Får ikke opphavsrett fordi apen tok det berømte bildet
Apekatten som tok en selfie og som nå er blitt verdensberømt kan ikke slå seg på brystet og brøle "bildet er mitt", ifølge en nylig uttalelse fra amerikanske myndigheter. Det kan trolig ikke kameraets eier, heller.
Naturfotografen David Slaters var på reise i Indonesia i 2011.
Under arbeidet med å ta bilder av aper av arten krabbemakak opplevde han at en av apene rappet kameraet hans og tok massevis av bilder av seg selv.
I konflikt med Wikipedia
Og noen av dem ble strålende. Så gode var de at nettleksikonet Wikipedia plukket de opp og brukte dem til en artikkel om apekattene.
De la det ut på Wikipedia. Det hadde de ikke lov til, hevdet Slates og påberopte seg opphavsrett til bildene. Slett ikke, hevdet talsmenn for Wikipedia. Det var apen som trykket på utløseren, og da er det ikke Slaters som har opphavsrett.
Den spesielle oppharsrettsstriden har skapt debatt verden over, og har fått det amerikanske offisielle byrået for opphavsrettigheter, U.S. Copyright Office til å utarbeide oppdaterte forskrifter.
Gir ikke apen rettigheter
I en fersk uttalelse heter det at byrået bare vil forholde seg til arbeider skapt av mennesker. Og byrået nevner spesielt eksempelet "A photograph taken by a monkey."
De akter altså ikke å gi apekatten noen rettigheter om opphavsrett — men de gir heller ikke fotograf Slaters spesielt håp om at han kan ha rettighetene.
Bianca D'Orsi, talsmann for Intellectual Property Office i Storbritannia, sier til The Guardian at under britisk lov kan ikke dyr ha opphavsrett.
— Spørsmålet om fotografen eier rettighetene til bildet er mer komplekst. Det avhenger av om fotografen har bidratt kreativt til arbeidet. Dette må avgjøres av en domstol, sier hun.
Vurderer rettssak
Hvorvidt uttalelsen fra det amerikanske byrået for rettigheter får den britiske fotografen til å revurdere sine anklager mot Wikipedia Foundation er foreløpig usikkert.
Til avisen The Telegraph har han tidligere gitt uttrykk for å ville bringe saken for retten.
— Turen kostet meg 2000 pund, og for ikke snakke om fotoutstyret for 5000 pund jeg hadde med meg, sier Slaters.
Men det kan koste ham dyrt å bringe saken inn i retssapparatet også.