Tyrkias regjering truer opposisjonelle på Twitter

Ett etter ett dukker navnene deres opp på mystiske og truende twitterkontoer. - Da mitt kom opp, rømte jeg i løpet av en time, forteller en profilert tyrkisk journalist.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er i ferd med å utløse et globalt jordskjelv vi fortsatt ikke vet konsekvensene av, sier journalist Yavuz Baydar.
  • Christina Pletten

Han er en kjent og dyktig journalist i et av Tyrkias største medier. Nå er han på flukt, drevet ut av sitt eget land av det han kaller «en heksejakt». Aftenposten har fått prate med en av ofrene av President Recep Tayyipp Erdogans «utrensking» etter kuppforsøket.

– Twitterkontoer med tilknytning til regjeringen har publisert trusler mot navngitt personer på Erdogans «svarteliste». I går dukket navnet mitt opp. Da rømte jeg på timen, sier «Mehmet» (navnet er et psevdonym, av hensyn til familien og egen sikkerhet).

Mobben angriper pressen

Bare få dager etter kuppet har regjeringen sparket eller arrestert over 60 000 mennesker, fra statsansatte byråkrater til dommere, politi og akademikere. 24 radio og TV-stasjoner har fått kringkastingslisensen inndradd, ifølge nyhetsbyrået Andalou.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan innførte unntakstilstand natt til torsdag. Den skal vare i tre måneder, og skal sikre demokratiet, ifølge presidenten. I denne perioden vil menneskerettighetene være «opphevet», erklærte regjeringen.

– Meningen med unntakstilstanden er å fjerne trusselen mot demokratiet, mot loven og mot rettighetene og frihetene til våre borgere, sa Erdogan, i en TV-overført tale til nasjonen.

Han kalte opprørerne «virus» og «kreft i Tyrkias kropp,» ifølge CNN.

En dommer som er anklaget for å ha vært involvert i kuppforsøket blir angrepet av en rasende mobb i Erzurum i Tyrkia tirsdag.

Dødsstøtet for demokratiet

Kuppforsøket betyr dødsstøtet for det tyrkiske demokratiet, sier journalisten Yavuz Baydar til Aftenposten. Han fikk sparken bare få dager før kuppet for å ha vært kritisk mot regimet.

Baydar er en profilert tyrkisk skribent, som blant annet hadde en ombudsmannsspalte i avisen Sabah der han svarte på lesernes henvendelser. Han har kritisert Erdogan-regimet i kronikker i både The Guardian og The New York Times.

Nitti prosent av mediene er nå kontrollert av Erdogan, direkte eller indirekte, sier Baydar. Han mener det sekulære sivilsamfunnet er i ferd med å strupes, og frykter at den intellektuelle eliten vil flykte landet.

– Den venstreliberale avisen Ozgur Dusunce, som jeg også skrev for, lukket ned mandag. Det finnes ikke lenger noe plattform for regimekritikk, journalistikken er død, sier Baydar.

Et globalt jordskjelv

«Selvmordskuppet», som han kaller opprøret forrige fredag, har utløst et motkupp fra regjeringen, mener Baydar.

– Jeg er ikke helt sikker på om den vestlige verden forstår konsekvensene av det som skjer nå fullt ut. Dette er et geopolitisk jordskjelv som potensielt får globale konsekvenser, sier han.

EU har vært for passive i forhold til Erdogans autoritære maktovertagelse, mener journalisten, som kaller den tyrkiske presidenten «et politisk geni».

– Nå er det for sent. Nå er det eneste EU kan gjøre å forsøke å minimere skaden så mye som mulig.

Opposisjonen i Tyrkia er for fragmentert til å være noen motvekt mot maktoverskridelsene til Erdogan-regjeringen, sier journalist og kommentator Yavuz Baydar.

Betyr lovløshet

«Mehmet» kaller det mislykkede kuppet «den siste spikeren i kisten for tyrkisk demokrati».

– Unntakstilstanden vil bety tre måneder med lovløshet, der regjeringen kan gjøre akkurat som den vil, sier «Mehmet».

Han forteller at gjenger med Erdogan-tilhengere herjer i Istanbul, og at de blant annet har gått til angrep på et satirisk magasin, og satt fyr på bokhandlere.

Også i andre deler av landet har flokker av Erdogan-tilhengere angrepet folk og institusjoner som de oppfatter som regimets motstandere.

– Allerede før kuppet var situasjonen ille for kritiske medier. Nå finnes det ikke noen uavhengig, kritisk presse igjen. Erdogan har også begynt å presse utenlandske medier, som Fox News. Noen av deres lokale medarbeidere er også på svartelisten, sier «Mehmet».

Han fikk sparken tidligere i vår, etter at medieselskapet han jobber for ble beslaglagt av myndighetene.

En mann leser en tyrkisk avis i Istanbul torsdag. Regimekritiske journalister må gå i dekning eller rømme landet som følge av utrenskingen etter kuppforsøket.

Holder familien som gissel

«Mehmet» forteller om en kollega som har flyktet til Canada. Da kollagaen forsøkte å få familien til å komme etter, ble de nektet pass av tyrkiske myndigheter.

– De holder familien hans som gissel. Kan du tenke deg? Jeg vet ikke hva som vil skje med min egen familie - vi er i samme situasjon, sier «Mehmet».

Aftenposten har forsøkt å komme i kontakt med flere opposisjonelle tyrkere, men mange tør ikke snakke av frykt for hevnaksjoner fra myndighetene.

Ikke noe lys i enden av tunnelen

«Mehmet» er på en flyplass på vei bort fra Tyrkia når han snakker med Aftenposten. Han vet ikke når han kan returnere til landet, eller når han vil se sine barn igjen.

– Jeg vil forsøke å drive kritisk journalistikk i eksil. Men jeg ser ikke noe lys i tunnelen her, sier journalisten.