Verden

FN på sidelinjen i Tyrkias og Russlands nye Syria-plan

Derfor synes Putin det er enklere å snakke med Erdogan om løsninger for Syria.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Russlands president Vladimir Putin sammen på World Energy Congress i Istanbul den 10. oktober i år
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist
  • Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

Det var Russland og Tyrkia som forhandlet frem en avtale om evakuering av opprørere og sivile fra Aleppo. Utenriksministerne fra Russland, Tyrkia og Iran skal møtes til Syria-samtaler i Moskva i romjulen.

Russlands president Vladimir Putin er enig med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan om å fortsette «å støtte interne syriske forhandlinger på en ny plattform, trolig i Astana».

Det kan ses som et forsøk på å sette de FN-støttede fredsforhandlingene i Genève, som USA satser på, på et sidespor.

Russerne har anklaget FNs spesialutsending for å ødelegge forsøkene på samtaler.

– Jeg tror jeg har mistet stemmen av å ringe til Staffan de Mistura for å få ham til å stoppe å sabotere de politiske samtalene, sa utenriksminister Sergej Lavrov i Hamburg i forrige uke.

Hvordan har det seg at Putin og Erdogan er blitt så gode samarbeidspartnere? Er USA og FN skjøvet helt på sidelinjen i spillet om Syria? Kan Putin, mannen som hittil har vært mest forbundet med bombingen av Aleppo, være den som skaper fred i Syria?

Her er ekspertenes dom:

1. Russland gjør ikke noe nytt, de sørger for sine kjerneinteresser

– Dette kan se ut som en ny retning fra Russland, men det er ikke det, sier Julie Wilhelmsen, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Hun ramser opp tre kjerneinteresser russerne har med sitt engasjement i Syria.

1. Motstand mot USAs regimeendringspolitikk, en politikk som det russiske lederskapet i ytterste konsekvens har fryktet kan ramme dem selv.

2. Bekjempe terrorisme. De har hatt store problemer med terrorisme på hjemmebane og Putin har hevdet at det er bedre å bombe tusenvis av russiskfødte jihadister i Syria enn i Kaukasus.

3. I kampen mot terrorismen kan de faktisk finne noe å samarbeide med amerikanerne om.

Det var Russland og Tyrkia som fikk i stand avtalen om evakuering av opprørere og sivile fra Aleppo. Evakueringen har møtt på noen problemer, muligens fordi iranskstøtte grupper har følt seg satt på sidelinjen.

2. Tyrkia vil spille en rolle i Syria, og søker samarbeid med den mektigste spilleren nå, nemlig Russland

– Tyrkia er blitt presset inn i en nærmere relasjon med Russland, sier Cecilie Hellestveit, Midtøsten-ekspert som kommer med Syria-bok i januar.

Forholdet mellom Tyrkia og Russland nådde et bunnpunkt da tyrkerne skjøt ned et russisk jagerfly ved Syria den 24. november i fjor. Men i sommer sa Erdogan unnskyld. Siden har han og Putin fremstått som gode kompiser.

Hellestveit mener tyrkerne ga opp Aleppo mot at de skulle få gå inn i Nord-Syria og få kontroll med et område som kunne ha havnet på kurdernes hender.

– Spenningen mellom Tyrkia og Iran har skjerpet seg i det siste. Derfor er det naturlig for russerne å invitere de to partene til samtaler, sier Hellestveit.

Tyrkia vil fortsette å spille en rolle i Syria, og akkurat nå ser det ut som om Russland vinner frem i Syria, påpeker Wilhelmsen.

– Erdogan og Putin er ganske like som typer. Begge er autoritære ledere og selv om Erdogan styrer et land som er NATO-medlem, så kan han være ganske heftig i sin kritikk av USA, sier Wilhelmsen.

Tusenvis av syrere er allerede blitt evakuert fra Aleppo.

3. Situasjonen i Russland tilsier at Putin må dempe konfliktnivået

Russland har oppnådd målet med å sikre president Bashar al-Assads regime. Men det har kostet.

– Russland vil ikke krige lenger i Syria enn nødvendig, sier forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Putin har varslet tøffe kutt i militærbudsjettene og brukte sin årlige tale til det føderale råd til å fortelle at landet hadde mange store problemer.

Ikke minst sliter russerne med å komme seg ut av en dyp økonomisk bølgedal. Derfor kan det være i Putins interesse å bidra til å dempe konfliktnivået i Syria.

4. Endelig fred i Syria er neppe innen rekkevidde ennå

Russland ser seg altså interessert i å dempe konflikten i Syria.

– De har tenkt å være i Syria lenge og har interesse av at avslutningen av slaget om Aleppo og den videre krigføringen blir så lite blodig som mulig, siden de på mange måter vil bli sett på som moralsk ansvarlige, sier Hellestveit.

Russerne har nok ingen illusjoner om at de skal kunne klare å skape fred i Syria, mener Wilhelmsen. Men bare de klarer å bevege partene i en riktig retning, så oppnår de noe, tror Bukkvoll.

– Russerne vil demonstrere at deres måte å gjøre ting på fungerer. De vil understreke at det USA gjør ender med kaos, mens det Russland gjør fører til fred, sier Bukkvoll.

Les mer om

  1. Syriakrigen
  2. Recep Tayyip Erdogan
  3. Vladimir Putin