Verden

Her er ebola-smitten

Av over 7400 smittetilfeller er kun 5 tilfeller i USA og 8 i Europa. Bare 1 er smittet utenfor Afrika.

Ebola_kart.jpg

 • Joacim Lund
  Joacim Lund
  kommentator

Foreløpig er 13 tilfeller av ebolasmitte kjent utenfor Vest-Afrika. 11 av dem er hjelpearbeidere som er blitt smittet på oppdrag i Liberia eller Sierra Leone. 5 av dem er behandlet og skrevet ut fra sykehuset, 2 er døde. 6 er fortsatt under behandling.

Les også:

Les også

Ebola: – Ikke nødvendigvis en dødsdom.

Liten smittefare

Bare én person er så langt blitt smittet utenfor Vest-Afrika. Ifølge den spanske avisen El Pais har en 44 år gammel sykepleier testet positivt på to ulike prøver. Hun var en del av teamet som behandlet den ebolasmittede spanske presten Manuel Garcia Viejo, som døde i Madrid 26. september.

I Dallas, Texas, frykter befolkningen nå nye utbrudd. Liberiske Thomas Duncan hadde sannsynligvis smitten med seg fra Liberia 19. september, men ble ikke lagt inn og diagnostisert før 1. oktober. Duncans familie er nå i isolat, leiligheten de bodde i er stengt og desinfisert, og alt inventar er destruert. Duncan er den første ebolapasienten som ble diagnostisert utenfor Vest-Afrika. Den spanske sykepleieren som ble diagnostisert i dag, er den andre.

Disse har tatt ebola ut av Afrika:

Den amerikanske legen Kent Brantly (33) ble smittet i Liberia, ble flydd ut 2. august , og skrevet ut av sykehuset i Atlanta 21. august.

59 år gamle Nancy Writebol jobbet ved samme klinikk som Bradley. Hun ble diagnostisert og fraktet til USA 5. august , og er også skrevet ut av sykehuset.

Det første europeiske offeret for ebolaviruset ble spanske Miguel Pajares (75). Han ble sannsynligvis smittet på jobb som prest på et sykehus i Liberia, og døde på sykehus i Madrid 12. august .

Den 29 år gamle britiske sykepleieren William Pooley, ansatt i Verdens helseorganisasjon, ble syk i Sierra Leone, og ble fraktet til London 24. august . Han ble utskrevet fra sykehuset 3. september.

En ikke navngitt representant for Verdens helseorganisasjon ble flydd fra Sierra Leone til Frankfurt 27. august , der han eller hun nå er under behandling.

En fransk sykepleier ble smittet på oppdrag for Leger uten grenser i den liberiske hovedstaden Monrovia. Hun viste symptomer 15. september , ble fløyet hjem til Frankrike for behandling, og utskrevet fra sykehuset 4. oktober.

Thomas Duncan fra Liberia reiste til USA 19. september for å gifte seg. 1. oktober testet han positivt da han ble testet for ebola. Duncan døde på et sykehus i Dallas, Texas 9. oktober. Dette var det første tilfellet som ble oppdaget utenfor Vest-Afrika. Amerikanske helsemyndigheter har isolert Duncans familie, og jakter nå på personer som kan ha vært i kontakt med Duncan før han ble lagt inn på sykehuset.

Den spanske presten Manuel Garcia Viejo (69) ble smittet på jobb på et sykehus i Sierra Leone, landet i Madrid 22. september , og døde på sykehus der tre dager senere.

Den amerikanske legen Rick Sacra ble smittet i Liberia da han behandlet pasienter, fraktet til Nebraska, og ble skrevet ut 25. september .

Den amerikanske frilansjournalisten Ashoka Mukpo fikk diagnosen 2. oktober , og ble fraktet til Nebraska, USA 6. oktober, der han nå får behandling.

Tyskland mottok sin andre ebolapasient 3. oktober , en lege fra Uganda.

6. oktober ble det kjent at en norsk kvinne er på vei hjem til Norge etter å ha blitt smittet på oppdrag for Leger uten grenser i Sierra Leone. Kvinnens identitet er foreløpig ikke kjent.

Bare timer senere, på kvelden 6. oktober , kom nyheten om den spanske sykepleieren (44) som etter alt å dømme er blitt smittet da hun behandlet Manuel Garcia Viejo på sykehuset i Madrid 22. til 26. september. Dette er den første pasienten som er blitt smittet utenfor Afrika.

Ingen panikk

Hjelpeorganisasjonene Aftenposten har vært i kontakt med, lar seg ikke skremme av det norske ebolatilfellet. Generalsekretær Olaf Thommessen i Plan Norge understreker at ebola er langt farligere i et land som mangler alt, og at det ikke er noen grunn til panikk i Norge.

Heller ikke i USA tar panikken overhånd, ifølge en fersk undersøkelse fra amerikanske Pew research center er få amerikanere bekymret for at de vil bli eksponert for ebolaviruset i USA. Bare 11 prosent, blant dem flest svarte og latinamerikanere, betegner seg som «svært bekymret». 67 prosent er lite bekymret eller ikke bekymret i det hele tatt.

Les også:

Les mer om

 1. Ebola

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  «Vi er Vest-Afrikanere. Vi er ikke et virus»

 2. VERDEN

  WHO erklærer ebolaepidemi i Kongo

 3. VERDEN

  Ny ebola-medisin viser seg svært effektiv i testforsøk: – Over 90 prosent kan overleve

 4. FOTBALL

  Spansk topplag krever vest-afrikaner hjem fra landslagsspill

 5. VERDEN

  Helseorganisasjon advarer: Ebola sprer seg i rekordhøyt tempo. Nå nærmer det dødelige viruset seg millionby.

 6. VERDEN

  Helsearbeidere fortviler i ebola-herjede DR Kongo: Lege drept på jobb