Verden

Frode Bergs forsvarere sier at han var på oppdrag for E-tjenesten da han ble pågrepet i Russland

MOSKVA/OSLO (Aftenposten): Den spionsiktede nordmannen innrømmer at han var kurér for norsk etterretning.

Frode Berg i retten fredag 2. februar 2018.
  • Tarjei Kramviken
  • Sigurd Bjørnestad
    Journalist
  • Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

62-åringen ble pågrepet utenfor hotell Metropol i Moskva 5. desember i fjor. Siden har han sittet i det beryktede Lefortovo-fengselet i den russiske hovedstaden.

Nå innrømmer Berg at han har jobbet for den norske etterretningstjenesten. Det var Dagbladet som først omtalte den nye utviklingen i saken.

Berg var ikke ansatt i E-tjenesten, men var kurér når han reiste til Russland, sier 62-åringens norske advokat Brynjulf Risnes til Aftenposten.

– Han har utført oppdrag på vegne av norsk etterretning, og han har gjort det flere ganger. Han har påtatt seg å ta med noen konvolutter til Russland og putte dem i en postkasse. Det har vært penger og instruksjoner til en mottager, men han har aldri møtt noen eller tatt med noe tilbake til Norge, sier Risnes.

Ifølge den russiske sikkerhetstjenesten FSBs anklage er han mistenkt for å ta med 3000 euro til to russere. Dette skulle være betaling for spionasje utført for norsk etterretningstjeneste, mot den russiske nordflåten, ifølge anklagen.

Frode Berg og hans russiske forsvarer Ilja Novikov i retten i Moskva i januar.

Innrømmer de faktiske forhold

Ifølge Dagbladet fikk Berg det han skulle ta med av en mann han møtte på et hotell i Oslo.

– Med den informasjonen som har fremkommet, er vår klient Frode Berg sikker på at mannen han møtte i Oslo i fjor høst, og som ba ham reise til Moskva å gjøre det som førte til arrestasjonen og spionsiktelsen, jobbet for den norske etterretningstjenesten, sier Bergs russiske forsvarer, Ilja Novikov, til Dagbladet.

Brynjulf Risnes.

Risnes sier at Berg «innrømmer de faktiske forhold», men at han ikke forsto sammenhengen og rekkevidden av det han gjorde.

– Han føler seg sviktet fordi de ikke fortalt om de store konsekvensene dette kunne få. Han prøvde nok å avdramatisere det for seg selv. Derfor var han i sjokk etter pågripelsen, sier Risnes til Aftenposten.

  • Les også: Frode Bergs kone: – Vi savner ham enormt

Gjorde tjenester for noen

Til Dagbladet sier journalisten Trine Hamran at Berg fortalte henne om turene til Russland.

– Frode nevnte i forbifarten at han gjorde noe for andre personer på de turene til Russland. Jeg forsto at det ikke var snakk om en vanlig vennetjeneste, men valgte da å ikke spørre mer, sier Hamran.

Hamran har blant annet jobbet Sør-Varanger Avis i Bergs hjemby Kirkenes. De har jobbet sammen på journalistiske prosjekter, ifølge Dagbladet.

God nordmann?

Hamran hevder Berg i august i fjor ville slutte med oppdragene i Russland.

– Han syntes oppdragene for E-tjenesten var ubehagelige og hadde ikke lyst til å fortsette, sier hun.

Da ble han utsatt for press.

– Tidligere beskrev Frode kontakten sin i Oslo som vennlig. Men nå fortalte Frode at E-tjenesten hadde presset ham til å ta en ny tur til Moskva. Blant annet ved å spørre ham: «Vil du ikke være en god nordmann?».

– De gjentok det spørsmålet flere ganger for å legge press ham, fortalte Frode til meg, sier Hamran.

E-tjenesten vil ikke uttale seg

Etterretningstjenesten, som er en del av Forsvaret, viser til Utenriksdepartementet og vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

Pressetalsperson Ane Lunde i Utenriksdepartementet sier til Aftenposten at UDs kommunikasjonssjef Frode O. Andersens uttalelser til Dagbladet er departementets kommentar til saken.

– Utenrikstjenesten fortsetter å arbeide for å ivareta Frode Bergs interesser. Blant annet gjennom besøk i fengselet for å gi praktisk bistand, og å være til stede på rettsmøter, sier Andersen til Dagbladet.

– Vi har en stor forståelse for at denne saken er en betydelig påkjenning for Frode Berg og familien hans, sier han.

– Det er viktig å ha klart for seg at det fortsatt ikke er tatt ut noen tiltale og at saken fortsatt er under etterforskning i Russland, sier Andersen.

Sjelden russerne taper

Forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt er spesialist på Russland.

– Det er dette russerne har hevdet, sier han om Bergs innrømmelser.

– Så blir det rettssak. Det er sjelden sikkerhetstjenesten FSB taper en rettssak.

Bukkvoll tror forholdet mellom Russland og Norge er mer preget av «det store bildet» enn av saken med Frode Berg.

– Forholdet Norge-Russland er fortsatt preget av praktisk samarbeid til gjensidig nytte. Men på noen området er samarbeidet frosset eller bygd ned på grunn av det forverrede forholdet mellom Russland og Vesten, sier han.