Verden

Barn er blitt krigens utpekte mål

Barn er blitt direkte mål i krig. Angrep på de minste sprer frykt i samfunnet, og rammer både barn og voksne.

En pakistansk jente som ble skadet i tirsdagens massakre som Taliban stod bak i Peshawar nordøst i landet.
  • Reidun J. Samuelsen
    Reidun J. Samuelsen
    Journalist i utenriksredaksjonen

Minst 132 barn er bekreftet døde etter tirsdagens grusomme angrep på en skole i Pakistan. Det totalt antallet døde er nå 141.

Vitner forteller hvordan en eksplosjon rystet skolen Army Public School, og at bevæpnede menn, kledd i militæruniformer, gikk fra klasserom til klasserom og skjøt skolebarn.

– Da vi kom ut av klasserommet så vi kroppene til våre klassekamerater ligge i korridorene. De blødde. Noen var skutt tre ganger, andre fire, sier en elev som overlevde angrepet.

– Mennene gikk inn i rommene og skjøt tilfeldig mot ansatte og elever, sier han, ifølge NTB.

Nigeria, Syria og Gaza

I Nigeria angriper terroristene i Boko Haram skoler og kidnapper barn. I Syria er det anslått at 11.000 barn er drept under borgerkrigen. I den siste Gazakrigen har mer enn 450 palestinske barn mistet livet, mer enn i de to foregående Gazakrigene tilsammen

— Vi ser en utvikling der barn i større og større grad blir kynisk brukt i krigføring. Direkte angrep mot barn skaper frykt også blant de voksne, sier generalsekretær Tove R. Wang i Redd Barna.

– Jeg fordømmer på det sterkeste terrorangrepet mot en skole i Peshawar i Pakistan i dag. Å angripe barn og lærere på denne måten er avskyelig, sier utenriksminister Børge Brende.

- Det kjæreste du har

På verdensbasis er det en klar økning i rapporterte angrep på skoler og barn.

— Krig er noe annet enn det en gang var. Kampene foregår der barn bor. På lekeplassen, rundt hushjørnene og på skolen. De blir indirekte rammet, men er også utpekte mål. Barn brukes som levende skjold – det har vi sett i Syria – de tas som gisler og de brukes for å ramme fienden der en er mest sårbar. Hva er det kjæreste du har, det er barna dine, oppsummerer Wang.

Mål for Taliban

Elevene på skolen i Peshawar er barn av militæransatte og soldater i hæren, og flere av lærerne er gift med militært personell.

Talibans talsmann, Muhammad Umar Krorasani, sier at skolen ble valgt ut som et terrormål fordi elevene er barn av soldater.

— Vi valgte hærens skole for angrepet fordi regjeringen angriper våre familier og våre kvinner, sa han ifølge nyhetsbyrået Reuters.

— Dette angrepet er det verste vi har sett siden Beslan, det er bare grusomt. En skulle ikke tro disse mennene også var fedre. Jeg mangler ord, sier Wang og legger til:

— Det skaper frykt for å sende barna til skolen, og det er jo noe Taliban er ute etter.

Daglige angrep

Angrepet på skolen i Peshawar er dessverre ikke unikt i pakistansk sammenheng, sier Astrid Sletten, stedlig representant for Røde Kors i Pakistan på telefon fra hovedstaden Islamabad.

— Dette angrepet er mer spektakulært enn normalt, som regel forskanser de seg ikke på en skole, men stormer inn i skyter så mange de kan før de forsvinner igjen, men bortsett fra det, er slike angrep dessverre nesten daglig kost i Pakistan, sier Sletten.

De siste to årene har det vært 400 angrep på skoler i provinsen der Peshawar ligger alene.

— Pakistanere flest støtter ikke Taliban. De er oppgitt og opprørt over at dette bare varer og varer. Dette angrepet skaper nok en frykt for at ting skal bli verre i stedet for å bli bedre.

De fleste angrepene på skolene er av mindre skala. Mange angrep retter seg mot jenteskoler, siden Taliban er motstandere av at jenter skal få gå på skole. Skoler som har både jenter og gutter som elever blir også angrepet, selv om jentene og guttene i lang tid har fått undervisning i separate klasserom.

Verdens ansvar

Redd Barna mener barn som rammes i krig er et tema som må løftes opp på den internasjonale dagsorden. Reglene som skal hindre slike angrep følges på ingen måte av stridende parter.

— Veien videre er å jobbe for en holdningsendring blant stridende parter om å respektere regler i krigføring, og dessuten jobbe for at alle land innfører retningslinjer for å forhindre at skoler blir brukt militært i områder med konflikt, sier Redd Barnas Tove R. Wang

I dag samles stater og organisasjoner til et møte i Genève der Norge er medarrangør. På agendaen står nettopp kampen for de krigsutsatte skolebarna. En bred koalisjon, med et betydelig innslag av FN-organer, har laget nye retningslinjer som skal hindre militære angrep på skoler og universiteter.

Skoler som militærbaser

Skolene er mål av flere grunner. For det første vil slike angrep spre frykt og terror. For det andre kan bygningene, hvis de overtas av hæren eller opprørere, brukes som baser. De er ofte solid bygget, og har fasiliteter som toaletter og kjøkken.

I september kunne FN fortelle at så mange som 124 skoler i Sør-Sudan ble brukt som militære baser.

– Norge har tatt lederskap i å utvikle internasjonale retningslinjer for beskyttelse av skoler og universiteter i væpnede konflikter. Dette angrepet viser at slike retningslinjer er helt nødvendige, sier utenriksminister Brende.

Les også:

Les også

  1. - Et terrorangrep for å spre frykt

  2. Islamister drepte minst 29 skoleelever i Nigeria

  3. FN-rapport: Barn blir brukt som levende skjold i Syria