Verden

Angrepet i Berlin:- Du ser deg litt ekstra over skulderen, for vi visste jo at noe som dette kunne skje.

BERLIN/OSLO (Aftenposten): Lastebilen som kjørte inn i julemarkedet midt i hjertet av Berlin, er fortsatt ikke fraktet vekk.

Lastebilen er fortsatt ikke fraktet vekk, og står bare et tyvetalls meter unna flokken av journalister. Det henger rester av granbar og treplanker ut av den knuste frontruten. Foto: Øystein Langberg

  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Ved julemarkedet i sentrum av Berlin er det en rolig stemning tirsdag morgen. En del stopper og tar bilder. Noen utveksler usikre blikk. Enkelte gråter stille.

Aftenpostens Europa-korrespondent, Øystein Kløvstad Langberg, er i Berlin.

Mordvåpenet er fortsatt ikke fraktet vekk, og står bare et tyvetalls meter unna flokken av journalister. Det henger rester av granbar og treplanker ut av den knuste frontruten.

– Jeg satte meg i bilen og kjørte fra Hamburg.

– Jeg begynte å gråte da jeg så dette på nyhetene. Det er så trist. Jeg vil bare vise respekt, Greta Kruse (19) fra Hamburg.

Hun satte seg i bilen klokken 05.00 tirsdag morgen for å kjøre til Berlin.

– Jeg kommer ikke til å gå på noen julemarkeder mer. Jeg er veldig redd nå, sier hun til Aftenposten.

12 mennesker ble drept og 48 ble skadet i angrepet mot julemarkedet i hjertet av Berlin mandag kveld. Hvem som står bak angrepet, er ennå ikke klart. En pakistansk asylsøker ble pågrepet i går, men politiet er i tvil om de har pågrepet rett person.

  • Følg den løpende utviklingen i vår direkteblogg her.

– De vil at vi skal lukke oss inne

Mario Loeffler (44) er fra Berlin og har kommet innom åstedet på vei til jobb.

Han sier han allerede var engstelig da han gikk på julemarkeder med familien.

– Du ser deg litt ekstra over skulderen, for vi visste jo at noe som dette kunne skje. Men jeg kommer ikke til å slutte å gå etter dette, sier han.

– Jeg mener at det å beholde et fritt og åpent samfunn er den beste måten vi kan takle dette på. Terroristene ønsker det motsatte. De vil at vi skal lukke oss inne, sier Mario Loeffler (44) fra Berlin. Foto: Øystein Langberg

Loeffler sier han håper på en «rasjonell debatt» etter angrepene, men at han frykter at noen tyskere vil reagere med sinne på innvandringen.

– Jeg mener at det å beholde et fritt og åpent samfunn er den beste måten vi kan takle dette på. Terroristene ønsker det motsatte. De vil at vi skal lukke oss inne, sier han.

Les mer om

  1. Berlin