Én person pågrepet for terrorforberedelser i Sverige

Svensk sikkerhetspoliti (Säpo) har pågrepet en person som er mistenkt for å ha forberedt et terrorangrep eller inngått terrorforbund.

Trusselnivået i Sverige ligger på tre av fem. Torsdag morgen gikk sikkerhetspolitiet til aksjon på flere adresser.
  • Saken oppdateres.

Pågripelsen skjedde i morgentimene torsdag. Det opplyser Säpo i en pressemelding.

Personen ble pågrepet som et resultat av en større politiaksjon mot flere adresser på den svenske vestkysten. Den svenske riksenheten for sikkerhetssaker ga klarsignal til aksjonen, som skjedde blant annet med personell fra politiets hundegruppe, innsatsstyrke og bombegruppe.

Flere personer er tatt inn til avhør.

Säpo ønsker ikke å gå ut med nøyaktig hvor i Sverige pågripelsen skjedde, men ifølge Aftonbladet var aksjonen i Göteborgsområdet.

Ifølge avisen skjedde et av nattens tilslag i kommunen Lilla Edet, 13 mils kjøring fra norskegrensen. På kommunens egen nettside opplyses det at man nå følger den informasjonen som gis av Säpo.

Tok med seg beslag fra butikk

Ifølge SVT var politiaksjonen rettet mot et butikklokale i kommunen like før klokken 7 torsdag morgen.

– Jeg ble først veldig redd, sier et vitne kanalen har snakket med.

– Jeg skulle ut på balkongen for å røyke. Da ser jeg at det bare hagler inn med politi med skjold og automatpistoler eller hva det nå var, legger vitnet til. Vedkommende så at politiet brøt opp dørlåsen da de slo seg inn. Senere bar de ut flere saker som ble tatt med. En politihund gjennomsøkte også lokalet.

Også i nabokommunen Ale skal politiet ha slått til, ifølge Göteborgs-Posten.

Internasjonale koblinger, men ikke til Strasbourg

Säpo mener personen har forberedt lovbrudd over en tid. Personen er primært mistenkt for terrorforberedelser, alternativt å ha inngått terrorforbund. Den pågrepne er også siktet for grovt brudd på våpenloven.

– Det finnes internasjonale koblinger, heter det i pressemeldingen.

Av hensyn til etterforskningen vil ikke politiet si hvilke land saken kan kobles til, skriver Aftonbladet. Säpo presiserer imidlertid at aksjonen ikke har noen kjente koblinger til tirsdagens angrep på julemarkedet i Strasbourg.

Utelukker ikke flere pågripelser

Til SVT Nyheter sier pressesjef Karl Melin at det ligger en intensiv og omfattende undersøkelse bak aksjonen.

– Kommer flere til å bli pågrepet?

– Det er en pågående innsats, og vi kan ikke utelukke noe. Vi jobber videre, og det kommer til å bli gjennomført husransakelser. Vi må også gå gjennom beslag. Det er et stort arbeid, sier Melin til den svenske avisen.

Les også

Antall terrordrepte halvert på tre år. Kraftigst nedgang i Europa.

Uendret trusselnivå

Trusselnivået i Sverige er uendret. Det ligger på tre av fem, noe som tilsier at et angrep kan skje.

Justisminister Morgan Johansson (S) har ikke ønsket å kommentere aksjonen og henviser alle spørsmål til sikkerhetspolitiet, ifølge SVT Nyheter.

Riksenheten for sikkerhetssaker opplyser at den vil komme med mer informasjon om kort tid.