Putins Stasi-legitimasjon dukket opp i Dresden

En alvorlig ung Vladimir Putin er avbildet på ID-kortet som ga ham adgang til den beryktede østtyske sikkerhetstjenestens kontorer.

Vladimir Putins gamle ID-kort var gyldig til slutten av 1989. Først nå ble det funnet i de gigantiske Stasi-arkivene.

Putin var spion for de sovjetiske hemmelige tjenestene KGB og utstasjonert i den østtyske byen Dresden på 80-tallet. Men først nå ble legitimasjonen hans funnet i Stasis arkiver.

– En liten sensasjon, sier Konrad Felber, leder for Stasi-arkivets avdeling i Dresden, om funnet til Der Spiegel.

Han forklarer at Putins navn ikke står på listen over de sovjetiske militære utsendingene som ble tildelt slik legitimasjon. Kortet ble funnet fordi man lette etter noe annet i mapper fra avdelingen «Kader og utdannelse» – altså helt tilfeldig.

Etter at Sovjetunionen ble oppløst og spionkarrieren gikk i vasken, flyttet Vladimir Putin tilbake til hjembyen St. Petersburg. I 1994 var han varaborgermester, t.v. borgermester Anatoly Sobchak.

KGB og Stasi var venner

Stasi-kortet ga Vladimir Putin enkel adgang til alle kontorer og andre tjenestesteder som tilhørte de østtyske sikkerhetsmyndighetene.

– Men det betyr ikke at Putin arbeidet for Stasi, sier Felber.

I sovjettiden var nemlig de hemmelige tjenestene i Sovjetunionen og DDR – altså KGB og Stasi – venner. Det var vanlig praksis at Stasi utstyrte KGB-offiserene med slike kort.

Putins kort er stemplet og fornyet hvert kvartal fra 1986 og ut 1989 – med et tomrom for siste kvartal 1986.

Her er Vladimir Putin i juni 2000 på sitt første besøk i Tyskland som russisk president. Til venstre daværende kansler Gerhard Schröder – som fortsatt er Putins venn.

Putins døtre gikk i Stasi-barnehagen

Under den kalde krigen var en hel rekke offiserer fra KGB utplassert i Tyskland. De fleste var i Berlin, og det var der det helt store maktspillet foregikk. Putin skal ha vært skuffet over å havne i Dresden som han oppfattet som en bakevje.

Han hadde med seg kona (som var tysklærer) og en datter. Familien bodde i en vanlig boligblokk nær elven Elbe. Den yngste datteren ble født i Dresden. Begge døtrene gikk i Stasis barnehage og lærte seg tysk, og de gikk senere på den tyske skolen i Moskva. Putin selv snakker også helt utmerket tysk.

President Vladimir Putin var spion i Dresden på 80-tallet. Her er han tilbake på gamle tomter i 2006.

Putin arbeidet i KGB i avdelingen for utenlandsspionasje fra 1975 og gikk på KGB-høyskolen i Moskva i 1984–85.

Deretter ble han utplassert i Dresden. Oppgavene hans var å skrive rapporter hjem til Moskva og å rekruttere agenter som kunne jobbe for ham i «det ikke-sosialistiske utland».

Øyenvitne til revolusjonen i 1989

Putin var dermed til stede i den mest dramatiske tiden i Tyskland i nyere tid: kommunismens fall høsten 1989.

Han har senere fortalt han skal ha viftet med en pistol for å stagge demonstranter som samlet seg foran KGBs villa i Dresden, skriver Deutsche Welle.

Da president Vladimir Putin besøkte Dresden i 2006, ble han blant annet møtt av disse demonstrantene som ikke hadde glemt hans tidligere opphold i byen.

Putin skal også ha forsøkt å rekruttere en spionring etter Murens fall, før han reiste hjem rett over nyttår i 1990 – men mislyktes.