Verden

Demonstranter gikk til angrep på journalister og politi under voldsomme protester i Athen

Gresk opprørspoliti brukte tåregass mot grupper som demonstrerer mot en makedonsk navneavtale.

En molotovcocktail har akkurat eksplodert under de voldsomme protestene i Athen søndag. Yorgos Karahalis / AP / NTB scanpix

 • NTB

Minst ti politifolk er skadet i forbindelse med sammenstøtene utenfor nasjonalforsamlingen søndag, opplyser myndighetene.

Flere av demonstrantene kastet stein, lysbluss, brannbomber, maling og andre gjenstander mot opprørspolitiet, som svarte med gjentatte salver av tåregass.

En gruppe på rundt 30 maskerte ungdommer hoppet over et gjerde og forsøkte å ta seg oppover trappene utenfor nasjonalforsamlingen, men politiet jaget dem tilbake. Ungdommene gikk deretter løs på journalister på stedet, og de knuste utstyret til flere fotografer.

Demonstranter kjemper mot opprørspoliti i Athen søndag. Yorgos Karahalis / AP / NTB scanpix

Ekstremister

Regjeringen mener de voldelige hendelsene var fremprovosert av ekstremister og medlemmer av nynazistiske Gyllent daggry.

– De angrep politiet med kjepper og køller og sendte flere titalls til sykehus, sier statsminister Alexis Tsipras i en uttalelse.

Hellas' nasjonalforsamling skal mandag starte en debatt om ratifisering av navneavtalen med nabolandet Makedonia, og en avstemning er planlagt innen fredag. Makedonias folkevalgte har allerede godkjent avtalen, som innebærer at landet skal hete Nord-Makedonia.

Gresk opprørspoliti jager demonstranter i Athen søndag. Thanassis Stavrakis / AP / NTB scanpix

Busser fra nord

Politiet anslo tidlig på ettermiddagen at totalt rundt 60.000 demonstranter hadde møtt frem for å markere sin avsky mot navneavtalen. Hundrevis av dem kom i busser fra Nord-Hellas.

Flere av demonstrantene forlot protesten på grunn av tåregassen, og tidlig søndag kveld var plassen foran parlamentet nesten tom. Mindre grupper fortsatte imidlertid opptøyene.

Gresk opprørspoliti stanser demonstranter i Athen søndag. Thanassis Stavrakis / AP / NTB scanpix

27 år lang strid

Etter vanskelige forhandlinger inngikk nabolandene Hellas og Makedonia en historisk avtale i fjor sommer. Håpet er at en 27 år lang navnestrid skal avsluttes. Grekernes hovedinnvending har vært at navnet Makedonia bærer med seg territorielle krav på den nordgreske provinsen med samme navn.

Et bredt spekter av greske politiske partier er imot navneavtale, fra det høyreradikale til sosialister. Avtalen har imidlertid fortsatt mulighet til å bli godkjent i nasjonalforsamlingen, dersom den får støtte fra over halvparten av de 300 medlemmene.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Alexis Tsipras
 2. Hellas
 3. Makedonia

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Heftige protester mot lov mot demonstrasjoner i Hellas

 2. VERDEN

  Demonstranter møtt med gummikuler og tåregass i Hongkong

 3. VERDEN

  Ny kjempedemonstrasjon i Barcelona

 4. KOMMENTAR

  EU og NATO har fått en gresk helt

 5. VERDEN

  46 såret under kraftige demonstrasjoner i Beirut

 6. VERDEN

  Person mistet fire fingre i demonstrasjon i Paris