Verden

Her er nasjonalistene Vesten ikke vil snakke om

Russiske ledere flombelyser dem, vestlige ledere vil helst fortie dem. Dette er nasjonalistene i Ukrainas nye elite.

Fra venstre nasjonal sikkerhetsleder Dmitro Jarosj, miljøvernminister Andrij Mokhnik, landbruksminister Ihor Sjvajka, visestatsminister Oleksandr Sytsj og forsvarsminister Ihor Tenjukh. DAVID MDZINARISHVILI, Reuters/Scanpix.Wikimedia Commons

 • Mona W. Claussen
  Journalist

Russiske ledere hevder at Ukrainas nye maktelite er tungt preget av fascister. Slik forsvarer de sin inngripen i Ukraina — de må beskytte sine egne mot hatske angrep.

Dette er som å høre en ulv rope «ulv», mener den amerikanske historikeren Timothy Snyder.

Mange av de russere som vil trekke Ukraina vekk fra EU, er selv noen store fascister, sier han. Like fullt er det et faktum at nasjonalister nå har erobret viktige skanser i Ukraina.

— Politikere og akademikere vet dette, men de er redde for å bli slått i hartkorn med aggressive russere. Derfor velger de nå å tie om nasjonalistenes plagsomme holdninger, sier Ukraina-eksperten Per Anders Rudling ved Lunds universitet.

Her er nasjonalistene

Ukrainas nye regjering har 20 ministre. Fire av dem tilhører nasjonalistpartiet Svoboda (Frihet). En femte minister knyttes til andre nasjonalistmiljøer.

Les også:

Les også

750.000 krimtatarer ble forvist fra Krimhalvøya av Stalin. Nå er frykten tilbake hos mange av dem som ble igjen.

Visestatsminister Oleksandr Sytsj er Svoboda-mann. Speidervennen og akademikeren har skrevet flere tendensiøse verk om ukrainsk frihetskamp. Mest kjent er han kanskje for sitt anti-abort-forslag, som bygger på at kvinner avstår fra alkohol og passer på å bli gravide innenfor rammen av et ordnet liv.

Om det ikke var for at landet nå er på grensen til oppløsning, hadde Svobodas regjeringsdeltagelse vært førstesidestoff i aviser over hele Europa. Forsker Per Anders Rudling

Svoboda-medlem er også forsvarsministeren, landbruksministeren og miljøvernministeren.

En femte statsråd, utdanningsminister Serhij Kvit, er klar Svoboda-sympatisør. Mannen som også er rektor på Kiev-Mohyla-universitetet, har vært medlem av organisasjoner på ytre høyre fløy i 20 år.

Venstresiden frykter at han nå vil bruke sin makt til å revidere skolenes historiebøker.

— For bare to år siden ble Kvit svært oppbrakt over at en nasjonalisme-kritiker var ønsket velkommen ved hans eget universitet. Kvit reagerte med å stenge institusjonen som hadde invitert den polsk-tyske historikeren, forteller Per Anders Rudling.

Får viktige posisjoner

Også utenfor regjeringskontorene har nasjonalister erobret viktige posisjoner. Andrij Parubij har overtatt ledelsen av det nasjonale sikkerhetsrådet.

Dette er mannen som i 1991 startet det nyfascistiske partiet SNPU, forløperen til Svoboda. Partiet hadde lenge samme logo som tyske SS-styrker, ulvehaken.

Les også:

Les også

«Man kan se for seg en løsning der Krim får en økt grad av selvstyre»

Parubij har forlatt de mest aggressive gruppene og tilhører nå Julia Timotsjenkos parti, Fedrelandspartiet. Hans høyre hånd i sikkerhetsrådet, nestleder Dmitro Jarosj, er en sentral figur i Høyre Sektor. Dette er en samling paramilitære grupper på ytterste høyrefløy.

Sist, men ikke minst, har Svoboda sikret seg makt over påtalemyndigheten. Den nye riksadvokaten er deres mann.

Demper sjåvinismen

Ukraina-forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt legger vekt på at de mest ekstreme aktørene ikke er tatt inn i den nye eliten.

Tor Bukkvoll.

— Legg merke til at de voldelige høyreradikale er holdt utenfor regjeringen, sier han til Aftenposten.Utenfor regjeringen står også Svobodas leder Oleh Tjahnibok, som har brukt ord som "jødisk avskum" og hevdet at "en Moskva-jødisk mafia" har styrt Ukraina.

— Den nye regjeringen er ekstremt opptatt av sin legitimitet i Vesten. De vet at den forsvinner ved første tegn på etnisk ukrainsk sjåvinisme, påpeker Bukkvoll.

I den gode saks tjeneste

Historiker Per Anders Rudling synes likevel at vestlige lederes forsiktighet gir underlige utslag.

Per Anders Rudling.

— USA-senatoren John McCain sto nylig på samme scene som Svoboda-lederen Oleh Tjahnibok. McCain ville neppe ha latt seg fotografere sammen med lederen for høyreekstreme Jobbik i Ungarn, illustrerer Rudling. - Hvor lenge vil ukrainske nasjonalister være "fredet" på denne måten?

— Om det ikke var for at landet nå er på grensen til oppløsning, hadde Svobodas regjeringsdeltagelse vært førstesidestoff i aviser over hele Europa. Man tier nok inntil situasjonen er mer stabil, mener Rudling.

 1. Les også

  Litauen frykter at Europa-kartet blir streket opp på nytt

 2. Les også

  Myndighetene på Krim ber Putin om å få slutte seg til Russland

 3. Les også

  - Krim er de facto russisk nå, og det vil neppe endres

I desember 2013 sto senator John McCain side ved side med Svoboda-leder Oleh Tjahnibok (til høyre) - en mann som har brukt ord som «jødisk avskum». Bildet illustrerer historiker Per Anders Rudlings poeng: Nå lukker man øynene i den gode saks tjeneste. Dmitry Lovetsky, AP/Scanpix

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Her ble 33.000 drept i løpet av to dager. Massakren overbeviste nazistene om at det var mulig å utrydde Europas jøder.

 2. VERDEN

  Glede og latter i Kreml. - Trump vet jo ikke en gang hvor Krim er.

 3. KRONIKK

  Tyrkias skjebne i folkets hender

 4. KOMMENTAR

  «Hvis en baktanke med forgiftningen i Salisbury var å splitte Vesten ytterligere, lyktes Vladimir Putin ikke.»

 5. FOTBALL

  Rasisme og nynazisme brer om seg på russiske fotballtribuner

 6. VERDEN

  Rosene visner i Europa. Nå har nok et arbeiderparti kollapset.