Flere skal være skadet i nye luftangrep mot Aleppo

Krigsfly slo igjen til mot opprørskontrollerte deler av Aleppo mandag. Innbyggerne i byen varsler om økende mangel på mat og medisiner.

Ødeleggelsene er enorme i Aleppo i Syria etter de siste dagers intensive bombing.
  • NTB

– Sykehusene er under et sterkt press på grunn av det store antallet skadde de siste dagene og den store mangelen på blod, sier en sykehuskilde i byen.

– På grunn av dette utføres øyeblikkelige amputasjoner på pasienter med alvorlige skader, fortsetter kilden.

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) sier «dusinvis» av luftangrep har truffet områder øst i Aleppo natt til mandag. Flere personer skal være skadd, og minst to sivile er drept.

Ifølge SOHR er 128 personer døde i syriske og russiske angrep mot Aleppo siden torsdag. Flertallet av de drepte er sivile, deriblant 20 barn og ni kvinner.

Sarajevo og Guernica

I tillegg til den økende volden i Aleppo, skaper matmangel og skyhøye priser problemer for innbyggerne.

– På mange måter er Aleppo for Syria hva Sarajevo var for Bosnia, eller hva Guernica var for den spanske borgerkrigen, sa den franske FN-ambassadøren François Delattre søndag, ifølge nyhetsbyrået DPA.

– Det er en form for beleiring som minner om middelalderske tilstander. Det er en skam, fortsatte Delattre.

Frankrike, Storbritannia og USA kalte inn til hastemøte i FNs sikkerhetsråd søndag om den økende volden i Syria. Rådet kom ikke til enighet om tiltak, og spliden mellom Russland og de vestlige stormaktene er for stor til å enes om hva som kan gjøres.

  • Les også:
Les også

Det store, hemmelige krigsspillet om Syria

Beskyldt for barbariske handlinger

USA, Storbritannia og Frankrike beskylder Russland og Assad-regimet for krigsforbrytelser.

FNs spesialutsending Staffan de Mistura sa at den syriske offensiven mot Aleppo som ble innledet for få dager siden, har ført til en av de verste ukene i den fem og et halvt år lange borgerkrigen.

Da Syrias FN-ambassadør Bashar Ja'afari kom til orde, gikk flere ambassadører ut fra møtet i protest.

Da Syrias FN-ambassadør Bashar Ja'afari ble bedt om å komme og snakke i rådet, gikk ambassadørene fra USA, Storbritannia og Frankrike ut i protest.

  • Les også:
Les også

NATO-sjefen: Uaktuelt å sende inn store bakkestyrker i Syria

Ambassadørene hadde krevd stans i Aleppo-offensiven og umiddelbar handling fra Sikkerhetsrådet. At ambassadørene forlot møtet, sees som en demonstrasjon av at sinnet og frustrasjonen ikke kun rettes mot Damaskus, men også Russland, som støtter Assad-regimet og samtidig snakker om å få slutt på kampene.

Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin svarte på sin side at russerne bare forsøker «fjerne terrorister mens så få sivile som mulig skades».

Sikkerhetsrådet innkalte til hastemøtet etter den intense bombingen av de opprørskontrollerte delene av Aleppo etter at våpenhvilen brøt sammen for en knapp uke siden.