opplysninger fra FN. Det vil gjøre at terrorgruppen kan rekruttere mellom 9900 og 28.900 nye soldater.

— Dette vil bringe den totale styrken opp imellom 15.000 og 35.000 soldater i løpet av 2015, dersom de får muligheten til å gjøre dette, forklarer han.

Med disse nye inntektene kan Boko Haram ta skrittet opp i en helt annen divisjon blant verdens terrororganisasjon. Den vil kunne bli like sterk som det IS (tidligere ISIL) var da den startet sin offensiv i Syria og Irak.

Viktigere aktør

— Økte inntekter styrker Boko Harams muligheter til å samarbeide med andre grupper. De kan kontrollere større områder og på en dramatisk måte øke den trusselen som gruppen utgjør, understreker han.

Han viser også til at erobringen av Baga og den multinasjonale militærbasen der som Boko Haram har okkupert, vil gruppen feste grepet om det viktige området der grensene for Niger, Nigeria og Tsjad møtes. Det er ekstra vanskelig for regjeringsstyrkene å operere i dette området, fordi de ikke vil ha mulighet til å forfølge terroristene utenfor sitt eget landområde.

Mer som IS

Det er forskjeller og likheter mellom IS og Boko Haram. Den store forskjellen når det kommer til finansier er at IS har olje som smugles ut via Tyrkia og selges på det åpne markedet. IS' oljeinntekter synker. Derfor må IS bruke mer de samme metodene som Boko Haram: skattlegging av sivilbefolkning, kidnapping for løsepenger og krav om beskyttelsespenger og kontroll av smuglerruter.

Les også: