Verden

Hundretusener er plassert i kinesiske interneringsleirer. Nå settes de også i tvangsarbeid.

Klær fra tvangsarbeidere kan ende opp i butikker utenfor Kina, ifølge nye avsløringer.

De siste to årene har kinesiske myndigheter tvunget store antall uigurer og andre minoritetsinnbyggere i Xinjiang-regionen inn i leirer. En propagandavideo fra den statlige TV-kanalen CCTV bekrefter at flere av dem er satt i arbeid.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Journalist

2013: Kinesiske myndigheter avslutter det omstridte laojin-programmet der småforbrytere kunne settes til tvangsarbeid i opptil fire år uten lov og dom.

– Det er ikke bra for menneskerettighetene å ta friheten fra en borger uten en rettsprosess, sa en talsmann for det kinesiske justisdepartementet til den statlige avisen China Daily den gang.

2018: Kinesiske myndigheter innfører et lignende program som laojin for etniske minoritetsgrupper i den nordvestlige Xinjiang-regionen.

Opptil 1 million mennesker – kanskje så mange som 2 millioner, ifølge det amerikanske utenriksdepartementet – sitter nå i nybygde interneringsleirer i Xinjiang uten å ha vært tiltalt eller dømt for noe.

Xinjiang-regionen ligger i det nordvestlige Kina.

I leirene fratas de muligheten til å utøve sin religion samtidig som de tvinges til å gjengi slagord for kommunistpartiet og president Xi Jinping, ifølge vitnebeskrivelser.

Les også

Norge kritiserer Kina i hemmelig brev. «Uakseptabelt,» svarer kineserne.

Leirene eksisterer for å forhindre ekstremisme, ifølge kinesiske myndigheter. Uigurer og andre minoritetsgrupper i leirene tvinges blant annet til å rope ut slagord som hyller kommunistpartiet og president Xi Jinping, ifølge vitner.

– Gruoppvekkende, men ikke overraskende

Kinesiske myndigheter benektet lenge at leirene eksisterte, men de siste månedene har statlige medier og tjenestemenn forsvart dem ved å si at de er bygget for å forhindre ekstremisme blant minoritetsinnbyggerne.

I Xinjiang-leirene, som er blitt kritisert av FN, menneskerettighetsorganisasjoner og en rekke land, settes mange av fangene nå i arbeid, ifølge ferske avsløringer fra nyhetsbyrået AP samt avisene Financial Times (FT) og The New York Times.

Ved fabrikker både i og utenfor leirene tvinges uigurer, kasakher og andre minoritetsfolk til å produsere klær og andre varer for kinesiske selskaper, ifølge statlige kontrakter, satellittbilder og vitnebeskrivelser.

– Dette er en gruoppvekkende, men ikke overraskende utvikling. Kina har jo en lang og skammelig historie med å tvinge innsatte i arbeid, sier Sophie Richardson, Kina-ansvarlig ved Human Rights Watch, til Aftenposten.

Klærne ender opp hos amerikansk klesleverandør

Arbeiderne ved disse fabrikkene får enten tilnærmet minstelønn eller ingen betaling for arbeidet, og de blir fortalt at de ikke har noe annet valg enn å være der, ifølge familiemedlemmer.

– De betalte ikke et øre, sier «Elyar» til AP.

Han hevder at han var fanget i en av leirene i en måned før han ble løslatt og klarte å komme seg til utlandet.

– De innsatte måtte betale med egne penger selv for helt nødvendige ting, som såpe til dusjen eller sengetøy, sier «Elyar», som tidligere jobbet for den statlige propagandakanalen Xinjiang TV.

Noen av klærne ender opp hos den amerikanske sportsutstyrsleverandøren Badger Sportswear, ifølge AP og The New York Times.

Det kan i så fall være et brudd på internasjonale regler om kjøp av produkter som er laget ved hjelp av straffarbeid.

Spørsmålet nå er hvor stort ansvar utstyrsleverandørene må ta for hva som skjer i Xinjinag, sier Richarson ved Human Rights Watch.

– Vet alle som kjøper noe med opphav i Xinjiang, om produktene er laget ved hjelp av tvangsarbeid? spør hun.

Les også

Hun ble sperret inne og utsatt for elektrosjokk. Målet er å gjøre dem til «vanlige folk», hevder kineserne.

Kina: – Rykter og usannheter

Kinesiske myndigheter benekter informasjonen som er kommet frem i vestlige medier om saken, men UD-talskvinne Hua Chunying ønsket ikke å gi noen detaljer om hva som var uriktig i avsløringene.

– Disse rapportene er fullstendig basert på rykter eller skapt ut av ingenting, sa Hua på en pressekonferanse i Beijing mandag.

Men den tyske forskeren Adrian Zenz, som har gjort banebrytende arbeid i å dokumentere omfanget av de kinesiske interneringsleirene, sier at det trolig stemmer at fangene også blir satt i arbeid.

– Flere av de nye fasilitetene ble bygget med midler fra justisdepartementet, som også var ansvarlig for Kinas tvangsarbeidssystem, skriver Zenz på Twitter.

Propagandavideo viser rader med arbeidere

En 15 minutter lang propagandavideo på den statlige TV-kanalen CCTV vitner også om at uigurer og andre minoritetsgrupper jobber i leirene. I videoen, der man kan se rader med uniformerte arbeidere bak symaskiner og andre apparater, omtales fabrikkene som «yrkesopplæringssentre».

– Terrorisme og ekstremisme er felles fiender for den menneskelige sivilisasjonen, heter det i TV-programmet.

Så mange som 2 millioner mennesker kan være fanget i de kinesiske interneringsleirene, ifølge det amerikanske utenriksdepartementet.

Familiemedlemmer av innsatte sier at det ofte er nok å ha vært i utlandet eller å ha kontakt med utlendinger for å havne i en av leirene. Uigurer i Norge og andre land presses samtidig av kinesiske myndigheter til å holde kjeft om hva deres kjære i hjemlandet utsettes for.

Les også

Les mer om norske uigurer: Han flyktet fra Kina, men myndighetene fant ham i Norge

«Opplæringsbase» var avsperret med piggtråd

Å reise til Xinjiang er tilnærmet umulig for utenlandske journalister. De få som slipper inn, blir grundig overvåket.

Da APs reportere nylig forsøkte å besøke en av fabrikkene i regionen, fikk de beskjed om at de var ved en «militærbase», selv om inngangen var merket med ordene «opplæringsbase for ansatte».

Området var avsperret med piggtråd. Langs veggen hang plakater med slagord som «Lær å være takknemlig, lær å stå oppreist», ifølge AP.

– Menneskene som er innesperret der, tilbyr gratis eller svært billig arbeidskapasitet for fabrikkene, sier Mehmet Volkan Kasikci, en forsker i Tyrkia som har intervjuet en rekke familiemedlemmer av folk som sitter i leirene, til The New York Times.

Les mer om

  1. Kina
  2. uigurer
  3. Menneskerettigheter
  4. Xinjiang