Verden

Macron kommer «de gule vestene» i møte – lover å øke minstelønnen for arbeidere med 100 euro

I en direktesendt tale tok den franske presidenten sin del av ansvaret for uroen i landet.

I en tale til de tusen franske hjem kom Macron med flere løfter i kveld.
  • Magnus Kallelid
    Magnus Kallelid
    Journalist

– Dette er et historisk øyeblikk for landet vårt, sa Emmanuel Macron i kveld og erkjente at regjeringen ikke har reagert raskt og tydelig nok på opptøyene i Frankrike.

Mye tyder på at han har rett i begge deler. I fire uker har «de gule vestene» skapt stor uro i de franske gatene. Bevegelsen har ingen leder eller en politisk retning. Men de er mange. I helgen var de over 130.000 demonstranter.

«De gule vestene» har stilt økonomiske krav, blant annet en økning i minstelønnen for arbeidere.

Og i kveld kom Macron dem i møte.

Presidenten meddelte i talen at han vil øke minstelønnen med 100 euro i måneden fra starten av 2019. Han vil heller ikke øke skattene for overtidsarbeid.

Macron vil i tillegg skrote planen sin om å øke skattenivået for pensjonister med lav inntekt. Og han vil be arbeidsgivere om å gi sine ansatte en bonus på slutten av året.

Emmanuel Macron lanserte flere planer for å komme «de gule vestene» i møte.

Ikke fornøyde med «litt penger»

Det er blitt spekulert i om talen kan ha positive virkninger, eller om den bare vil helle bensin på opprørernes bål.

Kveldens presidentløfter gikk i hvert fall ikke hjem hos Benjamin Cauchy, som er ett av bevegelsens ansikter utad og selv møtte presidenten i forrige uke.

– I sin substans er dette halvveise tiltak. Man kan merke at Macron har mye mer å gi, sier Benjamin Cauchy til tv-kanalen France 2.

Den samme misnøyen kommer fra en annen «gul vest».

– Det var ingenting for oss. Vi holder oss her, forteller Karl Toquard til avisen The Telegraph. Toquard er talsperson ved en av de mange rundkjøringene som demonstrantene har okkupert over hele landet.

Også en av Macrons politiske motstandere mener kveldens løfter ikke var tilstrekkelige.

– Macron trodde han kunne dele ut litt penger for å roe ned borgeropprøret som er brutt ut, sier Jean-Luc Melenchon, leder for det venstrepopulistiske partiet La France Insoumise, til nyhetsbyrået Reuters.

De gule vestene har protestert flere helger på rad. Her fra 1. desember.

Irettesettelse og medlidenhet

Men kveldens tale besto ikke bare i pengegaver. Presidentens pekefinger var også tydelig til stede. Volden, hærverket på butikker og angrepene på politikonstabler rettferdiggjøres ikke av raseriet folket føler. Dette vil bli straffet, advarte han.

Samtidig viste Macron også forståelse for raseriet og for dem som strever med å få endene til å møtes. Og han erkjente at disse er blitt oversett.

– Vi ble dessverre for vant til det. Vi har handlet som om disse menneskene var glemt.

Les også

Massearrestasjoner av franske skoleelever som deltok i protester

– Kan ha såret

Macron er tidligere blitt kritisert for å være for virkelighetsfjern og arrogant i sine formuleringer. Og kanskje ligger dette til grunn når han i kveld sier at han «kan ha såret» folk med sine uttalelser. Og at han nå sier at han tar sin del av ansvaret for uroen og samtidig deler ut en invitasjon til det franske folk:

– Vi trenger en debatt på nasjonalt nivå. Og alle dere vil også være en del av denne debatten. Denne debatten må finne sted på bakkenivå.

De store ordene ble også tatt i bruk.

– Min eneste bekymring er dere. Min eneste kamp er for dere, sa presidenten.

Les mer om

  1. Emmanuel Macron
  2. Frankrike
  3. Vold