Verden

Kan han redde monarkiet?

MADRID (Aftenposten): Kong Juan Carlos gir sønnen oppgaven med å redde monarkiet. Skal Felipe lykkes, må han varsle endringer alt på kroningsdagen, mener kongeekspert.

Neste uke overtar Felipe og Letizia som konge og dronning av Spania. Selv om de er populære, tror ekspertene de står overfor en krevende oppgave.
  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist

«Han er godt forberedt». Ordene som brukes om kronprins Felipe er påfallende like. Uansett hvem vi snakker med i Madrid, enten det er kioskselgeren eller den arbeidsledige, republikaneren eller monarkisten, professoren eller studenten.

Alle sier det på samme måte. Ingen kronprins har hatt så mye utdannelse i bagasjen før han har tatt fatt på kongegjerningen. Likevel er meningene delte om monarki er det rette for Spania bare dager før det er vaktskifte på slottet. Meningsmålinger viser at nesten to av tre mener folket bør få si sitt om styreformen.

LES OGSÅ:

Les også

I dag er de fleste glad for at han forsvinner

— Det blir hans livs tale, begynner kongebiograf Charles Powell. Han leder tenketanken Real Instituto Elcano hvor nettopp kronprins Felipe er ærespresident og skal delta på styremøte samme dag som faren abdiserer. 46-åringen blir Europas yngste konge når han overtar på torsdag.

Powell hadde trodd at faren Juan Carlos ville kjempe for sitt ettermæle. Han ble tatt på senga da nyheten om abdikasjonen sprakk forrige uke, og kastet seg på telefonen til sine kilder for å sjekke hvorfor.

Var det helsen? Hadde det dukket opp kompromitterende bilder? Var det straffesaken mot svigersønnen? Nei, var svaret han fikk.

Charles Powell har skrevet biografi om kong Juan Carlos, men ble overrasket over at han abdiserte nå.

— Men jeg er ikke overbevist om at det var en god idé å abdisere nå. Det blir forvirring når det er to konger. Dessuten synes jeg det er trist, for det må være frustrerende for kongen å forlate slik, sier Powell.

Kjemper for republikk

Rundt Puerta del Sol i hjertet av Madrid har en flokk kvinner og menn i 50-60-årene samlet seg mellom flagg i rødt, gult og lilla. Det er flagget til den andre republikken, som ble etablert i 1931 da Juan Carlos bestefar måtte gå i eksil. Nå har de hentet det frem igjen, sammen med plakater som «Ikke mer konge. Folkeavstemning», «Dette er middelaldersk, få slutt på det».

Foreløpig representerer monarkimotstanderne et mindretall. Men abdikasjonen har likevel mobilisert folk til å demonstrere i gatene.

afp000728482-3X4KOKf7Ap.jpg

De fleste er enige om at den språkmektige og velutdannede prinsen overtar på et vanskelig tidspunkt. Det er bare noen måneder til katalanerne ønsker å gå til folkeavstemning om uavhengighet. Økonomien er på bedringens vei, men langt fra nok til at folk på gaten merker det. Arbeidsledigheten er fortsatt skyhøy. Tilliten til politikerne er på bunn. Fløypartiene på venstresiden gikk sterkt frem i EU-valget, de to store partiene som vekselvis har styrt Spania gikk kraftig tilbake.

— Må holde modig tale

Powell har store forventninger til de nye kongens første tale og mener den er viktig. Kanskje han kan velge å si noe også på katalansk, galisisk og baskisk – for å komme separatistene i møte? Kanskje bør han henvende seg til de 12 prosentene av befolkningen som har innvandrerbakgrunn, og som ikke er like kritiske til kongen? Og bør han ta til orde for institusjonelle forandringer og for et mer gjennomsiktig statsapparat? Powell mener det ville være veien å gå.

— Nå er det en debatt om hvor langt han kan gå i talen. Noen vil at han skal gå langt, andre vil at det er skal være «business as usual». Men kong Juan Carlos avgang vil bare gi mening dersom den fremtidige kongen er modig, sier Powell.

Senator Jose Manuel Mariscal tilhører Det forente Venstre, et av småpartiene på ytterfløyene som gjorde det godt i EU-valget for noen uker siden. Han har de republikanske fargene i knappehullet på dressen, og er en av de som åpent krever folkeavstemning om monarkiet. Han mener både topartisystemet og kongehuset har sviktet spanjolene. Kongefamilien er forbindelse mellom det politiske etablissementet og de økonomiske oligarkene, mener Mariscal.

"Folkeavstemning nå" sto det på plakater som enkelte folkevalgte holdt opp da abdikasjonsloven ble vedtatt med stort flertall denne uken.

— Vil demonstrasjonene mot monarkiet får noen betydning?- Vi kommer til å fortsette å mobilisere for forandring. Vi mener valget står mellom demokrati og monarki, sier han. Også han tror at Felipe vil komme med «mange pene ord» og signalisere forandring, men Mariscal tror det blir til det verre, og at det vil gjøre situasjonen vanskeligere for småpartiene.

LES OGSÅ:

Les også

Kongemotstanderne mobiliserer

Underviste dronningen

Professor Javier Maestro ved Universidad Complutense i Madrid har selv undervist den fremtidige dronningen, Letizia, i politisk filosofi. Han la merke til henne, for hun satt seg alltid på samme plass, på tredje rad, var på alle forelesningene, men hun sa aldri noe. Dette var nok på den tiden da kronprins Felipe var sammen med norske Eva Sannum, og før han møtte tv-journalisten.

Professor Javier Maestro mener Felipe overtar tronen på et vanskelig tidspunkt.

Men hvordan fremtiden blir for henne og den nye kongen, tør han ikke spå. Tidspunktet er vanskelig: det handler om den varslede folkeavstemningen i Katalonia, krisen i topartisystemet og den enorme arbeidsledigheten.— Felipe kan ikke bare overse alle disse spørsmålene, sier han.

Da faren Juan Carlos overtok, var det fordi diktator Franco innsatte ham. Nå ønsker mange spanjoler å få velge om de skal være kongedømme.

- Vil monarkiet overleve?

— Det har mye støtte, men det er også en økende opposisjon. Å si hva som skjer om et år eller to er vanskelig. I Spania forandrer ting seg raskt, sier Maestro.