Verden

Donald Trump stiller som presidentkandidat

Fire ganger før har milliardæren fundert høyt på å stille til presidentvalg i USA. I dag kunngjorde Donald Trump at han forsøker igjen i 2016.

 • Reidun J. Samuelsen
  Journalist i utenriksredaksjonen
 • Kjetil Hanssen
  Journalist

Datteren Ivanka Trump introduserte sin far like etter klokken 17.00 norsk tid, og til tonene fra «Keep on rockin' in the free world» gjorde Donald Trump en langsom entré, via rulletrapp, til sin egen scene i Trump Tower i New York.

— USA har problemer. Når vant vi sist en handelsavtale med Kina? Jeg gjør det hele tiden. Eller Japan? Når så du sist en Chevrolet i Tokyo? De sender sine biler hit hele tiden, innledet Trump talen til en fullsatt sal.

— Vi lar andre land dumpe sine problemer på oss. Våre fiender blir sterkere for hver dag, mens USA blir svakere, sa Trump til begeistrede tilrop.

«We want Trump!»

— Vi må bytte ut Obamacare, sa Trump.

Han har lite til overs for helsereformen til den sittende presidenten, og advarte om at landets økonomiske problemer ville bli enda større når Obama-Care slår inn for fullt i 2016.

— Vi må stoppe ødeleggelsen av dette landet. Vårt land trenger en stor leder, og vi trenger det nå. En leder som kan bringe våre arbeidsplasser tilbake, som kan ta vare på våre krigsveteraner, som kan ivareta Forsvaret, sa Trump.

«We want Trump!» ropte tilhørerne.

— Vi trenger en leder som kan gjøre dette landet mektig igjen, sa Trump, og fortsatte:

- Så mine damer og herrer, nå er det offisielt, jeg stiller som kandidat til presidentvalget.

Angriper Kina

Trump fortsatte talen med å snakke om egen erfaring og suksess i næringslivet. Han ønsker å endre de handelsbarrierer amerikanerne møter når de skal handle med Kina.

— De tar rotta på oss. Vi bygger Kina, mens de utnytter oss. Deres ledere er smartere enn våre, sa Trump.

Han fortsatte med å snakke om Kinas opprustning, og hvordan de blant annet bygger kunstige øyer i Sør-Kinahavet for å markere territorium.

— Hvis dere tror dere har et problem med IS, Kina er en større utfordring, sa Trump.

Mexikanske innvandrere

Han langet også ut mot Mexico, som han mener dumper sine mer ressurssvake folk over grensen til USA, mens de tar opp kampen mot amerikansk næringsliv, også fordi amerikanske firmaer, som Ford, flytter selskaper til Mexico der lønningene er lavere.

— Under president Trump, her er hva som vil skje: Noe av det første jeg vil gjøre - dere vet jeg kjenner de beste forhandlerne i verden - vi skal ta for oss land etter land.

Han tok også for seg USAs forhold til Saudi-Arabia og Jemen, og mener USA må frigjøre seg fra tidligere bindinger på grunn av olje.

— Nå er oljen overalt, sa Trump, med hentydning til nye måter å hente ut olje på i USA.

Bruker egen formue

Han understreket at han er så rik at han skal bruke egne penger på valgkampen, og dermed frigjøre seg fra lobbyister og andre interssegrupper.

— Jeg har ansatt titusenvis av mennesker i mitt liv. Jeg er stolt av min suksess, sa Trump og fortsatte med å offentligjøre sin formue til å ligge på over 9 milliarder dollar.

- Jeg sier ikke dette for å skryte, jeg trenger ikke det. Men jeg sier det fordi vi trenger denne typen tenkning i ledelsen av dette landet, for i dag er det styrt av tapere, sier Trump.

Og slik blir det under president Trump:

— Jeg vil reversere Obama-Care. Jeg vil bygge en stor mur på grensen mot sør, og jeg vil få Mexico til å betale regningen, sa Donald Trump.

Og fortsatte med en lang liste over prioriterte politiske handlinger.

— Ingen vil være tøffere mot IS enn Donald Trump. Jeg skal styrke Forsvaret. Ingen skal tråkke på oss. Jeg skal hindre Iran i å skaffe seg atomvåpen, og bruke tøffe forhandlere. Jeg vil annulere president Obamas innvandringsreform. Jeg skal gjenoppbygge dette landets infrastruktur, og ingen kan gjøre det som meg. Det skal skje innen tidsfristene, og vi skal holde oss innenfor budsjettene.

Den amerikanske drømmen

- Den amerikanske drømmen er død. Men hvis jeg blir USAs president, vil jeg bringe drømmen tilbake. Vi skal gjøre Amerika mektig igjen, avsluttet Donald Trump, mens musikken på ny drønnet ut i lokalet, og familien kom på scenen.

Kunngjøringen var en ventet nyhet. I går la den styrtrike eiendomsmagnaten og TV-programlederen Donald Trump ut et videoklipp på sosiale medier under emneknaggen «MakeAmericaGreatAgain. - Alle kommer til å ville se det. Følg med, sier Trump, som ikke er kjent for overdreven beskjedenhet på egne vegne.

– Fått nok av Bush

Nyhetsbyrået AP skriver at Trump kan ha større innflytelse på den tidlige primærvalgkampen enn ledere i Det republikanske partiet liker. Mandag kunngjorde Jeb Bush, bror og sønn av ekspresidenter, at han stiller. Den tidligere Florida-guvernøren antas å være den foretrukne kandidaten blant mange innflytelsesrike og velstående republikanere, men Trump er ikke imponert. Mandag la han ut på Instagram et bilde av Jeb, som henger over skuldrene på storebror George W. Bush. Trumps billedtekst lød: «Trenger vi virkelig enda en Bush i Det hvite hus – vi har fått nok av dem.»

God for 70 milliarder kroner?

Selv om Trump har trukket seg alle de tidligere gangene han har hintet om politiske ambisjoner, er det flere tegn denne gang som tyder på at han faktisk melder seg på i kampen: Han har nedsatt en forberedende komité, han har hyret folk i de tre delstatene som velger først og har besøkt disse hyppig de siste månedene. Han sa i vinter at han ikke fornyet kontrakten med NBC om realityprogrammet «The Apprentice».

Tidligere har kandidaturet visstnok stoppet på motvilje mot å gi allmennheten altfor stort innsyn i privatøkonomien. En nærstående kilde har imidlertid lekket at han tirsdag vil opplyse om at han er god for ca. 9 milliarder dollar – tilsvarende 70 milliarder kroner.

Dette er Donald Trump:

1. Hvem er han?

Den 69 år gamle Trump er newyorker av tysk og skotsk avstamning. Som 13-åring ble han sendt på militærskole av foreldrene etter uro på den lokale skolen i Queens. De ville gjerne styre energien hans mot noe konstruktivt. Der gjorde han seg bemerket innen flere sportsgrener og senere studerte han ved Ivy League-universitetet University of Pennsylvania. Trump overtok familiens eiendomsselskap tidlig på 1970-tallet.

Han har drevet forretninger innen en rekke bransjer, men først og fremst innen eiendom. Navnet hans knyttes til en rekke kjente bygninger som Trump Tower og Plaza-hotellet i New York, samt Taj Mahal-kasinoet i Atlantic City. Han er kjent for å lånefinansiere prosjektene sine nesten til pipa – og har flere ganger opplevd konkurser og gjeldsforhandlinger. Ifølge Forbes' liste over verdens rikinger er han god for drøyt 4 milliarder dollar, men i 2012 opplyste han selv at formuen var på 7 milliarder.

2. Hva slags image har han utad?

Trump – eller «The Donald» som hans første kone kalte ham – har bygget seg et offentlig rykte som brysk, suksessrik forretningsmann som er lite opptatt av å være politisk korrekt og som snakker rett fra leveren. Han er blant annet eier av Miss Universe-konkurransen.

Donald Trump er eier av Miss Universe-konkurransen og samtaler her Gabriela Isler fra Venezuela. Foto: Wilfredo Lee, AP/NTB Scanpix

I TV-programmet «The Apprentice» gjorde han uttrykket «Du har sparken» til et varemerke. Han har gitt ut flere bøker med titler som for eksempel: Trump: Think Like a Billionaire: Everything You Need to Know About Success, Real Estate, and Life . 11 av de 18 bøkene han har skrevet eller vært medforfatter av, har for øvrig ordet Trump som en del av tittelen.

Trump er uhyre aktiv på sosiale medier og har nesten tre millioner følgere på Twitter. I natt amerikansk tid fyrte han av mange titalls meldinger på få minutter – i hovedsak retweets av meldinger fra folk som skrøt av ham og håpet han virkelig stiller som presidentkandidat.

3. Hva står han for i politiske spørsmål?

Trump har skiftet standpunkter i løpet av sine år i søkelyset. Han har vært for fri abort og allmenn rett til helsetjenester, men sier nå at han er «for liv» i abortdebatten og rakker ofte ned på president Barack Obamas helsereform. Han er imot restriksjoner på våpenkjøp og går inn for lavere skatter. Han har kritisert krigene i Irak, Afghanistan og Libya kraftig – og sa i 2011 at Gadafi var i ferd med å vinne. Han vil presse Kina i handelsspørsmål og OPEC til å holde oljeprisene lave. Trump er populær i Israel, og han har offentlig støttet Benjamin Netanyahu.

4. Hvilke sjanser har han i nominasjonen?

Denne Twitter-meldingen ble lagt ut klokken 16.00 norsk tid. En luring har skrevet i kommentarfeltet: «Are you quitting the wig?»

På de nasjonale meningsmålingene om hvem som bør bli republikanernes presidentkandidat ligger han nå på 2 til 5 prosentpoeng. Jeb Bush ligger fra 9 til 13 prosentpoeng på de samme målingene. På Realclearpolitics' gjennomsnitt ligger han på 9. plass. Det er, om det holder seg, nok til å sikre ham plass i en TV-debatt som skal holdes tidlig i august. Der får de ti ledende kandidatene – i et stadig større republikansk felt – slippe til. I 2011 lå han svært godt an en kort stund, men han trakk seg. Trump gjorde et hovedpoeng av mistankene om at Barack Obama ikke var født i USA. Obama offentliggjorde fødselsattesten sin, og Trump sa kort tid etter at han ikke ville stille likevel fordi han ikke var klar til å forlate privat sektor.Foreløpig ligger han ikke særlig godt an, ifølge statistikerne fra FiveThirtyEight. Trump er den første kandidaten i moderne tid som har begynt kampanjen med et klart flertall imot seg – og det av egne partifeller. 57 prosent av repulikanerne misliker Donald Trump.

George W. Bushs eks-stabssjef Karl Rove sa den gang at Trump kunne vært en reell kandidat, men hadde plassert seg selv på den sprø høyresiden med sine krav i saken om Obamas fødselsattest. Få analytikere tror Trump vil kunne komme seirende ut av en langvarig republikansk nominasjonskamp mot en rekke erfarne politikere.

Interessert i utenriksstoff? Følg Aftenpostens utenriksredaksjon på Facebook.

Her er tre andre saker fra USA den siste uken:

Les også

 1. - Nobelkomiteen vil aldri gjenvinne troverdigheten den tapte da Obama fikk fredsprisen

 2. Hun: Jeg er svart Moren: Hun er hvit 

 3. Rømlinger fikk hjelp av kvinnelig fengselsansatt

 4. Hillary Clinton lover å kjempe for middelklassen

 5. Jeb Bush kunngjorde sitt presidentkandidatur

 6. Orker USA enda en Bush?

Donald Trump ble møtt av voldsom jubel fra sine tilhengere da han lanserte sitt presidentkandidatur tirsdag. Foto: BRENDAN MCDERMID