Verden

To personer skutt og drept på bar i Göteborg

Svensk politi jakter fortsatt intenst etter drapsmennene som tok livet av to personer i en bar i Göteborg i går kveld. Deres siste spor er deres røde fluktbil, som ennå ikke er funnet.

En kropp ligger livløs og dekket av et teppe ved Vårväderstorget på Hisingen i Göteborg, der minst to personer ble drept og flere skadet etter skyteangrep.
  • Jørgen Svarstad
afp000856215-g7h41NR0n0.jpg
afp000856216-KnzAWWiaqZ.jpg
afp000856213-KHKiPMc4US.jpg

En av de døde ble liggende utenfor baren, tildekket av et teppe.

– Når jeg gikk ut av restauranten, så jeg en livløs kropp, forteller en person som var på restaurant som ble angrepet av bevæpnede menn.

Baren ligger ved et torg på Hisingen, og politiet ble varslet om hendelsen onsdag kveld klokken 22.23.

Øverst i saken kan du se SVTsinvervju med en mann som var på baren.

**— Gjerningsmennene har gått inn med automatvåpen og skutt inne i restauranten, som var fullsatt av gjester. Nå vet vi at det e

r to drepte menn i 20 til 25-årsalderen. 10-15 personer har skader av varierende art, bekrefter pressetalsperson for politiet Björ Blixer till SvD.**
En kropp ligger livløs og dekket av et teppe ved Vårväderstorget på Hisingen i Göteborg, der minst to personer ble drept og flere skadet etter skyteangrep.

Politiet tror hendelsen har sammenheng med gjengkonflikter i Göteborg. De har foreløpig ingen mistenkte og har ikke pågrepet noen.

Politiet sier at åtte personer ble kjørt til sykehus direkte etter hendelsen. Men de har ikke fullstendig oversikt over antall skadede, sykehusene har tatt imot flere skadede personer i løpet av natten.

En person (20) er livstruende skadet og to er alvorlig skadet, ifølge politiet.

To er skadet og tilstanden deres er stabil. To er lettere skadet. Alle disse er menn.

Blixer sier mye tyder på at angrepet var et gjengoppgjør. Det var flere gjerningsmenn.

— Dødninghodemasker og politivest

Ifølge opplysninger til Göteborgs-Tidningen(GT) hadde en av gjerningsmennene på seg en gul politivest av typen trafikkonstabler bruker.

Politiet jobber etter en teori om at den ene av de to døde, en mann på 20 år, var gjerningsmennenes mål. Den andre var et tilfeldig offer som havnet i skuddlinjen.

Dessuten melder avisenExpressen at de har politikilder som sier at en av de drepte kjente et av ofrene for trippeldrapet i Uddevalla 7. mars i år.

Regionsjef Clas Friberg i politiet ga på en pressekonferanse klokken 10.30 uttrykk for at byen har et stort gjengproblem.

- Vi har kanskje hundre personer i ulike gjenger som hele tiden er villige til å begå kriminalitet. De tenker på kriminalitet syv dager i uken, 24 timer i døgnet. Det er ikke mulig for oss å følge alle hele tiden.

En ansatt i restauranten forteller at det var to gjerningsmenn. De hadde på seg dødninghodemasker. Den ene tok seg inn i lokalet, mens den andre sto utgangen for at ingen skulle komme seg ut.

— De skjøt mye. De skjøt folk i hodet, over alt, sier mannen.

afp000856181-5x2Bl9lRu2.jpg

— Bevæpnet med kalasjnikover

På baren ble det vist en Champions League-fotballkamp.

– Vi satt og så på kampen da to to personer med kalasjnikover kom inn og begynte å skyte, forteller et øyenvitne til avisenAftonbladet.

En annen kilde sier til avisenExpressenat gjerningsmennene var maskerte og at de åpenbart hadde bestemt seg for hvem som skulle skytes.

Rett etter skytingen skal flere menn ha angrepet en person i en bil utenfor baren med kniv.

Ifølge et vitne skal fire personer ha løpt mot en bil i nærheten av baren. I bilen satt en person.

- Har dere funnet noen fluktbil?

— Det kan og vil jeg ikke kommentere akkurat nå, sa Clas Friberg i polititiet på pressekonferansen.

Kobles til trippeldrap i Uddevalla

Ifølge Expressens politikilder skal en ab personene som ble drept under den brutale skytingen i Göteborg onsdag kveld, ha vært målet for angrepet. Han ble skutt på nært hold og skal ha kjent et av ofrene for trippeldrapet i Uddevalla 7. mars.

Men politiet vil ikke offisielt uttale seg om det er noen kobling mellom de to brutale drapshendelsene.

– Det kan vi overhodet ikke kommentere, sier polititalsmann Björ Blixter til avisen.

En 18 år gammel kvinne og to menn på 21 og 22 år ble funnet døde ved en parkeringsplass ved sykehuset i Uddevalla sørvest i Sverige.

To brødre på 21 og 22 år med kriminelt rulleblad er siktet og varetekstfengslet for drapene.

- Har aldri vært involvert i noe kriminelt

En person som var på baren sier til SVT at flere menn stormet stedet.

— Vi så på kampen mellom Barcelona og Machester City. Så kom de, jeg vet ikke hvor mange de var, og begynte å skyte inne på restauranten. Jeg så ikke at vennen min og en gutt ved siden av ham ble truffet, men la meg straks på gulvet og ble der til de gikk, sier personen.

afp000856179-bpPNfxGv81.jpg

Nathalie (21) forteller at en av mennene som ble drept var blant hennes beste venner.

— Det er så forferdelig. Han har aldri vært innblandet i noe kriminelt. Jeg forstår ikke hvordan dette kunne skje, sier hun til Aftonbladet.

- Vi jobber med å finne gjerningspersonene. Vi har våre anelser om hva som ligger bak, sier politiets talsperson Ulla Brehm ifølge Expressen.

Hun sier de har avhørt flere personer. Ifølge nyhestbyrået TT har mellom åtte og ti personer vært inne til avhør.

Sinte unge menn med våpen

— Det er nærliggende å tro at det er gjengrelatert, sier Bjør Blixer i politiet, og viser til at byen har et gjengproblem.

— Det finnes mye våpen i omløp i gjengmiljøet. Det er ulike konstellasjoner og det er har vært mange skyteepisoder i Göteborg. Det handler om sinte unge menn med våpen og det handler om makt og revir, gjeld og det ene med det andre. Dette handler antakelig om et oppgjør i kriminelle kretser der en eller flere personer var målet, så kan et antall uskyldige personer ha blitt skadet, sier Björ Blixer ifølge SvD.

En kvinne som bor like i nærheten, sier til Aftonbladet at det har vært skyteepisoder i området før, og at det da har dreid seg om gjengoppgjør.

I januar i år ble en person skutt flere ganger i beinet utenfor den samme restauranten.

I 2013 ble en 17-åring og en 28 åring skutt og drept på Hisingen i Göteborg.

Politiet oppgir at de har et betydelig antall politifolk jobber medsaken. Baren er avsperret for teknisk undesøkelse og det pågår avhør med et større antall personer.

De sier det er for tidlig å danne seg et bilde av hendelsesforløpet.

Spent utenfor sykehuset

De som ble skadet i skytingen, ble fraktet til Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Ved 1-tiden på natten hadde om lag 50 venner og slektninger av ofrene møtt opp utenfor sykehuset.

– Det har vært en opprørt stemning, sa en polititjenestemann på stedet til Expressen.

Litt senere hadde mange av de frammøtte forlatt stedet. Tilstanden til de skadde er foreløpig ikke kjent, og politiet har fått beskjed om å vokte inngangen til sykehuset.

20 til 30 politifolk står vakt utenfor, ifølge Aftonbladet.

Også ved Östra sykehus har en gruppe mennesker samlet seg. Politiet er på plass også der.

Les også

Tre skadet etter skyting på kjøpesenter i København