USA til Russland i FNs sikkerhetsråd: – Eier dere ingen skam?

FN-BYGNINGEN (Aftenposten): Skjellsordene haglet på det følelsesladde krisemøtet i Sikkerhetsrådet i dag etter rapportene om at sivile blir avrettet på gaten i Aleppo.

USAs FN-ambassadør var synlig opprørt da hun under tirsdagens møte i Sikkerhetsrådet anklaget Russland og Syria for blodbadet i Aleppo.
  • Kristoffer Rønneberg

På et hasteinnkalt møte i Sikkerhetsrådet på tirsdag gjorde FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, det klart at det de siste dagene har pågått et regelrett blodbad i byen.

Les også

Rapporter om overgrep i sluttkampen om Aleppo: - 82 henrettet på stedet

– Sivile dødsfall og skader fortsetter i et brutalt tempo samtidig som FN mottar troverdige rapporter om at flere titall sivile er drept, enten av intense bombeangrep eller av regelrette henrettelser av regjeringssoldater. Vi har sett sjokkerende videoer av et lik som brenner i gaten, sannsynligvis etter et luftangrep. FNs høykommissær for menneskerettigheter har mottatt troverdige rapporter om at sivile, inkludert kvinner og barn, i fire nabolag er blitt anholdt og henrettet, sa en alvorstung Ban i sin innledning til Sikkerhetsrådet.

FNs sikkerhetsråd har vært helt handlingslammet i opptakten til de siste dagenes kamper i Aleppo. Det skyldes i hovedsak at USA og Russland, som begge har vetorett i rådet, står på hver sin side i konflikten.

Heller ikke under dagens møte kom partene noe nærmere en løsning. Men det var tydelig at pulsen var høy hos flere av deltagerne.

Les også

Russland bekrefter evakuering i Aleppo

Rasende USA-ambassadør i strupen på Russland

Samantha Power, USAs FN-ambassadør, henvendte seg direkte til ambassadørene fra Syria og Russland, som satt på den andre siden av det hesteskoformede bordet.

– Er det ingenting som gjør at dere kan føle skam? Er det ingen barbarisk handling mot sivilbefolkningen, ingen henrettelser av barn, som gjør at dette går under huden på dere, at dere bare blir litt urolige? Er det ingenting dere ikke vil lyve om? spurte hun.

Power, en tidligere menneskerettighetsaktivist, virket svært engasjert i sitt innlegg om Aleppo. Stemmen dirret mens hun ga syriske og russiske styrker skylden for blodbadet i Aleppo samtidig som hun oppfordret alle andre FN-land til å gjøre sitt for å forsøke å bidra til å finne en løsning.

Les også

Sviket i Aleppo | Helene Skjeggestad

Nærmest ingen øyekontakt

Vitalij Tsjurkin svarte like etterpå ved å kalle Power «kynisk» fordi hun trakk inn barn i argumentasjonen sin.

Kristoffer Rønneberg

– Hun bygget opp innlegget sitt som om hun var Moder Teresa. Husk hvilket land du representerer. Husk på ditt eget lands forbrytelser før du begynner å uttale deg som om du har noen form for moralsk overlegenhet, sa Tsjurkin.

Mens han snakket, satt Power og ristet sakte på hodet mens hun skrev notater. Aftenposten kunne ikke se at de to diplomatene hadde øyekontakt i mer enn noen korte øyeblikk under hele møtet.

Også den syriske FN-ambassadøren valgte å bruke mesteparten av tiden på å bla gjennom sosiale medier på telefonen sin eller å notere ned kommentarer på en notatblokk.

«Vår tids Rwanda-øyeblikk»

Rundt bordet satt stort sett medlemsland som støttet det amerikanske synet på Syria-krigen. Én etter en la de frem sine kommentarer om krisen i Aleppo.

– Rapportene vi får inn, minner oss om FNs mørkeste dager. Da det skjedde tidligere, sa vi «aldri igjen». Vel, nå skjer det igjen, sa den britiske FN-ambassadøren, Matthew Rycroft.

Også New Zealands FN-ambassadør, Gerard van Bohemen, hentet frem historiske sammenligninger.

– Jeg er blitt spurt hva som ville bli vår tids «Rwanda-øyeblikk.» Jeg tror det er dette øyeblikket, sa han.

Kun den kinesiske representanten, som ikke tok noen konkret stilling, og Egypts FN-ambassadør, som viste støtte til Syria, lot være å komme med sterk kritikk av Russland og syriske myndigheter i det svært følelsesladde møtet i Sikkerhetsrådet.

Rådet møttes også i forrige uke i et forsøk på å bli enige om en resolusjon som krevde våpenhvile i Aleppo.

Forslaget ble nedstemt av Russland.

– Ingen kommer til å skade sivile. Det er ikke noe tema med noen våpenhvile eller noen spesiell humanitær operasjon, sier Tsjurkin og tilføyer at regimet har gjenetablert kontrollen over det østlige Aleppo.