2015 blir Winston Churchills år; 75 år etter hans berømte krigstaler, 60 år etter at han gikk av som statsminister og 50 år etter han døde.

Churchills innsats som statsminister under annen verdenskrig har gjort ham til en historisk skikkelse, og i år feires han med et storstilt jubileum.

Hans kampvilje mot Hitlers Tyskland og hans taler under krigen var avgjørende for å styrke moralen hjemme og i de okkuperte landene. Flere av dem står igjen som noen av verdenshistoriens viktigste taler, blant annet de tre talene han ga i løpet av den dramatiske forsommeren 1940 der han lovet tyskerne kamp på strendene og forberedte britene på en krevende tid der de måtte ofre blod, svette og tårer.

I august samme år, da den britiske luftstyrken hadde avverget tysk invasjon av Storbritannia, slo han fast at aldri har så mange hatt så få å takke for så meget. Etter krigen advarte han mot at Sovjetunionens jernteppe var i ferd med å senke over Øst-Europa.

... vi skal forsvare vår øy, uansett hva prisen blir, vi skal kjempe på strendene, vi skal kjempe på flystripene, vi skal kjempe på jordene og i gatene, vi skal kjempe i åsene. Vi skal aldri overgi oss!

Statsmannens død

Britenes statsminister sir Winston Churchill 30. mars 1954 på vei ut fra 10 Downing Street. I dag er det 50 år siden han døde.
AP

Churchill-markeringene vil sette preg på britisk samfunnsliv gjennom hele året. Egne utstillinger og markeringer over hele landet, forskningskonferanser og dokumentarprogrammer på BBC er viet hans liv.Neste helg rekapituleres deler av Churchills begravelse, et sterkt minne i den britiske folkesjelen, et øyeblikk beskrevet av forfatter A. L. Rowse som at "solen gikk ned over det britiske imperiet".

Mer enn 300.000 tok farvel ved Churchills åpne kisten i januar 1965, drapert i Union Jack. I tre døgn lå han til skue i Westminster Hall. Begravelsesdagen 30. januar slo Big Ben kl. 09.45, og forble stille resten av dagen.

100 flaggbærere i kortesjen, deriblant norske motstandsmenn, hevet Union Jack. Etter Churchills eget ønske ble det også spilt noen "livlige" salmer. Da fartøyet "Havengore" fraktet kisten ut av byen, til Churchills endelige hvilested, ble armene på havnekranene langs Themsen senket i ærbødighet. Det samme fartøyet gjentar fredag Churchills siste reise.

Jeg vil si til dette hus, som jeg har sagt til dem som er med i regjeringen: Jeg har intet annet å love dere enn blod, slit, tårer og svette.

Stadig sammenligning

Ekkoet etter statsministeren med den store personligheten høres fortsatt i britisk politikk. Han er nåværende statsministers favorittstatsminister, og da BBC gjorde en storstilt folkelig kåring av historiens største briter ruvet Churchill som den aller største.

Han står på sokkel utenfor parlamentet, nøyaktig der han selv slo fast at "statuen min vil stå". Også enhver konservativ politiker med statsministerambisjoner er opptatt av Churchills arv, ikke minst den hyperambisiøse London-ordføreren Boris Johnson. Like før jul kom han med en murstein av en Churchill-biografi, beskrevet av kritikere som et kjærlighetsbrev til statsmannen – og en 350 siders jobbsøknad til 10 Downing Street.

Og fortsatt er Churchill gjenstand for debatt. Newsnight-programleder Jeremy Paxman skapte nylig rabalder da han omtalte legenden som en hensynsløs egoist – som neppe ville blitt valgt til statsminister i dag. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

Fra Stettin i Østersjøen til Trieste i Adriaterhavet har et jernteppe senket seg over Kontinentet.