Verden

Elvis-feberen raser – enn så lenge

Det er 40 år siden Elvis Presley ble funnet død på badegulvet, men rock 'n' roll-kongen har fortsatt grep om publikum. Spørsmålet er hvor lenge. 

Nathan Pittorf viser frem sine Elvis-imitasjoner. Elvis er fortsatt også en magnet for mange unge.
  • NTB

Rekordmange fans har strømmet til den ni dager lange Elvis-festivalen som arrangeres i Memphis og Nashville i forbindelse med markeringen. 40 år etter sin død er ikonet fortsatt en kjempemagnet, men hvor lenge kan han holde seg på toppen?

En britisk undersøkelse fra tidligere i år viser at interessen for Elvis faller blant ungdommen. Færre enn en tredel av 18–24 åringene i undersøkelsen svarer at de har noen gang har lyttet til en Elvis-låt.

På Spotify treffer også Elvis betydelige færre enn for eksempel andre avdøde popstjerner, som David Bowie, Michael Jackson og The Beatles.

The Guardian noterer også at Elvis-plater og andre samleobjekter har begynt å falle i pris, en ifølge avisen, logisk konsekvens av at Elvis Presleys fans begynner å bli gamle – eller ganske enkelt dør.

Les også

LES OGSÅ: Norsk gourmet-godtepose for Elvis-nerder

Fortsatt massehysteri

Men fortsatt kommer rundt 600.000 fans hvert år for å besøke Elvis Presleys eiendom og gravsted i Memphis.

Og på årsdagen for det tragiske dødsfallet er fansen fortsatt rimelig hysterisk.

Elvis trekker fortsatt de store massene 40 år etter sin død. Men fansen eldes, og spørsmålet er om han får like stor oppmerksomhet i fremtiden.

Elvis døde bare 42 år gammel 16. august 1977, etter en dødelig dose av en hel rekke medikamenter. På Elvis-eiendommen Graceland i Memphis markeres årsdagen blant annet med en storstilt lysvake, som ventes å samle over 30.000 deltagere.

– Gud tok ham til seg, men han er fortsatt her, sier Lisa Bseiso som var på plass i Graceland tidlig denne uken.

Hun forteller at hun hadde et overveldende «møte» med kongen da hun for første gang besøkte Graceland i august 2014.

-Han satt i stolen, tårene rant nedover kinnene, og han ba meg ikke glemme ham. «Spre min arv i din del av verden», sa han.

Bseiso er født og oppvokst i Qatar og har etter sitt «møte med Elvis, opprettet «The official Elvis Presley Fan Club of Qatar». En fanklubb hun nå planlegger å utvide til både Dubai, Bahrain og Kuwait.

– Han er en gave fra Gud til oss alle, fastslår hun.

Laurie Thompson til høyre og Jody Ancona har kommet til Memphis for å hylle rock 'n'-roll-kongen Elvis Presley på 40 årsdagens for hans død 16. august 1977.

Konkurranser

På programmet for Elvis-markeringen står selvsagt konkurranser for band som hyller Elvis. Mange mennesker har også gjort det til den reneste livsstil å kopiere Elvis, og de vil mer enn gjerne vise seg frem.

Forrige uke ble det holdt en stor auksjon med over 300 ulike Elvis-gjenstander på Graceland, som innbrakte over 13 millioner kroner.

Så ja, Elvis tiltrekker seg altså fortsatt de store massene. Tiden vil vise hvor lenge magien holder.

Jerry Engelby er blant de godt voksne deltagerne når Elvis Presley hylles under 40-årsmarkeringen for hans død 16. august 1977. Dør Elvis-feberen ut med generasjonene som fortsatt kan huske ham?

Les mer om

  1. Elvis Presley