- Regjeringen sender sivilt skip til Middelhavet

Fra den 1. august «eller før» skal et norsk sivilt skip delta i redningsaksjonen Triton i Middelhavet. For lenge å vente, sier Rederiforbundet.

Norge skal delta med et sivilt skip i operasjon Triton i Middelhavet, bekrefter statsministeren. Skipet skal være på plass 1. august eller før, bekrefter statsminister Erna Solberg (H).

Fra Statsministerens kontor får Aftenposten opplyst at man foreløpig ikke vet hvilket skip som skal sendes. Det var ikke pukket ut mandag ved 17.20.-tiden.

Det er vurdert at skip av typen fregatt vil være uegnet. Det man trenger er skip som kan ta om bord mange mennesker.

Mandag kveld sa Erna Solberg til TV2 at regjeringen sender et skip 1. august fordi det er dette italienske myndigheter har bedt om.

— Det tar også litt tid å skaffe en båt og utruste den. Vi er opptatt av å gjøre det så dette så raskt som mulig, sier hun.

- De må si hva slags skip de vil ha

— Regjeringen må bare presisere hva slags skip den ønsker, sier Rederiforbundets administrerende direktør Sturla Henriksen til NTB.

Til tross for at forbundet har tilbudt hjelp, har det ikke vært noen kontakt med Regjeringen mandag eller de siste dagene.

Ifølge NRK har det europeiske grensekontrollbyrået Frontex bedt Norge bidra med ett norsk skip fra 1. august. Men det er for lenge å vente, mener Henriksen.

— Jeg håper Europa stiller med ressurser i god tid før det, for nå drukner folk allerede. Og jeg håper bidraget er del av en europeisk operasjon som ikke bare skal beskytte EUs grenser, men at den faktisk skal operere der folk drukner.

- Et hurtigruteskip ville være det beste

Aftenposten har snakket med forskere ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), der flere har militær bakgrunn fra marinen. En av disse mener det var et korrekt valg å ikke sende en fregatt eller et stort kystvaktskip.

Delvis fordi skipene ikke er egnet til å ta mange om bord, delvis fordi de er svært dyre i drift. Et hurtigrute-skip med plass til mange om bord ville være det beste, mener vedkommende.

Samtidig fortsetter diskusjonen i EU.

Italienske myndigheter har bedt om hjelp fra andre europeiske land for å håndtere flyktningkrisen. Tirsdag reiser utenriksminister Børge Brende (H) til Italia og vil da ha med seg konkrete løfter om å bistå. Han skal blant andre møte sin italienske kollega Paolo Gentiloni.

Det er ennå ikke kjent hva slags fartøy Norge skal bidra med. Både marinefartøy og kystvaktskip har vært nevnt, men det kan alternativt bli leid inn sivile fartøy.

Støre: Vi må være med og hindre døden som herjer

Flere partier i opposisjonen har også krevd at Norge må gjøre noe.

– Vi må være med og hindre døden som herjer i Middelhavet nå, sa Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre til VG.

Han ba statsminister Erna Solberg ta kontakt med Italias regjering for å finne ut hva de trenger hjelp til.

Både Venstres leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide kritiserte mandag regjeringen for å bruke for mye tid på å finne fram til det norske bidraget.

Dagens utenriksministermøte i EU startet i dag med ett minutts stillhet. Møtet har vært planlagt i lang tid, men det som har skjedd i Middelhavet det siste døgnet, dominerte møtet.

En hel verden har latt seg ryste av nyheten om et skip fullt av flyktninger som forliste under svært dramatiske omstendigheter i helgen. Et øyevitne fra Bangladesh har fortalt italienske medier at mange var låst inne i lasterommet og derfor sjanseløse da den 20 meter lange fiskebåten kantet og gikk ned rundt 110 kilometer utenfor kysten av Libya natt til søndag. Det anslås at opp mot 900 mennesker kan ha druknet, men tallet er usikkert.

Øker innsatsen for å bekjempe menneskesmugling

Latvia, som har formannskapet i EU dette halvåret, sier at «situasjonen må tas ved røttene».

Men de erkjenner også at redningsinnsatsen må økes og at det trengs akutte tiltak.

— Det trengs rask handling for å hindre tap av flere liv, skriver formannskapet i en pressemelding.

I neste måned skal EU legge frem en handlingsplan for migrasjon.

LES OGSÅ:

Les også

Organisasjon: Båt med over 300 synker i Middelhavet

— Jeg vil be EU-kommisjonen raskt foreslå ekstra midler til Frontex og be dem komme med forslag til hvordan vi kan øke samarbeidet med ulike EU-organer for å øke innsatsen for å bekjempe menneskesmugling, sier innenriksminister Rihards Kozlovskis i Latvia. Det er landenes innenriks- og justisministere som har ansvar for migrasjon og grensekontroll.

Minst 1800 døde så langt i år

Han sier at man også bør vurdere om EU skal sette i gang en storstilt redningsoperasjon. Etter at Italia avsluttet sin operasjon Mare Nostrum har grensebyrået Frontex ledet en mindre operasjon, kalt Triton, i farvannene nær Italia.

– Triton har ikke den kapasiteten som er nødvendig for å hjelpe disse båtflyktningene. Situasjonen er helt uakseptabel, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Tirsdag reiser han til Roma, hvor han skal drøfte problemene med sin italienske kollega.

Etter at Mare Nostrum ble avsluttet har antall døde økt dramatisk. Så langt i år har minst 1800 mennesker mistet livet mens de har forsøkt å krysse Middelhavet.

Etter at så mange som 900 mennesker kan ha druknet i løpet av en natt, innser EU at det må gjøres noe raskt. Antall døde økt dramatisk etter at Italia på grunn av manglende finansiering så seg nødt til å avslutte redningsoperasjonen Mare Nostrum.

Får kritikk

– Dersom vi europeere ikke greier å forhindre disse daglige tragediene, vil det gå ut over troverdigheten vår, sier Spanias statsminister Mariano Rajoy.

– Vi har sagt «aldri mer» for mange ganger. Nå må EU gjøre noe umiddelbart, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

EU får hard kritikk for ikke å gjøre nok for å hjelpe flyktningene som risikerer livet i et forsøk på å ta seg sjøveien til Europa.

Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, mener sjøfartsnasjonen Norge nå må gå foran.

– Middelhavet er feriehavet vårt, det er ikke ukjent for oss. Vi kan ikke fortsette å hygge oss i havet der det skjer en massedød. Vi har et ansvar, sier Egeland.

Han mener at Norge hverken er bedre eller verre enn andre.

– Det er rett og slett en kollektiv handlingslammelse som har funnet sted.